Washington
CNN

Savezni program oprosta studentskih zajmova predsjednika Joea Bidena, koji obećava isporuku do 20.000 dolara olakšica duga za milijune zajmoprimaca, na čekanju je dok pravni izazovi prolaze kroz sudove.

Vrhovni sud će 28. veljače saslušati argumente u dva slučaja koja se tiču ​​programa oprosta, a odluka se očekuje krajem lipnja ili početkom srpnja.

Otprilike 26 milijuna ljudi već se prijavilo do trenutka kada je sudac saveznog okružnog suda 10. studenoga 2022. ukinuo program – zbog čega je vlada prestala primati prijave. Nijedan dug do sada nije otpisan.

Administracija je službeno pokrenula aplikaciju 17. listopada 2022., nakon kratkog “beta razdoblja” tijekom kojeg je njezin tim procjenjivao jesu li potrebna podešavanja.

Ako sudovi u konačnici dopuste nastavak programa, neće svaki zajmoprimac studentskog zajma imati pravo na otpis duga. Prvo, samo savezni studentski zajmovi ispunjavaju uvjete. Privatni studentski zajmovi su isključeni.

Drugo, zajmoprimci s visokim primanjima općenito su isključeni iz prava na oprost duga. Pojedinačni zajmoprimci koji zarađuju manje od 125.000 dolara godišnje i bračni parovi ili glave kućanstava koji zarađuju manje od 250.000 dolara godišnje mogli bi doživjeti oprost do 10.000 dolara duga saveznog studentskog zajma.

Ako je zajmoprimac koji ispunjava uvjete također primio saveznu potporu Pell dok je upisao koledž, osoba ima pravo na oprost duga do 20.000 USD. Stipendije Pell dodjeljuju se milijunima studenata s niskim primanjima svake godine, na temelju čimbenika uključujući veličinu i prihode njihove obitelji te troškove koje naplaćuje njihov koledž. Vjerojatnije je da će se ti zajmoprimci boriti s otplatom studentskog duga završiti u propustu.

Evo što još zajmoprimci trebaju znati o predloženom planu oprosta studentskog zajma:

Bidenova administracija suočila se s nekoliko tužbi zbog programa oprosta studentskih zajmova, od kojih su dvije došle do Vrhovnog suda. Tužitelji tvrde da Ministarstvo obrazovanja prekoračuje svoje ovlasti.

Jednu od tužbi pokrenulo je šest saveznih država predvođenih republikancima, na čelu s Nebraskom, koje tvrde da program oprosta studentskih zajmova krši podjelu vlasti i Zakon o upravnom postupku, savezni zakon koji uređuje proces kojim savezne agencije izdaju propise.

Sudac nižeg suda odbacio je ovu tužbu 20. listopada, odlučivši da tužitelji nemaju pravni status za pokretanje postupka. U studenom je 8. okružni prizivni sud SAD-a poništio i blokirao program.

Drugi izazov koji će Vrhovni sud saslušati iznijela su dva pojedinačna zajmoprimca – Myra Brown i Alexander Taylor – koji nisu kvalificirani za potpuni oprost dugova i koji kažu da im je uskraćena prilika komentirati odluku tajnika obrazovanja da pruži ciljane olakšica duga za studentski zajam nekima.

Tužba je podignuta uz potporu konzervativne skupine pod nazivom Job Creators Network Foundation. Savezni sudac u Teksasu presudio je u korist tužitelja, ukinuvši program 10. studenog.

Vladini odvjetnici kažu da je Kongres ministru obrazovanja dao “velike ovlasti za ublažavanje poteškoća koje bi primatelji saveznih studentskih kredita mogli pretrpjeti kao posljedicu nacionalnih izvanrednih situacija”, poput pandemije Covid-19, prema dopis iz Ministarstvo pravosuđa.

Nejasno je kada će, ili hoće li, zajmoprimci doživjeti olakšice u okviru Bidenovog programa.

Administrativni dužnosnici očekivali su da će moći odobriti olakšice prije siječnja, kada su se plaćanja nastavila nakon isteka pauze povezane s pandemijom. No sada se otpis duga neće dogoditi barem do lipnja kada se očekuje da će Vrhovni sud donijeti presudu.

Dana 22. studenoga 2022. Bidenova administracija produžila je pauzu plaćanja povezanu s pandemijom do 60 dana nakon rješavanja parnice. Ako se program ne provede i sudski spor nije riješen do 30. lipnja, isplate će se nastaviti 60 dana nakon toga.

Bijela kuća je priopćila da je već odobrila 16 milijuna zahtjeva za otpis duga. Ministarstvo obrazovanja zadržat će tu informaciju kako bi moglo brzo obraditi olakšice tim zajmoprimcima ako vlada prevlada na sudu.

Ako i kada program krene naprijed, procijenjenih 8 milijuna zajmoprimaca moglo bi automatski dobiti olakšice zbog duga jer Ministarstvo obrazovanja već ima njihove prihode u evidenciji.

Ako vlada ponovno počne primati zahtjeve, zajmoprimci se mogu prijaviti online ovdje:

Podnositelji zahtjeva mogu očekivati ​​potvrdu putem e-pošte nakon što je njihova prijava uspješno poslana. Zatim će zajmoprimatelje obavijestiti njihov serviser zajma kada se na njihov račun primijeni otpis duga.

Zajmoprimci su trebali imati rok za podnošenje zahtjeva do 31. prosinca 2023.

Postoji niz saveznih studentskih zajmova i ne ispunjavaju svi uvjete za olakšicu ako se programu dopusti nastavak. Prihvatljivi su savezni izravni zajmovi, uključujući subvencionirane zajmove, nesubvencionirane zajmove, PLUS zajmove za roditelje i PLUS zajmove za diplomirane studente.

Ali federalni studentski zajmovi za koje jamči vlada, ali ih drže privatni zajmodavci, ne ispunjavaju uvjete osim ako je zajmoprimac podnio zahtjev za konsolidaciju tih zajmova u izravni zajam do 29. rujna 2022.

Ministarstvo obrazovanja prvotno je priopćilo da će ti privatni zajmovi, od kojih su mnogi dani u okviru bivšeg Saveznog programa obiteljskog zajma za obrazovanje i Saveznog programa Perkinsovog zajma, ispunjavati uvjete za jednokratnu akciju oprosta – ali promijenili su tijek prošlog rujna kada je šest republikanskih vodeće države tužile su Bidenovu administraciju, tvrdeći da bi oprost privatnih zajmova financijski naštetio državama i serviserima studentskih zajmova.

Neispunjeni savezni obiteljski zajmovi za obrazovanje i neispunjeni Perkinsovi zajmovi ispunjavali bi uvjete za otpis duga čak i ako su u privatnom vlasništvu.

Ako se Bidenovu programu dopusti da krene naprijed, prihvatljivost se temelji na zajmoprimcu prilagođeni bruto dohodak bilo za poreznu godinu 2020. ili 2021. Prilagođeni bruto dohodak može biti niži od vaše ukupne plaće jer uzima u obzir porezne odbitke i prilagodbe, poput doprinosa uplaćenih u mirovinski plan 401(k).

Prilagođeni bruto dohodak poreznog obveznika može se pronaći u retku 11 obrasca 1040 porezne uprave.

Ministarstvo obrazovanja kaže da već ima informacije o prihodima za gotovo 8 milijuna zajmoprimaca, vjerojatno zbog obrazaca za financijsku pomoć ili prethodno podnesenih prijava za plan otplate na temelju prihoda. Ako se dopusti da se program nastavi, ti zajmoprimci automatski će primiti olakšicu duga ako zadovolje uvjete prihoda, osim ako se odluče isključiti. Odjel je rekao da će poslati e-poruku zajmoprimcima koji će biti razmatrani za otpis dugova, ali se ne moraju prijaviti.

Milijuni drugih zajmoprimaca morat će podnijeti zahtjev za oprost studentskog kredita ako Odjel za obrazovanje nema podatke o njihovim prihodima u evidenciji. Kada podnose zahtjev, zajmoprimci moraju sami potvrditi da je njihov prihod ispod praga prihvatljivosti. Oni su dužni potvrditi da su dostavljene informacije točne uz kaznu za krivokletstvo.

Bidenova administracija rekla je da će se od podnositelja zahtjeva za koje je “vjerojatnije da će premašiti granicu prihoda” tražiti da predaju dodatne informacije, poput poreznog prijepisa. Dužnosnici očekuju da samo 5% zajmoprimaca s prihvatljivim saveznim studentskim zajmovima neće ispunjavati uvjete zbog dohodovnog praga.

Zajmoprimci neće morati platiti savezni porez na dohodak na oprošteni dug studentskog zajma, zahvaljujući odredbi u Zakonu o američkom planu spašavanja koji je Kongres usvojio 2021. godine.

No moguće je da će neki zajmoprimci morati platiti državni porez na dohodak na iznos oproštenog duga. Postoji nekolicina država koje mogu oporezovati otpušteni dug ako se prije toga ne izvrše državne zakonodavne ili administrativne promjene, prema Centar za poreznu politiku. Porezna obveza može iznositi stotine dolara, ovisno o državi.

Da, neki sadašnji studenti bili bi kvalificirani prema Bidenovom planu ako mu se dopusti da stupi na snagu. Ispunjavanje uvjeta za zajmoprimce koji su podnijeli besplatnu prijavu za saveznu pomoć studentima, poznatu kao FAFSA, kao neovisni će se temeljiti na vlastitom prihodu kućanstva pojedinca.

Podobnost za zajmoprimce koji su upisani kao ovisni studentiuglavnom za one mlađe od 24 godine, temeljit će se na prihodima roditelja za 2020. ili 2021.

Da, ako vaš prihod zadovoljava prag prihvatljivosti i ako je program dopušten za provedbu.

Da, mogli biste ispunjavati uvjete ako vaš prihod doseže prag. Roditelj zajmoprimac sa federalnim Roditelj PLUS zajmovi za više djece još uvijek ispunjavaju uvjete za oprost zajma do 20.000 USD.

Ali roditelj ima pravo na do 20.000 dolara olakšice duga samo ako je on ili ona primio Pell stipendiju za svoje obrazovanje. Ako je samo dijete primilo Pell stipendiju, roditelj ima pravo na oprost do 10.000 USD.

Većina zajmoprimaca može se prijaviti na Studentaid.gov da vidim jesu li dobili Pell stipendiju dok su se upisivali na fakultet. Informacije o primljenim potporama Pell prikazane su na nadzornoj ploči računa i na stranici My Aid. Ovdje također zajmoprimci mogu saznati koliko duguju i kakve zajmove imaju.

Zajmoprimci koji su primili Pell stipendiju prije 1994. godine neće vidjeti svoje informacije o Pell stipendiji na internetu, ali još uvijek imaju pravo na 20.000 USD oprosta studentskog zajma.

Sve dok su zajmoprimci primili barem jednu Pell potporu, ispunjavaju uvjete.

Bidenova administracija rekla je da će zajmoprimci koji ispunjavaju uvjete i koji su primili Pell bespovratna sredstva automatski dobiti dodatno oslobađanje duga.

Da, savezni studentski zajmovi koji ne podmiruju obveze ispunjavali bi uvjete za otpis duga prema Bidenovom programu.

Za zajmoprimce koji imaju preostali iznos na svojim neisplaćenim studentskim zajmovima nakon primjene otkazivanja, postojat će prilika da izađu iz nepodmirenih obaveza kada se isplate nastave kasnije ove godine u sklopu onoga što Ministarstvo obrazovanja naziva svojim Inicijativa “Novi početak”..

Zajmoprimci koji imaju preostali dug nakon što su 10.000 USD ili 20.000 USD izbrisani mogli bi vidjeti kako se njihovi mjesečni iznosi ponovno izračunavaju ako su uključeni u standardni plan otplate. Prema standardnom planu otplate, zajmoprimci plaćaju fiksni iznos koji osigurava otplatu zajmova u roku od 10 godina.

Zajmoprimci koji su već uključeni u plan otplate temeljen na prihodima vjerojatno neće vidjeti promjenu svojih mjesečnih iznosa otplate zbog oprosta jer se njihove isplate temelje na prihodu kućanstva i veličini obitelji.

Zajmoprimci nisu obavezni plaćati svoje federalne studentske zajmove od ožujka 2020. zbog vladine pauze povezane s pandemijom.

Zajedno s Bidenovom najavom iz kolovoza o poništenju nekih dugova saveznih studentskih zajmova, također je rekao da će izraditi novi plan koji će otplaćivanje učiniti lakšim za zajmoprimce.

Trenutačno postoji nekoliko planova otplate za zajmoprimce federalnih studentskih zajmova koji snižavaju mjesečne uplate ograničavajući ih na dio njihovih prihoda.

Novi prijedlog plana otplate temeljen na prihodima ograničit će plaćanja na 5% diskrecijskog prihoda zajmoprimca, što je niže od 10% koliko se nudi u većini trenutnih planova, kao i smanjiti iznos prihoda koji se smatra diskrecijskim. Također bi se oprostila preostala dugovanja nakon 10 godina otplate, umjesto 20 godina.

Biden također predlaže da novi plan pokrije neplaćene mjesečne kamate dužnika. To bi moglo biti od velike pomoći ljudima čije su mjesečne uplate toliko niske da ne pokrivaju svoje mjesečne kamate i na kraju vide eksplozivno povećanje stanja, rastući više od onoga što je izvorno posuđeno.

Novi plan trenutno prolazi kroz službeni proces donošenja pravila, a Ministarstvo obrazovanja je reklo da očekuje da će odredbe novog plana stupiti na snagu kasnije ove godine.

Da. Od zajmoprimaca se ne traži plaćanje saveznih studentskih zajmova od 13. ožujka 2020. zbog pauze povezane s pandemijom. Ali ako su zajmoprimci izvršili plaćanja, dopušteno im je kontaktirati svog servisera zajma zatražiti povrat novca.

Ova je priča ažurirana dodatnim informacijama.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *