De Chinese president Xi Jinping reist volgende week naar Moskou voor gesprekken met de Russische president Vladimir Poetin – zijn eerste bezoek aan Rusland sinds de troepen van het Kremlin Oekraïne binnenvielen.

Het bezoek van 20-22 maart, ook Xi’s eerste buitenlandse reis sinds hij een derde presidentiële termijn won, wordt door het Westen gezien als een blijk van steun van Peking aan Moskou in zijn zieke oorlog tegen Kiev.

Er is veel gespeculeerd over de aard van de reis, waarbij westerse functionarissen waarschuwden dat het een signaal zou kunnen zijn dat China overweegt Rusland militaire hulp te geven in de strijd.

Maar China, dat zichzelf probeert af te schilderen als een neutrale arbiter van het conflict, ontkende dergelijke beweringen, hoewel het weigerde de invasie te veroordelen.

Ongeacht de uitkomst zal de ontmoeting de banden versterken tussen de twee leiders die elkaar al 39 keer eerder hebben ontmoet, waaronder meer dan een jaar geleden in Peking bij de opening van de Olympische Spelen op 4 februari 2022. voordat Rusland Oekraïne aanviel, verklaarden de twee een “vrijblijvend” partnerschap.

Dit is wat Putin en Xi uit hun gezamenlijke ontmoeting willen halen en hem één beurt voor zijn:

Poetin wil wapens

Na een jaar geleden een aanval op Oekraïne te hebben gelanceerd, had Poetin een beperkt aantal vrienden, een omvang die er toe doet als het gaat om het vermogen van Moskou om kritieke wapens en munitie in de strijd te importeren en te leveren.

China heeft tot nu toe afgezien van het verstrekken van dergelijke dodelijke hulp, maar heeft er in plaats daarvan voor gekozen om Rusland te steunen door middel van meer handel en extra gezamenlijke oorlogsspelletjes.

Maar westerse functionarissen zijn onlangs begonnen te waarschuwen dat Peking spoedig militaire hulp aan Moskou zou kunnen geven – met de bijeenkomst van volgende week een mogelijk ideale plek voor de twee om een ​​dergelijke aankondiging te doen.

Ook alarmerend waren de opmerkingen van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, die onlangs de VS beschuldigde van hypocrisie door China te waarschuwen tegen het leveren van wapens aan Rusland, wijzend op de regering-Biden die wapens levert aan Taiwan.

“Het is iets dat we in de gaten zullen houden”, zei nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan maandag tegen verslaggevers, verwijzend naar tekenen van een wapenovereenkomst tussen de twee naties. “Het is duidelijk dat Rusland er zijn eigen belang bij heeft andere landen bij dit conflict te betrekken als het kan, maar ons standpunt is hetzelfde, of ze elkaar nu ontmoeten of niet.”

Het vooruitzicht is zorgwekkend voor Amerikaanse functionarissen, omdat Chinese wapens, hoewel ze niet worden gezien als in staat om een ​​beslissende overwinning voor Poetin te behalen, het conflict zouden kunnen verlengen, waardoor Amerikaanse wapens, hulpmiddelen en publieke goodwill worden uitgeput om Oekraïne te helpen vechten.

Xi wil zijn reputatie als vredestichter een boost geven

Op de hielen van een door Chinese bemiddeling gesloten deal om de diplomatieke betrekkingen tussen Saoedi-Arabië en Iran te hervatten, eerder deze week aangekondigd, richt Xi zijn blik nu op de oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Zonder het omstreden land te noemen, zei Wang Wenbin, de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het bezoek van Xi deels gericht was op het bevorderen van “vrede”, met gesprekken over belangrijke regionale en internationale kwesties.

De regering van Xi heeft al een zogenaamd “vredesplan” voor Oekraïne uitgebracht, een 12-puntenprogramma voor een “politieke oplossing voor de Oekraïne-crisis”, dat in het Westen grotendeels is genegeerd.

En in een telefoongesprek op donderdag vertelde de hoge Chinese diplomaat Qin Gang zijn Oekraïense tegenhanger dat Peking hoopt dat “alle partijen kalm, rationeel en terughoudend zullen blijven en de vredesbesprekingen zo snel mogelijk zullen hervatten”, aldus een verklaring van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. banen. .

Maar de Verenigde Staten en de NAVO blijven op hun hoede voor Chinese druk om te bemiddelen, omdat Peking Rusland nog niet heeft veroordeeld voor oorlog, of zelfs maar het conflict als zodanig van buitenaf heeft bestempeld, in plaats van te vertrouwen op Rusland’s volharding dat het een “speciale militaire operatie” is.

China heeft het westerse scepticisme verder aangewakkerd door herhaaldelijk de kant van Rusland te kiezen en internationale actie tegen Moskou voor oorlog te blokkeren.

Beiden willen een nieuwe wereldorde

Een waarschijnlijke uitkomst van de Xi-Poetin-ontmoeting is een publieke hernieuwde toezegging van het partnerschap tussen de twee, dat voor hen als cruciaal wordt gezien om tegen te gaan wat zij zien als oneerlijke westerse inmenging in hun zaken.

Xi’s bezoek aan Rusland – en de Chinese steun die daarmee gepaard gaat – is bedoeld als een uitdaging voor de VS en zijn bondgenoten, die hebben geprobeerd de economie van Moskou onder druk te zetten met verlammende sancties.

De relatie is symbiotisch, aangezien Rusland op zijn beurt China meer gewicht geeft op het internationale toneel en steun biedt bij zijn eigen agressieve manoeuvres, met name in de Zuid-Chinese Zee.

“Nu de wereld een nieuwe periode van turbulentie en verandering ingaat, als permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en belangrijke mogendheden, reiken de betekenis en invloed van de Chinees-Russische betrekkingen veel verder dan het bilaterale kader”, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken in de aankondiging van Xi’s bezoek.

Ryan Hass, een senior fellow bij de in Washington gevestigde denktank Brookings, zei dat het veiligstellen van Rusland als Chinese partner “fundamenteel” is voor Xi’s visie op nationale verjonging.

“China ziet de Verenigde Staten als een belangrijk obstakel voor zijn opkomst”, schrijft Hass.

“Xi ziet waarschijnlijk ook het voordeel van het feit dat Rusland de strategische focus van Amerika afleidt van China. Noch Peking noch Moskou kunnen alleen omgaan met de Verenigde Staten en hun partners; beiden staan ​​liever samen om met externe druk om te gaan dan er alleen voor te staan”, voegde hij eraan toe.

Dingen opschudden – Xi bereidt zich voor op een ontmoeting met een internationale voortvluchtige

De ontmoeting met Xi-Poetin werd een paar uur eerder aangekondigd Het Internationaal Strafhof (ICC) vaardigt een arrestatiebevel uit tegen de Russische president op beschuldiging van oorlogsmisdaden in verband met de illegale deportatie van kinderen uit Oekraïne naar Rusland.

Het arrestatiebevel – een van de eerste aanklachten tegen Poetin wegens oorlogsmisdaden in Oekraïne – betekent dat Xi nu maandag een ontmoeting heeft met de internationale voortvluchtige.

Doorgaans brengt zo’n bevelschrift een belangrijk element van publieke verlegenheid met zich mee – een signaal aan andere landen om zorgvuldig na te denken over hun omgang met de persoon tegen wie een onderzoek loopt, aldus deskundigen op het gebied van internationaal recht.

“Van nu af aan heeft de Russische president de officiële status van verdachte voor het plegen van een internationaal misdrijf – de illegale deportatie en ontheemding van Oekraïense kinderen”, schreef de Oekraïense hoofdaanklager Andriy Kostin op Facebook.

“Dit betekent dat Poetin buiten Rusland moet worden gearresteerd en voor de rechter moet worden gebracht. En wereldleiders zullen twee keer nadenken voordat ze hem de hand schudden of met hem aan de onderhandelingstafel gaan zitten. De wereld heeft een signaal ontvangen dat het Russische regime crimineel is en dat zijn leiders en bondgenoten voor de rechter zullen worden gebracht.”

Er is weinig kans dat Poetin voor een internationaal gerechtshof zal verschijnen en het is ook onwaarschijnlijk dat het bevel grote invloed zal hebben op de bijeenkomst of op de houding van Peking tegenover Moskou. Maar de juridische stap zou de twee landen op het wereldtoneel onder druk kunnen zetten.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *