CNN

De democratische regering van New Mexico, Michelle Lujan Grisham, heeft vrijdag een wet ondertekend die de veroordeling van jeugdige overtreders tot levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating verbiedt.

Onder, onder SB64Juvenile Life Prohibition Act, overtreders die misdaden begingen toen ze jonger waren dan 18 en levenslange gevangenisstraffen kregen, zouden in aanmerking komen voor voorwaardelijke hoorzittingen na het uitzitten van 15 tot 25 jaar, afhankelijk van de veroordeling, volgens wetgevende website van de staat.

De wet is ook van toepassing op jongeren die schuldig zijn bevonden aan moord met voorbedachten rade, zelfs als ze als volwassenen zijn berecht. Als een jeugdige delinquent geen voorwaardelijke vrijlating krijgt, heeft hij volgens het wetsvoorstel recht op een voorwaardelijke hoorzitting met tussenpozen van twee jaar.

New Mexico sluit zich aan bij een aantal staten die soortgelijke strafmaatregelen hebben genomen na een uitspraak van het Hooggerechtshof uit 2021 die het leven in de gevangenis zonder voorwaardelijke vrijlating gemakkelijker maakte voor degenen die misdaden pleegden toen ze jonger waren dan 18 jaar.

“Als kinderen ernstige misdaden begaan, moeten ze ter verantwoording worden geroepen, maar ze mogen niet hun hele leven in de gevangenis doorbrengen zonder kans op verlossing”, zei senator Kristina Ortez, een van de sponsors van de democratische staat, in een verklaring. op Facebook plaatsen.

Maar Republikeinse staatswetgevers voerden aan dat het wetsvoorstel jeugdige overtreders in staat zou stellen weg te komen met ernstige misdaden.

Staatsvertegenwoordiger John Block, een Republikein, heeft een amendement ingediend om massamoordenaars uit te sluiten die de definitieve tekst niet hebben gehaald, zei hij zei hij in een tweet. Andere door Republikeinen voorgestelde amendementen die volgens Block ook werden weggelaten, waren het verhogen van de voorwaarden voor voorwaardelijke vrijlating en het uitsluiten van verkrachters.

De aangenomen wetgeving staatssenaat eind februari met tweeledige steun, en werd eerder deze week langs partijlijnen in het Huis aangenomen.

Illinois hij heeft vorige maand ook een wet aangenomen die levenslange gevangenisstraffen voor jongeren zonder voorwaardelijke vrijlating verbiedt. Minstens 24 andere staten en Washington, DC hebben vergelijkbare wetten, volgens Campagne voor eerlijke bestraffing van jongerenbelangenorganisatie zonder winstoogmerk.

Deze kwestie heeft de afgelopen jaren in de nationale schijnwerpers gestaan ​​als gevolg van verschillende staatswetten en uitspraken van het Hooggerechtshof.

Het oordeel van het hooggerechtshof van april 2021 vernietigde zijn uitspraak uit 2012 dat dergelijke straffen in strijd waren met het grondwettelijke verbod op wrede en ongebruikelijke straffen. In 2010 oordeelde het Hooggerechtshof dat de grondwet levenslange gevangenisstraf zonder voorwaardelijke vrijlating verbiedt voor overtreders onder de 18 jaar die andere misdrijven dan moord hebben gepleegd.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *