De overgrote meerderheid van de Amerikanen gelooft niet dat het leven van hun kinderen beter zal zijn dan dat van hen. volgens een nieuwe enquête van The Wall Street Journal en de Universiteit van Chicago.

Een meerderheid van de ondervraagde volwassenen – 78 procent – zei dat de generatie van hun kinderen er slechter aan toe zal zijn, vergeleken met 42 procent die die mening had in 2001. De bevindingen wijzen op een groeiend economisch pessimisme in het land.

Begin maart deden zo’n 1.000 Amerikanen mee aan het onderzoek.

Ongeveer 4 op de 10 respondenten zei dat de kosten voor gezondheidszorg het grootste economische probleem waren, en tweederde gaf ook aan dat inflatie een groot probleem was.

“Het maakt niet uit hoeveel ze je salaris verhogen, al het andere gaat omhoog”, vertelde Kristy Morrow, een ziekenhuiscoördinator in Texas, aan The Wall Street Journal. “Ik ben bang voor de kinderen.”

Meer dan de helft van de respondenten zei dat het moeilijk zal zijn om werk te vinden, de hoogste score sinds 2010. Evenzo beschreef ongeveer 80 procent van de respondenten de Amerikaanse economie als “slecht” of “niet goed”.

De inflatie blijft hoog – ongeveer 5,5 procent in februari – maar neemt langzaam af, en de werkloosheid is sinds de pandemie grotendeels stabiel gebleven, een historisch laag niveau. Door de gestaag stijgende rentetarieven van de Federal Reserve en een gemengde aandelenmarkt vrezen sommige Amerikanen echter dat er een recessie op komst is.

Bijna de helft van de respondenten zei te verwachten in een betere financiële positie te verkeren dan nu op dit punt in hun leven, en minder dan 3 op de 10 verwacht dat hun levensstandaard aanzienlijk zal verbeteren.

“Dat lijkt mij een soort van onverbiddelijk pessimisme”, zegt Jennifer Benz, vice-president van public affairs en media-onderzoek bij NORC, de onderzoeksafdeling van de Universiteit van Chicago.

Maar er was een partijdige verdeeldheid in de resultaten.

Republikeinen zien de economie minder positief dan democraten, wat de verwachte trend van negativiteit van oppositiepartijen volgt, aldus de organisatoren van de enquête. Mensen die op het platteland woonden en mensen zonder een universitair diploma hadden ook een negatiever beeld van de economie.

Het onderzoek maakt deel uit van het jaarlijkse sociale onderzoek van NORC, dat sinds 1973 wordt verspreid.

Uit het laatste onderzoek bleek dat het laagste aantal respondenten dat zichzelf omschrijft als “zeer gelukkig” 12 procent is. Evenzo steeg het aantal respondenten dat zichzelf beschrijft als “niet al te gelukkig” tot een record van 30 procent.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *