CNN

Voormalig president Donald Trump ging voor het eerst sinds 6 januari 2021 naar Facebook, de dag dat relschoppers het Amerikaanse Capitool aanvielen.

“IK BEN TERUG!” In de post, die een korte CNN-clip van hem bevatte van de nacht dat hij tot president werd gekozen, zei Trump: “Sorry dat ik u heb laten wachten. Een ingewikkelde klus. Ingewikkeld.”

De terugkeer van Trump naar Facebook geeft hem weer toegang tot een belangrijk hulpmiddel voor fondsenwerving in het begin van de presidentiële race van 2024, aangezien verschillende potentiële rivalen zich voorbereiden om Trump uit te dagen in zijn poging om de GOP-genomineerde te worden voor een derde verkiezing op rij, en zoals sommige gelddonoren aangeven aan de wens om een ​​alternatief te ondersteunen.

De Facebook- en Instagram-accounts van de voormalige president werden twee jaar na de opstand in het Capitool verboden. Ze werden begin vorige maand hersteld nadat de campagne van Trump in 2024 Meta, het moederbedrijf van het platform, had gevraagd om zijn Facebook-account te deblokkeren.

De berichten van Trump op 6 januari 2021 bevatten verkiezingsleugens en een aanval op de toenmalige vicepresident Mike Pence, voordat ze de relschoppers opriep tot vrede. Een huiscommissie die 6 januari onderzoekt, gebruikte verschillende berichten van de voormalige president op sociale media van die dag om zijn inactiviteit te tonen terwijl het geweld zich ontvouwde.

Hoewel Twitter bij de vorige verkiezingen het favoriete berichtenplatform van Trump was, heeft hij een enorm bereik op Facebook en Instagram – respectievelijk 34 miljoen volgers en 23 miljoen volgers. Zijn campagnes hebben miljoenen besteed aan het weergeven van advertenties met behulp van de gerichte advertentietools van Facebook.

De campagnestaf van Trump stond te popelen om de voormalige president weer op Facebook te krijgen, omdat het hen zou helpen een enorme pool van potentiële donoren te bereiken.

“Het maakt mijn werk een stuk eenvoudiger”, zei een counselor die werkt in outreach en fondsenwerving.

De verhuizing komt ook terwijl het team van Trump zich voorbereidt op mogelijke strafrechtelijke aanklachten tegen de voormalige president in New York. Trump-assistenten zijn enkele dagen bezig geweest met het plannen van een reactiestrategie die onder meer inhoudt hoe ze hun berichten kunnen versterken, ook via sociale media.

Een huidige Trump-adviseur merkte vorige maand op, toen Facebook en Instagram de accounts van Trump herstelden, dat de voormalige president Facebook nooit had gebruikt op de manier waarop hij Twitter gebruikte, dat zijn belangrijkste medium was geworden om met zijn politieke basis als president te communiceren voordat hij het platform verliet. na de aanslag van 6 januari.

Toch, zei de persoon, zal de Trump-campagne de kans grijpen om zijn beeltenis te blijven gebruiken in zijn Facebook-advertenties.

“Het is het belangrijkste instrument om fondsen te werven en een groot aantal mensen te bereiken in een boeiend publiek”, aldus de adviseur.

In de nasleep van zijn verboden lanceerde Trump zijn eigen socialemediaplatform: Truth Social. Daar publiceerde hij honderden valse beweringen over wijdverbreide kiezersfraude.

Na vorig jaar Twitter te hebben gekocht, bracht Elon Musk daar het account van Trump terug, dat 87 miljoen volgers heeft. Trump heeft echter sinds 8 januari 2021 niets meer op Twitter gepost.

YouTube zei vrijdag ook dat het het account van Trump aan het herstellen was, zodat hij nieuwe video’s kon uploaden.

“Vanaf vandaag is het kanaal van Donald J. Trump niet langer beperkt en kan het nieuwe inhoud uploaden. We hebben het aanhoudende risico van geweld in de echte wereld zorgvuldig beoordeeld, terwijl we de mogelijkheid voor kiezers om in gelijke mate te horen van de belangrijkste kandidaten van het land in de primaire campagneperiode, afwegen”, aldus YouTube. zei hij op Twitter.

Democraten hebben Meta gewaarschuwd voor de gevolgen van de terugkeer van Trump naar het platform, en sommige wetgevers schreven eind vorig jaar in een brief aan het bedrijf dat Trump van de site moet worden gehouden omdat hij de Amerikaanse democratie blijft aanvallen door leugens over de verkiezingen van 2020 te herhalen. Republikeinen, voorstanders van de vrijheid van meningsuiting en anderen voerden echter aan dat handhaving van het verbod een ongepaste daad van censuur is en Trump als kandidaat in 2024 in het nadeel zou kunnen brengen.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende rapportage.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *