Washington
CNN

Voormalig president Donald Trump zei zaterdag dat hij verwacht te worden gearresteerd in verband met een jarenlang onderzoek naar een geheim geldplan waarbij volwassen filmactrice Stormy Daniels betrokken was en drong er bij zijn aanhangers op aan om tegen een dergelijke stap te protesteren.

In een bericht op sociale media zei Trump, verwijzend naar zichzelf, dat “de leidende Republikeinse kandidaat en voormalig president van de Verenigde Staten volgende week dinsdag zal worden gearresteerd” – hoewel hij niet zei waarom hij verwachtte te worden gearresteerd. Zijn team zei na de aankondiging van Trump dat het geen mededelingen van aanklagers had ontvangen.

John Miller van CNN meldde vrijdag dat er de hele week bijeenkomsten werden gehouden tussen de New Yorkse, staats- en federale wetshandhavingsinstanties over veiligheidsvoorbereidingen voor een mogelijke aanklacht tegen Trump.

In navolging van de oproepen van Trump aan supporters voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van 2020, riep hij zaterdag op tot actie en schreef: “Protesteer, neem ons land terug.”

De voormalige president voerde campagne voor zijn team om zijn basis te verstoren en gelooft dat een aanklacht hem politiek zou helpen, vertelden meerdere mensen die bekend zijn met de zaak aan CNN.

Elke aanklacht tegen de voormalige president, die zich kandidaat stelt voor herverkiezing in 2024, zou een historische primeur betekenen en het politieke gesprek rond een toch al verdeeldheid zaaiende figuur snel veranderen. Hoewel Trump zowel voor als na zijn aantreden een uitgebreide geschiedenis van civiele rechtszaken heeft, zou een strafrechtelijke aanklacht een dramatische escalatie van zijn juridische problemen betekenen terwijl hij werkt aan de herovering van het Witte Huis.

Een andere getuige zal naar verwachting maandag getuigen voor een grand jury die de geheime betalingen onderzoekt, volgens een bron die bekend is met het onderzoek. Het is niet duidelijk of dit de laatste getuige zal zijn voor de stemming over mogelijke aanklachten.

Het juridische team van Trump verwachtte dat de aanklacht snel zou worden ingediend en bereidde zich achter de schermen voor op de volgende stappen.

Joe Tacopina, de advocaat van Trump, zei later dat de voormalige president zijn beweringen baseerde op persberichten.

“Niemand vertelt ons iets, wat erg frustrerend is. President Trump baseert zijn reactie op persberichten”, zei Tacopina in een verklaring aan CNN.

Een woordvoerder van Trump zei eerder zaterdag dat de voormalige president geen kennisgeving van een mogelijke aanklacht van de Manhattan District Attorney’s Office had ontvangen, maar in zijn aankondiging “terecht zijn onschuld handhaafde”.

Huisvoorzitter Kevin McCarthy, R-Calif., besprak een mogelijke verdedigingslinie tegen Republikeinen op Capitol Hill en tweette zaterdag dat elke mogelijke aanklacht tegen de voormalige president een “schandalig machtsmisbruik” door het Manhattan District Attorney’s Office zou vormen.

Mike Pence, die vice-president was onder Trump, herhaalde zaterdag de boodschap van McCarthy. “Nou, zoals veel Amerikanen ben ik gewoon… verrast,” vertelde Pence aan Breitbart News in een radio-interview. De voormalige vice-president beweerde dat het onderzoek van de officier van justitie van Manhattan “riekt” naar een “politieke vervolging”.

Het kantoor van de districtsprocureur van Manhattan weigerde zaterdag commentaar te geven.

Trump heeft privé geklaagd dat hij gelooft dat hij alleen zal worden aangeklaagd omdat hij denkt dat de officier van justitie van Manhattan, Alvin Bragg, hem “haat”, volgens een bron die bekend is met wat Trump zei.

Zijn oproep tot protest naar aanleiding van de mogelijke arrestatie weerspiegelt zijn laatste dagen in functie, toen hij herhaaldelijk zijn aanhangers opriep om de resultaten van de presidentsverkiezingen van 2020 te verwerpen, met als hoogtepunt een dodelijke aanval op het Amerikaanse Capitool op 6 januari 2021.

Sommige adviseurs van Trump hebben er bij hem persoonlijk op aangedrongen niet op te roepen tot protesten, omdat ze zich zorgen maakten dat de optiek van een massaprotest in de straten van Manhattan uit de hand zou lopen of zou lijken op een rel in 2021.

Het verdedigingsteam van Trump zal naar verwachting op de hoogte worden gebracht van een mogelijke aanklacht en vervolgens onderhandelingen voeren over overgave en eerste optreden.

Een andere getuige zal naar verwachting maandag getuigen voor een grand jury die de geheime betalingen onderzoekt, volgens een bron die bekend is met het onderzoek. Het is niet duidelijk of dit de laatste getuige zal zijn voor de stemming over mogelijke aanklachten.

Het team van Trump heeft herhaaldelijk gezegd dat hij geen dagvaarding zal accepteren om te getuigen voor een grand jury. Maar meerdere bronnen die bekend zijn met het denken van zijn juridische team, zeggen dat als er een aanklacht komt, hij met het kantoor van de officier van justitie een overeengekomen datum van overlevering zou onderhandelen.

Het team van Trump is de hele week bezig geweest met het plannen van verschillende scenario’s, waaronder Trump’s reis naar New York en een hoorzitting op afstand waar hij in Mar-a-Lago zal verblijven, volgens bronnen die bekend zijn met de vergaderingen.

Sommige leden van zijn juridische team adviseren Trump om uit veiligheidsoverwegingen om een ​​verschijning op afstand te vragen als hij wordt aangeklaagd, maar het is onduidelijk of hij daarmee zal instemmen omdat hij ook met zijn team heeft gesproken over het willen afleggen van een verklaring in het gerechtsgebouw, de aldus bronnen.

Trump overweegt ook een nieuwe televisieadvocaat aan te nemen die externe media kan afhandelen, aldus de bronnen. De voormalige president staat erom bekend advocaten en adviseurs in te huren op basis van hun tv-aanwezigheid en het vermogen om hem in de media te verdedigen.

Twee advocaten die momenteel betrokken zijn bij onderzoeken van het ministerie van Justitie naar de voormalige president, Jim Trusty en Christina Bobb, werden in de schoot van Trump gebracht nadat hij ze op televisie had gezien.

De campagne voegt ook personeel toe om zich te concentreren op berichten over de mogelijke aanklacht, zoals voor het eerst gerapporteerd door The New York Times.

Wetshandhavingsdebatten draaiden om het omgaan met een mogelijke aanklacht tegen een misdrijf door een grand jury uit New York County en de choreografie rond de mogelijkheid van een ongekende arrestatie van een voormalige president.

Als hij wordt aangeklaagd, wordt van de voormalige president verwacht dat hij zichzelf aangeeft en het proces doorloopt van procesvoering en rechtszaak, inclusief vingerafdrukken en een video, vertelde een bron die bekend is met de zaak aan CNN.

Er kunnen echter enkele aanpassingen zijn om de verwerking van Trump te versnellen en hoe lang hij in het gebouw is, zei de bron. De bron legde bijvoorbeeld uit dat ambtenaren hem onmiddellijk voor een rechter zouden proberen te brengen.

De NYPD reageerde niet onmiddellijk op het onderzoek van CNN na de aankondigingen van Trump op zaterdag. Maar NYPD-bronnen vertelden CNN dat de veiligheid voor een mogelijke aanklacht tegen Trump werd besproken als onderdeel van de NYPD’s dagelijkse briefing op zaterdagochtend en dat sociale media dagelijks worden gecontroleerd op eventuele bedreigingen.

Bronnen bij wetshandhaving weten dat Trump een loyale aanhang heeft en ze wachten af, vertelde een bron aan CNN. Ze weten nog niet hoeveel mensen deze week van plan zijn om in Manhattan te komen opdagen, maar ambtenaren houden de situatie in de gaten. Maandag staat er een uitgebreidere veiligheidsbriefing op het programma.

Een lid van de Amerikaanse geheime dienst van Trump zou hem afleveren bij het kantoor van de officier van justitie in Manhattan voor vingerafdrukken en hem vervolgens filmen in de kantoren van de recherche-eenheid van de officier van justitie. Zoals gebruikelijk is in gevallen waarin de verdachte zich vrijwillig mag overgeven, zou de voormalige president na verwerking van de arrestatie rechtstreeks naar een hoorzitting voor een rechter worden gebracht, waar hij waarschijnlijk op eigen erkenning zou worden vrijgelaten.

Wetshandhavers die op de hoogte waren van de discussies, zeiden dat verschillende kwesties werden besproken tijdens het planningsproces, waaronder de beveiliging van het gerechtsgebouw en de mogelijkheid van demonstraties of bijeenkomsten buiten het gerechtsgebouw door Trump-aanhangers of tegendemonstraties door anti-Trump-demonstranten, met het risico dat twee groepen in conflict.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende ontwikkelingen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *