De ineenstorting van Silicon Valley Bank (SVB) en de onrust in de banksector bieden senator Elizabeth Warren (D-Mass.) een moment om weer in de schijnwerpers te springen.

En Warren, die naam heeft gemaakt als pleitbezorger van de consument en al lang de krantenkoppen haalde voor aanvallende banken, grijpt zijn kans.

De progressieve kandidaat uit Massachusetts en voormalig presidentskandidaat lanceerde de afgelopen week een breed offensief.

Ze introduceerde wetgeving om de door voormalig president Trump ondertekende dereguleringswet uit 2018 in te trekken die de drempel voor banken die onder federaal toezicht stonden verhoogde van $ 50 miljard naar $ 250 miljard.

Ze is constant aanwezig op kabelnieuws, met meer optredens gepland dit weekend op zondagshows, schreef ze commentaar in The New York Times en zette voormalig SVB-CEO Greg Becker onder druk om te lobbyen voor het terugdraaien van de regelgeving in 2018.

Voor veel Democraten in de Senaat is ze een stem van onschatbare waarde over dit onderwerp.

“Heel belangrijk,” vertelde senator Bob Casey (D-Pa.), een voorstander van Warren’s nieuwe bankvoorstel, aan The Hill. “Ze heeft niet alleen een grote betrokkenheid bij consumenten en gezinnen, maar breder gezien heeft ze veel expertise en is ze een geweldige stem en pleitbezorger voor deze kwesties.”

Maar de aanhoudende kritiek van Warren staat op het punt president Biden en andere senaatsdemocraten hoofdpijn te bezorgen, vooral degenen die in 2018 voor herplaatsing hebben gestemd en in 2024 herverkiesbaar zijn.

In totaal stemden 12 zittende senatoren die met de Democraten overleg voerden voor het wetsvoorstel – waaronder senator Kirsten Sinema (I-Ariz.), die ervoor stemde in het Huis – waardoor de activadrempel werd verhoogd tot $ 250 miljard, zodat SVB en tientallen andere banken waren vrijgesteld van streng federaal toezicht.

Het wetsvoorstel van Warren, de Secure Viable Banking Act, werd in het Huis geïntroduceerd door de progressieve Rep. Katie Porter (D-Calif.). Ondanks een warm welkom van sommige delen van de partij, accepteerde de democratische leiding hem niet.

Gevraagd of hij het wetsvoorstel van Warren steunde, vertelde senaatsleider Chuck Schumer (DN.Y.) aan verslaggevers dat “sterke wetgeving” nodig is, maar dat elke wetgeving tweeledig moet zijn.

Toch is het management zich terdege bewust van Warren in deze periode van bancaire onrust. Nadat The Hill had opgemerkt dat Warren deze week over de kwestie had gesproken, grapte senator Debbie Stabenow (Mich.), De derde democraat in de Senaat: “Echt waar?”

“Ze is zeker altijd een gewaardeerde stem”, zei Stabenow, die voor het wetsvoorstel van 2018 stemde.[The question is] wat proberen we precies op te lossen? … Ik ben zo dankbaar dat we president Biden en zijn team hebben. Ze hebben heel snel gehandeld en ik denk dat ze ongelooflijk bekwaam werk hebben geleverd door snel te kunnen handelen om het water te kalmeren.”

Maandag gaf Biden de regering-Trump de schuld van het ongedaan maken van het Dodd-Frank-plan en riep hij het Congres en de regelgevers op “om de regels voor banken te versterken om het minder waarschijnlijk te maken dat dit soort bankfaillissementen zich opnieuw zullen voordoen”.

Perssecretaris Karine Jean-Pierre zei donderdag dat het Witte Huis “tweeledige steun zag voor een deel van het wetsvoorstel, [Warren]- Rekening voor portier.” Vrijdag hadden nog geen Republikeinen het wetsvoorstel ondertekend.

Jean-Pierre zei niet of het faillissement van de SVB voorkomen had kunnen worden als de Dodd-Frank-regels niet waren vernietigd, maar hij zei dat het Witte Huis zou praten over zijn standpunt over de limiet van $ 250.000 op de depositoverzekering – die de Federal Depositoverzekering Corp. (FDIC) afgetreden voor SVB-spaarders – “in de komende dagen”.

Het Witte Huis overweegt het wetsvoorstel van Warren en andere wijzigingen in de regelgeving, vertelde een regeringsfunctionaris aan The Hill, maar weigerde te zeggen of Biden het wetsvoorstel van de Massachusetts Democraat steunt.

Tientallen democraten in de Senaat en het Huis hebben sindsdien het wetsvoorstel van Warren mede gesteund, maar het zal geen trigger zijn in het door de GOP gecontroleerde Huis of geconfronteerd worden met een Republikeinse filibuster in de Senaat.

“We waarderen hun leiderschap bij het op tafel leggen van ideeën”, zei de functionaris. “De regeringen van Obama en Biden hebben na de financiële crisis van 2008 strikte eisen gesteld om ervoor te zorgen dat een dergelijke crisis zich niet opnieuw zou voordoen. Helaas heeft de vorige regering een aantal daarvan teruggedraaid. Zoals de president heeft gezegd, moeten het Congres en de toezichthouders de regels voor grotere banken versterken, zodat dit niet nog een keer gebeurt.”

Toen Warren zich kandidaat stelde voor de nominatie voor de Democratische president in 2020 voordat ze stopte en Biden steunde, was er een schril contrast tussen haar en de opvattingen van de president over kwesties als bankregulering. Biden, die berichten heeft verspreid dat hij een centrist is en in het kapitalisme gelooft, werd op het debatpodium vergezeld door Warren, die een lange geschiedenis heeft in het bestrijden van bankpraktijken waarvan ze volhardend beweert dat ze roofzuchtig zijn.

Gedurende de hele Biden-regering heeft Warren op gespannen voet gestaan, met name met de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, een ambtenaar die onder Trump is aangesteld, maar in wie Biden heeft benadrukt dat hij er het volste vertrouwen in heeft. Ze verzette zich tegen de benoeming van Powell in 2018 en waarschuwde toen dat hij de financiële regelgeving zou verzwakken, en is sindsdien zijn felste criticus in de Senaat, die hem tijdens verschillende hoorzittingen bestrafte.

Warren riep Powell deze week op om zich terug te trekken uit een interne beoordeling van het falen van de SVB, met het argument dat zijn acties “direct bijdroegen” aan de situatie, aangezien de Fed-voorzitter aangaf dat hij versoepeling van de bankregelgeving zou steunen.

Powell naar verluidt druk om het uit te schakelen term die verwijst naar tekortkomingen in de regelgeving in een persbericht op zondagavond dat gezamenlijk is uitgegeven door de Fed, het ministerie van Financiën en de FDIC, met het argument dat het zich in plaats daarvan wilde concentreren op de maatregelen die worden genomen. Warren twitterde dat de “poging van de Fed-voorzitter om overheidsfunctionarissen in het nauw te drijven” “totaal ongepast” was.

“Het congres moet tussenbeide komen om deze fouten te corrigeren voordat het nog erger wordt”, voegde ze eraan toe.

Ondertussen citeerde Warren dat Biden specifiek het Congres opriep om op te treden na het falen van de SVB over haar beslissing om haar wetsvoorstel in te dienen.

“President Biden heeft het Congres opgeroepen om de bankregels te versterken, en ik stel wetgeving voor om precies dat te doen door de kern van de bankwet van Trump in te trekken”, zei ze dinsdag in een verklaring.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *