De ineenstorting van Silicon Valley Bank – en andere instellingen die afhankelijk zijn van langlopende staatsobligaties in waarde gedaald als gevolg van de stijging van de rentetarieven van de FED — voedde voorspellingen dat de centrale bank renteverhogingen zou onderbreken.

Tot de recente bankfaillissementen lag die optie niet eens op tafel voor de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, die drong erop aan dat hogere tarieven nodig waren om de vraag af te remmen en de inflatie af te koelen.

“Hoewel beleidsmakers agressief hebben gereageerd om het financiële systeem te ondersteunen, lijken de markten er niet volledig van overtuigd te zijn dat inspanningen om kleine en middelgrote banken te ondersteunen voldoende zullen blijken te zijn”, schreven analisten van Goldman Sachs in een notitie aan investeerders.

“We denken dat Fed-functionarissen daarom onze mening zullen delen dat stress in het banksysteem voorlopig de meest directe zorg blijft.”

De meeste Fed-watchers zien die positie als wishful thinking. Futures handelaren Ik denk dat er een kans van 87 procent is dat de Fed de rente verhoogt met 0,25 procentpunt, volgens de CME FedWatch-tool.

Ondertussen verhoogde de Fed de kredietverlening om ervoor te zorgen dat de banken solvabel bleven. Minister van Financiën Yellen probeerde het om investeerders gerust te stellen dat het financiële systeem sterk blijften dat toezichthouders spaarders zullen beschermen bij falende regionale banken zoals First Republic Bank.

“De situatie stabiliseert”, zei Yellen dinsdag.

The Hill’s Tobias Burns heeft hier een volledig overzicht van het debat over de renteverhoging.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *