Democraten in de Senaat hebben dinsdag hun bezorgdheid geuit over de oproep tot protesten van voormalig president Trump als reactie op een mogelijke aanklacht deze week door het Manhattan District Attorney’s Office.

Maar sommigen hielden zich ook in terwijl ze wachtten op mogelijke aanklachten wegens de undercoverbetalingen aan volwassen filmactrice Stormy Daniels.

Democraten bekritiseerden de onmiddellijke reactie van Trump op de mogelijke arrestatie, daarbij verwijzend naar zijn oproep aan supporters voorafgaand aan de aanval op het Capitool op 6 januari 2021.

“Daar maak ik me zorgen over in de context van 6 januari”, vertelde senator Chris Van Hollen (D-Med.) aan The Hill. “We hebben gezien wat er gebeurde toen de voormalige president op 6 januari aanzette tot geweld, dus ik maak me zorgen over de staat van dienst van de voormalige president.”

“Ik vind het belachelijk”, zei senator Ben Cardin (D-Med.). “Ik ben zeker bezorgd dat president Trump dingen doet die onverantwoord zijn, maar het zou niet de eerste keer zijn.”

Maar senaatsleider Chuck Schumer (DN.Y.) bleef gefocust op andere onderwerpen tijdens zijn dagelijkse opmerkingen dinsdag, waaronder een reeks huisstemmingen om de Iraq War Authorization Act, de spoorwegveiligheidswetgeving en het Huis van Afgevaardigden in te trekken. Republikeinse energierekening HR 1.

“Ik ga hier geen commentaar op geven totdat we hebben gezien wat er werkelijk aan de hand is. Het is te vroeg”, zei Schumer tegen NBC News toen hem werd gevraagd naar de oproep van Trump tot protesten.

Dat heeft sommige andere Democraten er echter niet van weerhouden om achter de voormalige president aan te gaan, ongeacht of hij is aangeklaagd of niet. Senator Richard Blumenthal (D-Conn.), een oude Trump-tegenstander, vertelde verslaggevers dat de situatie de voormalige president “verder zou ontmaskeren” als een “fraudeur”.

“Ik zit niet in de jury, dus ik kan dat zeggen”, zei Blumenthal. “Het Amerikaanse volk heeft het al doorzien.”

Trump zit in de problemen nadat zijn voormalige fixer, Michael Cohen, Daniels dagen voor de verkiezingen van 2016 $ 130.000 betaalde en omdat ze publiekelijk zou beweren dat ze een affaire had met de voormalige president, wat hij ontkent.

De politieke gevolgen als er inderdaad aanklachten worden ingediend, moeten nog worden afgewacht terwijl Trump een derde presidentskans onderneemt.

Conservatieven en aanhangers van Trump hebben de inspanning bijna heftig veroordeeld als een politiek gemotiveerde aanval op een van de leidende figuren van de partij voor de nominatie, en zelfs sommige gematigde democraten maken zich zorgen over de optiek.

“Er zijn veel redenen om Donald Trump niet te steunen. Er zijn veel redenen waarom Donald Trump niet opnieuw president van de Verenigde Staten zou moeten zijn. Maar je moet het rechtssysteem niet als een politieke pion laten zien, zei senator Joe Manchin (DW.Va.), die in 2024 herverkiesbaar is, tegen verslaggevers.

“Ik denk dat het in wezen het tegenovergestelde effect zou hebben dat sommige mensen zouden denken – niet ten goede,” voegde hij eraan toe.

Senator Gary Peters (D-Mich.), voorzitter van de Democratic Senatorial Campaign Committee, weigerde in te gaan op wat de aanklacht tegen Trump politiek zou kunnen betekenen.

“Laten we afwachten wat de aanklacht is en wat de feiten zijn voordat we daar commentaar op gaan geven”, zei Peters.

Een eerste poging van de Republikeinen van het Huis om hun vuur te richten op de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg (D), heeft ondertussen senatoren aan beide kanten van het gangpad ongerust gemaakt.

Vertegenwoordigers Jim Jordan (R-Ohio), James Comer (R-Ky.) en Bryan Steil (R-Wis.), voorzitters van de Judiciary, Oversight and Administration Committee, hebben allemaal Bragg uitgenodigd om te getuigen voor wetgevers.

Jordan verwierp ook de beschuldigingen en vergeleek ze met een “boekhoudkundige fout”.

“Het vervolgen van wetshandhavers die werken om onze wetten te handhaven, is een zeer gevaarlijke praktijk”, zei Van Hollen. “Dit is een moment voor alle Republikeinen, alle mensen … laat het recht zijn gang gaan. Niemand staat boven de wet. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces. De voormalige president zal een eerlijk proces krijgen.”

“Dit is niet het moment voor Republikeinen om mensen in het rechtssysteem aan te vallen”, voegde Van Hollen eraan toe.

Senator John Cornyn (R-Texas), een belangrijke bondgenoot van de GOP-leiding in de Senaat, vertelde verslaggevers dat de Republikeinen van het Huis Bragg niet als doelwit moesten nemen en in plaats daarvan “vast moesten houden aan het platform waarop ze draaiden toen ze in de meerderheid werden gekozen”.

Ook een aantal Republikeinen verzette zich tegen het protest van Trump. Sen Shelley Moore Capito (RW.Va.) vertelde verslaggevers dat ze niet ziet hoe ze “behulpzaam of behulpzaam” kunnen zijn voor de voormalige president.

“Elke keer dat iemand vreedzaam wil samenkomen, is dat prima”, zei senator Thom Tillis (RN.C.) tegen verslaggevers. “Zodra ze gewelddadig worden, moeten ze de gevangenis in.”

Alexander Bolton droeg bij.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *