Het op één na hoogste gerechtshof van Maryland heeft de veroordeling en het vonnis van Adnan Syed, de man wiens moordonderzoek en proces centraal stond in de populaire podcast “Serial”, hersteld.

Hof van Beroep van Maryland besliste met een 2-1 beslissing dat de rechtbank die de veroordeling van Syed vernietigde, de familie van Hae Min Lee, de tiener die Syed eerder was veroordeeld voor moord, niet genoeg op de hoogte heeft gesteld om op de hoorzitting te verschijnen.

Het was niet duidelijk of Syed zou worden teruggestuurd naar de gevangenis nadat het hof van beroep had gevraagd om een ​​”nieuwe, wettelijk conforme en transparante hoorzitting” over de veroordeling.

Syed was 17 toen hij werd gearresteerd voor de moord op Lee, zijn ex-vriendin, in 1999. Hij werd veroordeeld tot levenslang in de gevangenis na de uitspraak van 2000. Maar aanhangers van Syed handhaafden zijn onschuld en vochten om zijn veroordeling voor de rechtbank ongedaan te maken.

Zijn verhaal werd later de focus van de blockbuster-podcast “Serial”, gepresenteerd door onderzoeksverslaggever Sarah Koenig. Syed heeft altijd zijn onschuld volgehouden.

Een districtsrechtbank in Baltimore vernietigde de veroordeling van Syed in september op verzoek van de aanklagers van de stad, nadat uit een onderzoek was gebleken dat de aanklagers destijds potentieel ontlastend bewijs verkeerd hadden behandeld en de mogelijkheid van ten minste twee levensvatbare alternatieve verdachten naar voren hadden gebracht. Aanklagers verwierpen vervolgens de aanklachten tegen Syed, daarbij verwijzend naar DNA-bewijs dat hem vrijpleitte.

Maar de broer van Lee ging in beroep tegen de beslissing om de veroordeling ongedaan te maken en zei dat hij minder dan een werkdag geleden bericht had ontvangen van de hoorzitting die de veroordeling van Syed ongedaan maakte.

Het hof van beroep zei dat zijn “mandaat” 60 dagen zou worden opgeschort om de partijen in staat te stellen te beslissen hoe verder te gaan met het besluit om de veroordeling en het vonnis te herstellen.

Het kantoor van de procureur van Baltimore City vertelde The Hill dat het in een “hold-patroon” verkeert terwijl het wacht op de voltooiing van het beroepsproces en zei niet of ze verwachten dat Syed zal worden teruggestuurd naar de gevangenis.

“Dit kantoor is momenteel de beslissing aan het herzien”, zei een woordvoerder van de Baltimore City Attorney’s Office in een verklaring aan The Hill. “We moeten toestaan ​​dat de beroepsprocedure zichzelf uitspeelt, de heer Syed en zijn juridische team kunnen in beroep gaan bij het Hooggerechtshof van Maryland, en we moeten hun rechten om dat te doen respecteren totdat die rechten worden gehoord of die motie wordt afgewezen; we zitten in een wachtpatroon. Verder commentaar op dit moment zou voorbarig zijn.”

Bijgewerkt om 15:42 uur

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *