De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, en het Fed-bestuur dat hij domineert, zouden de rente verder willen verhogen, maar de ineenstorting van de Silicon Valley Bank (SVC) heeft hen daarvan weerhouden. Ze weten dat hogere tarieven zouden bijdragen aan de schade die ze al hebben aangericht met zeven snelle renteverhogingen in 2022.

Waarom is de Fed zo vastbesloten om de rente te verhogen als rapport na rapport dat aantoont? de inflatie daalt? Het antwoord is dat Fed-monetaristen geloven dat het vertragen van de economie de manier is om zelfs deze COVID-gerelateerde inflatie te bestrijden, en dat de oorspronkelijke rol van de Fed als waakhond van het particuliere financiële systeem in wezen overbodig is – totdat, zoals de SVB-zaak aantoont, de Fed laissez faire kijk op regulering maakt crisis mogelijk.

Het SVB-fiasco benadrukt nogmaals de noodzaak van toezicht op de particuliere financiën. In plaats daarvan is de Fed de spreekwoordelijke one-trick pony geworden. Zijn anti-inflatoire zorg en instrument is een alomvattende monetaire verkrapping om de economie te vertragen. Het probeert niet te werken aan de specifieke economische sectoren die de huidige inflatie feitelijk aandrijven, noch besteedt het voldoende aandacht aan de belangrijke regelgevende verantwoordelijkheden van de Fed.

De inflatie daalt nu en de Fed moet de voet van de rem halen. De voorraden bij retailers zijn opnieuw opgebouwd en dit zet neerwaartse druk op een breed scala aan prijzen. Knelpunten in het transport zijn weggenomen zodat deze kosten gestabiliseerd zijn. Andere rapporten suggereren dat huizenprijzen en huren het zal de komende maanden waarschijnlijk zachter worden. Er is een oververzadiging van kantoorruimte, waardoor de huurprijzen dalen. Voedselprijzen zullen waarschijnlijk ook stabiliseren of verzachten.

De belangrijke vraag is waarom de inflatie niet sneller en verder daalde. Het antwoord is niet dat de economie te snel groeit, zoals het beleid van de Fed impliceert. Het is dat er oorlogsproblemen zijn op het gebied van vitale energie. Energie is een belangrijk onderdeel geweest van het inflatieverhaal sinds het 18 maanden geleden begon en zal dat waarschijnlijk ook blijven. De Fed lijkt dit niet te begrijpen.

Iedereen weet dat de gasprijzen zijn gedaald van een piek van $ 5 per gallon. De prijzen van andere energiebronnen blijven echter de belangrijkste bron van inflatoire druk. Dit geldt voor aardgas voor verwarming van huizen en elektriciteitsopwekking, en voor diesel die vrachtwagens en machines aandrijft. Ook stookolie, propaan, LNG en kunstmest stegen sterk door oorlogsgerelateerde redenen.

Inflatie in de energiesector heeft rechtstreekse gevolgen voor de consumenten op hun verwarmings- en elektriciteitsrekening. Minder goed begrepen en gemeten, houdt de energie-inflatie een opwaartse druk op de kosten van industriële goederen, landbouwproducten, commercieel vervoer en particuliere en openbare diensten. Toch blijft de totale inflatie afnemen en analisten zeggen dat deze tegen het einde van 2023 zou kunnen dalen tot 3 of 4 procent. Dat is zelfs beter dan de meest goedaardige door de Fed veroorzaakte recessie.

De Fed heeft echter een bij in de motorkap. Inflatie van twee procent is het magische getal geworden, aangezien de werkloosheid onder de zes procent in de jaren tachtig en negentig voor tekorthaviken was. De meesten geloofden toen, volgens een model genaamd de Phillips-curve, dat een werkloosheid van minder dan 6 procent zou leiden tot een scherpe stijging van de inflatie. Dat magische getal bleek belachelijk verkeerd te zijn.

Om echter snel het Nirvana van 2 procent te bereiken, heeft de Fed vanaf december 2021 de hypotheekrente meer dan verdubbeld. Het beleid verhoogt ook de tarieven voor creditcards, autoleningen en andere consumentenleningen. Deze stijgingen van de financieringskosten zijn altijd moeilijker voor werknemers die van krediet afhankelijk zijn en voor kleine bedrijven dan voor rijkere en grotere bedrijven. Degenen met diepe zakken hebben geld om op terug te vallen, terwijl minder welvarende consumenten en bedrijven dat niet hebben. Wanneer de prijzen dalen, likken de rijken hun stukken en kopen kleine, kredietafhankelijke bedrijven en andere activa goedkoop op. Mogelijk gebeurt dit met de activa die SVB nu noodgedwongen moet verkopen.

Powell en de inflatiehaviken bagatelliseren niet alleen het feit dat de inflatie aan het dalen is. Ze negeren de geschiedenis van recessies die gepaard gaan met het soort deflatoir beleid dat ze voeren. Periodes van dalende prijzen en lonen zijn in de Amerikaanse geschiedenis vele, vele malen frequenter, pijnlijker en langduriger geweest dan perioden van inflatie. In feite zijn periodes van inflatie in de VS bijna altijd tijden van oorlog geweest.

De Grote Depressie van 1929-1940 en de daaropvolgende Tweede Wereldoorlog (1941-45) zijn hier goede voorbeelden van. Franklin Roosevelt trad in maart 1933 aan. Prijzen en lonen waren al met ongeveer 30 procent gedaald sinds de crash van 1929. De nieuwe president deelde met de reactionaire elites van zijn tijd de overtuiging dat overheidsuitgaven particuliere investeringen verdrongen en inflatoir waren. Niettemin besteedde zijn eerste New Deal-regering van 1933 tot 1937 grote sommen geld aan nieuwe en nog steeds gevierde programma’s voor werkgelegenheid en openbare werken, zoals het Civilian Conservation Corps en de Works Progress Administration. Hij startte ook uitgebreide hervormingen van het Amerikaanse financiële en aanverwante regelgevingssysteem. Deze uitgavenprogramma’s en New Deal-acties tegen 1937 hadden de werkloosheid teruggebracht tot minder dan 15 procent 25 procent in 1932.

Toen keerde de oude orthodoxie van beperkt geld terug, die tegenwoordig zo grotesk bekend is. Na 1937 verlaagde het Congres de New Deal-uitgaven scherp, waardoor de werkloosheid weer opliep tot bijna 20 procent. De werkgelegenheid herstelde zich pas toen uitgaven in oorlogstijd de vrije wereld redden, de werkloosheid wegvaagden en een naoorlogs decennium van welvaart inluidden.

De regering vond manieren om de Tweede Wereldoorlog te financieren, omdat in oorlogstijd wat in vredestijd als financiële wijsheid werd beschouwd, in de mottenballen werd gezet. De minister van Financiën van Roosevelt, Henry Morgenthau, legde zijn overtuigingen over beperkt geld opzij en beval de Federal Reserve om alle schatkistobligaties terug te kopen die waren uitgegeven tegen 2 procent of minder, en de Fed gehoorzaamde. Toen de oorlog voorbij was, schepte Morgenthau op dat hij de 200 miljard dollar aan oorlogsuitgaven van de regering had gefinancierd tegen 1,94 procent.

Amerikanen zouden erg bang moeten zijn voor de aanhoudende neiging van de Fed tot deflatie, gezien de ineenstorting van de SVB en Amerika’s lange geschiedenis van krappe recessies in Amerika. De werkloosheid en commerciële mislukkingen van de afgelopen 200 jaar volgden op stappen die de rentetarieven verhoogden, kredietaankopen beperkten en de overheidsuitgaven verminderden.

Albert Einstein zei dat de definitie van krankzinnigheid is “steeds hetzelfde doen en verschillende resultaten verwachten”. Amerikanen zouden zich moeten afvragen of het deflatoire beleid van de Fed en het gebrek aan interesse in het reguleren van het financiële systeem passen bij deze definitie van krankzinnigheid en opnieuw zullen leiden tot een onnodige en politiek gevaarlijke recessie.

Paul A. London, Ph.D., was Senior Beleidsadviseur en plaatsvervangend onderminister van Handel voor Economie en Statistiek in de jaren negentig, plaatsvervangend adjunct-administrateur bij de Federal Energy Administration en het Department of Energy, en een visiting fellow bij de American Enterprise Instituut. Hij was wetgevend assistent van senator Walter Mondale (D-Minn.) in de jaren zeventig, diende als ambtenaar buitenlandse zaken in Parijs en Vietnam, en is de auteur van twee boeken, waaronder “The Competition Solution: The Bipartisan Secret Behind American Welvaart” (2005).

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *