Huisminderheidsleider Hakeem Jeffries (DN.Y.) waarschuwde vrijdag dat de escalerende gewelddadige retoriek van voormalig president Trump het potentieel heeft om “iemand te laten vermoorden”.

Trump, die wordt onderzocht door Manhattan District Attorney Alvin Bragg (D) in verband met zwijggeldbetalingen aan een volwassen filmactrice, schreef uren eerder dat aanklachten tegen hem in de zaak zouden kunnen leiden tot “mogelijke dood en verderf”.

Jeffries zei dat dergelijke bedreigingen echo’s zijn van de boodschap van Trump die leidde tot de aanval op het Capitool op 6 januari 2021, en waarschuwde dat de voormalige president een nieuwe episode van geweld zou kunnen uitlokken als hij zijn taal niet zou afzwakken.

“De retoriek van de tweemaal afgezette voormalige president is onnadenkend, veroordelend en onverantwoordelijk. Het is gevaarlijk en als hij zo doorgaat, zal iemand hem vermoorden’, zei Jeffries tijdens een persconferentie in het Capitool.

“We hebben de gevolgen al gezien van het aanmoedigen van de voormalige president”, vervolgde hij. “Hij is grotendeels verantwoordelijk voor het aanzetten tot de gewelddadige rellen van 6 januari. Maar hij heeft duidelijk zijn les niet geleerd.”

Trump is het onderwerp van een reeks staats- en federale onderzoeken naar zijn rol in de rampspoed van 6 januari, zijn pogingen om de resultaten van de verkiezingen van 2020 ongedaan te maken en de ontdekking van geheime documenten in zijn woonplaats in Zuid-Florida. Maar de Manhattan-zaak is de langste, gebaseerd op een betaling van $ 130.000 aan actrice Stormy Daniels vlak voor de verkiezingen van 2016, en Bragg gaf onlangs aan dat een aanklacht tegen Trump op handen was.

Trump, de leidende GOP-kandidaat voor het Witte Huis in 2024, heeft elk wangedrag ontkend en Bragg beschuldigd van een politieke heksenjacht. En op vrijdag in de vroege ochtenduren gaf hij een verklaring af op sociale netwerken waarin hij waarschuwde voor geweld als hij wordt beschuldigd.

“Wat voor soort persoon kan een andere persoon, in dit geval de voormalige president van de Verenigde Staten, die meer stemmen kreeg dan welke zittende president in de geschiedenis dan ook, en de leidende kandidaat (verreweg!) voor de nominatie van de Republikeinse Partij, beschuldigen van een misdaad? , terwijl iedereen weet dat er GEEN misdaad is gepleegd, en ook wetende dat de potentiële dood en vernietiging in zo’n valse beschuldiging catastrofaal zou kunnen zijn voor ons land? Trump schreef op zijn platform Truth Social.

“Waarom en wie zou zoiets doen? Gewoon een gedegenereerde psychopaat die de VS echt haat!

Ondanks de rol van Trump bij de aanslag van 6 januari en zijn herhaalde valse beweringen dat de verkiezingen van 2020 “gestolen” waren, steunen veel Republikeinen op Capitol Hill zijn presidentiële bod al.

Jeffries schoot vrijdag op die Republikeinse wetgevers en suggereerde dat ze medeplichtig zijn aan elk geweld dat voortvloeit uit de opmerkingen van Trump.

“Het is ook erg jammer dat de extreme MAGA-republikeinen in het Huis van Afgevaardigden president Trump en zijn roekeloze, gewelddadige, hatelijke en weerzinwekkende retoriek blijven steunen”, zei Jeffries.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *