De oproep van voormalig president Trump op zaterdag die tot protesten leidde in het licht van zijn mogelijke arrestatie, deed de bezorgdheid rijzen over politiek geweld als zijn basis de oproep beantwoordde.

Trump zei op Truth Social dat hij dinsdag verwacht te worden gearresteerd wanneer de officier van justitie van Manhattan onderzoek doet naar een zwijggeldbetaling aan volwassen filmster Stormy Daniels tijdens de campagne van Trump in 2016. “Protesteer, neem onze natie terug!” voormalig president schreef.

Mensen aan beide kanten van het gangpad werden gevraagd naar hun mening over het politieke nieuws van zondag, en sommigen zeiden dat het hen deed denken aan de oproepen van Trump aan supporters na de verkiezingen van 2020, die op 6 januari culmineerden in onrust in het Capitool.

Senator Elizabeth Warren (D-Mass.) zei dat er “geen reden” was om te protesteren tegen de mogelijke arrestatie van Trump.

“Niemand staat boven de wet. Zelfs de voormalige president van de Verenigde Staten niet. En als er een onderzoek was, zou dat onderzoek moeten kunnen doorgaan zoals het hoort, als het tijd is om aanklachten in te dienen, dan zullen er aanklachten worden ingediend. Zo werkt ons rechtssysteem’, zei Warren in ‘This Week’ van ABC.

“Protesten zijn rechtvaardig – er is geen reden om te protesteren. Dit is een wet die werkt zoals het hoort, zonder angst of gunst voor wie dan ook’, zei Warren.

De anticipatie neemt deze week toe over de mogelijke aanklacht tegen Trump in verband met het zwijggeld dat wordt onderzocht door het kantoor van de Manhattan District Attorney. Aanklagers zeggen dat de betaling in strijd was met de wetten voor campagnefinanciering, en rapporten hebben gesuggereerd dat Trump zou kunnen worden aangeklaagd, maar de timing is onbekend.

De gouverneur van New Hampshire, Chris Sununu (rechts), waarschuwde voor een “politiek circus” en benadrukte dat potentiële protesten “ervoor willen zorgen dat ze vreedzaam verlopen”.

‘Je kunt het niet zomaar op de voormalige president plakken. Het is onze verantwoordelijkheid, juist, in de samenleving, in onze gemeenschappen, om ervoor te zorgen dat als we iets te zeggen hebben, we het op de juiste manier doen, en ervoor zorgen dat we een positieve impact hebben in de toekomst. Maar het wordt een circus, nietwaar? Het wordt een klein politiek circus. Er zullen veel onbekenden zijn’, zei Sununu op CNN’s “State of the Union”.

De Republikeinse gouverneur zei echter dat hij graag zou zien dat de zaak niet zoveel aandacht trekt.

“Er zijn veel urgente problemen van de dag. Het is jammer dat dit de krantenkoppen heeft gehaald”, zei Sununu.

Voormalig gouverneur van New Jersey Chris Christie (rechts) beriep zich ook op het idee van een “circus” toen hij sprak over de oproep van Trump tot protest.

“Het circus gaat door. Ik bedoel, kijk, hij profiteert gewoon en doet het goed in chaos en onrust. En dus wil hij chaos en onrust creëren op zijn eigen voorwaarden. Hij wil niet de voorwaarden van iemand anders… Hij wil het op zijn eigen voorwaarden,’ Christie, een medewerker van ABC News, Hij zei op het netwerk “Deze week”.

Gary Cohn, voormalig economisch adviseur van Trump, zei dat hij hoopte op een “zeer rustige reeks gebeurtenissen”.

“Ik ben tegen protest, dus ik denk niet dat we ergens tegen moeten protesteren. Ik hoop dat Amerika heeft geleerd van wat er in het verleden is gebeurd en ik hoop dat wat er volgende week ook gebeurt, we een zeer vreedzame reeks gebeurtenissen zullen hebben”, aldus Cohn. Hij zei op de CBS-show “Face the Nation”.

“Weet je, als het hierop aankomt, staat niemand boven de wet. Maar misschien is er wel wat politiek bij betrokken. Dus beide dingen kunnen waar zijn, ‘zei Cohn.

Senator Mike Rounds (R-D.) maakte een onderscheid tussen de oproep van Trump om steun in het Capitool op 6 januari, toen hij president was, en zijn recente oproep om als ‘individu’ te protesteren.

“Er is een verschil tussen de voormalige president en wat hij deed op 6 januari als president van de Verenigde Staten en zijn oproep voor steun aan het Capitool, versus een individu dat vandaag mensen vraagt ​​om te komen protesteren als hij wordt afgezet.” Rund Hij zei op “Meet the Press” van NBC News.

De senator benadrukte dat het nog steeds onzeker was of Trump zou worden aangeklaagd, maar zei “u wilt geen bedreigingen voor de administratie of de poging om recht te spreken”.

“En dat moet je altijd serieus nemen, of het nu een individu is of een voormalig president van de Verenigde Staten”, zei Rounds.

Huis Democratische leider Hakeem Jeffries (NY) op vrijdag schreef op Twitter om te beweren dat er een “groot verschil is tussen Team America en Team Extreme” als het gaat om zaken als boekverboden, reproductieve rechten en stemrechten.

“We strijden voor Amerikaanse waarden als vrijheid van denken, reproductieve vrijheid en vrijheid om te stemmen. Rechtsextremisten schrappen boeken, dringen aan op een landelijk verbod op abortus en houden verkiezingen tegen. Groot verschil tussen Team America en Team Extreme”, schreef Jeffries.

Gevraagd naar de opmerking op MSNBC op zondag, bevestigde Jeffries dat het over Trump ging “en al diegenen die de knieën blijven buigen voor de belangrijkste rebellen.”

“Ze hebben duidelijk hun lesje niet geleerd en verdubbelen of verdrievoudigen hun extremisme, zelfs als die extremist mogelijk gewelddadige en dodelijke gevolgen kan hebben, zoals gebeurde tijdens de opstand”, zei Jeffries.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *