Abortus blijft legaal in Guam nadat een federale rechter een verzoek heeft afgewezen om een ​​langdurig permanent bevel dat een totaal verbod op abortus blokkeerde, ongedaan te maken.

De U.S. District Court voor het District of Guam wees een verzoek af van procureur-generaal Douglas Moylan (R) om een ​​permanent bevel van de federale rechtbank uit 1990 ongedaan te maken dat Guam verbood een wet te handhaven die abortus door een arts tot een misdrijf zou maken en een patiënt die een abortus onderging strafbaar zou stellen .

Door de uitspraak blijft abortuszorg beschikbaar op het eiland. Als het verbod zou worden gehandhaafd, zou dit een aanzienlijke hindernis vormen, aangezien inwoners van afgelegen Amerikaanse gebieden die abortus willen plegen, niet zomaar over de staatsgrenzen kunnen rijden.

Hawaï is de Amerikaanse staat die het dichtst bij Guam ligt, waar abortus legaal is, maar Honolulu ligt bijna 6500 kilometer verderop.

Moylan voerde aan dat het oorspronkelijke verbod was gebaseerd op Roe tegen Wade van abortus een grondwettelijk recht maken. Toen de Hoge Raad dat besluit vernietigde, viel de rechtsgrond voor het verbod weg.

Maar opperrechter Frances M. Tydingco-Gatewood schreef dat Moylan niet had voldaan aan zijn taak om aan te tonen of het Hooggerechtshof Dobbs Het vonnis ondersteunde de opheffing van het verbod in zijn geheel.

De wet van Guam verbiedt abortus in de dertiende week nog steeds grotendeels, hoewel medische abortus nog steeds beschikbaar is via telegeneeskunde.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *