CNN

Ohio werd vrijdag de laatste staat die een obscuur multistatenconsortium verliet dat tot doel heeft nauwkeurige kiezerslijsten bij te houden, maar een groeiend doelwit is geworden van conservatieve groeperingen.

Het vertrek van Ohio uit de non-profitorganisatie, het Electronic Registration Information Center of ERIC, markeert de vierde staat die zich deze maand terugtrekt uit de organisatie. In totaal hebben zes door de Republikeinen geleide staten zich het afgelopen jaar uit de organisatie teruggetrokken.

De staatssecretaris van Ohio, Frank LaRose, een Republikein, noemde de nederlaag tijdens een commissievergadering vrijdag van verschillende voorstellen waarvan hij zei dat ze de gegevensbeveiliging zouden hebben verbeterd en de partijdige invloed bij de organisatie zouden hebben verminderd.

In een brief waarin hij zijn ontslag aankondigde, zei LaRose dat ERIC “consequent de eisen heeft genegeerd om hervormingen door te voeren die het vertrouwen in zijn prestaties zouden versterken, de groei van zijn leden zouden bevorderen en niet alleen zijn huidige stabiliteit, maar ook zijn duurzaamheid zouden verzekeren.”

Drie andere staten – Florida, Missouri en West Virginia – verlieten de organisatie een dag eerder in maart massaal.

Andere door de Republikeinen geleide staten zouden kunnen volgen. Rekeningen in Texas zouden de staat uitsluiten van ERIC, en verkiezingsfunctionarissen daar zeggen dat ze zijn begonnen met het ontwikkelen van hun eigen systeem.

De aanvallen op de groep – die in 2012 door zeven staten is opgericht om kiezerslijsten bij te werken, kiezersregistratie aan te moedigen en mogelijke kiezersfraude te voorkomen – onderstrepen hoe diep het wantrouwen jegens de resultaten van 2020 – en de mechanica van het leiden van de verkiezingen – in conservatieve kringen is terechtgekomen .

De controverse rond de groep was ook voor David Becker, de oprichter van ERIC, aanleiding om deze week aan te kondigen dat hij ontslag nam uit zijn niet-stemgerechtigde zetel in het bestuur van de groep, nadat conservatieven beweerden dat zijn aanwezigheid de groep met vooroordelen had doordrenkt.

Becker vertelde vrijdag aan verslaggevers dat sommige verkiezingsfunctionarissen van de staat “bezwijken” voor leugens die door “propagandisten” worden gepusht.

“Alle beweringen over ERIC zijn … aantoonbaar, aantoonbaar onjuist”, zei hij.

Critici, zoals de conservatieve juridische activistengroep Judicial Watch, hebben ERIC bestempeld als een “opgeblazen” kiezerslijst omdat de lidstaten informatie moeten sturen om kiesgerechtigde inwoners aan te moedigen zich te registreren om te stemmen. En ze probeerden de organisatie in verband te brengen met miljardair financier George Soros, een frequent doelwit van rechtse groeperingen.

ERIC wordt gefinancierd door lidmaatschapsgelden die door de lidstaten worden betaald, zeggen functionarissen daar.

Op 6 maart, dezelfde dag dat drie staten ERIC verlieten, voormalig president Donald Trump – de belangrijkste voorstander van de leugen dat verkiezingsfraude heeft bijgedragen aan zijn nederlaag in 2020 – nodigde alle Republikeinse gouverneurs uit beëindigt zijn deelname aan de groep en zegt dat hij “de rollen pompt” voor de Democraten.

In een interview op vrijdag met CNN zei de staatssecretaris van Missouri, Jay Ashcroft, een Republikein die zich eerder deze maand uit zijn staat terugtrok, dat ERIC verantwoordelijk is voor de golf van vertrekken. Een van zijn grootste zorgen, zei hij: de lidstaten zijn verplicht om berichten te sturen waarin ze in aanmerking komende inwoners aanmoedigen om zich te registreren om te stemmen, maar hij zei dat het delen van stemgeschiedenisgegevens – een hulpmiddel om erachter te komen of iemand in twee of meer staten heeft gestemd bij verkiezingen – optioneel is.

“Ze zeiden dat het belangrijker was om mensen op de kiezerslijst te zetten dan achter mensen aan te gaan waarvan we wisten dat ze vals speelden”, zei hij.

Verkiezingsexperts zeggen dat ERIC momenteel de beste tool is die beschikbaar is voor interstatelijke kruiscontroles, omdat overheidsinstanties unieke toegang hebben tot belangrijke gegevens – zoals die van het Department of Motor Vehicles – om de bewegingen van individuen in verschillende staten te volgen en kiezers nauwkeurig te identificeren wie kan dezelfde namen hebben. .

“Dit is duidelijk een voorbeeld van verkeerde informatie”, zei Trey Grayson, een Republikein en voormalig staatssecretaris van Kentucky die de verkiezingsintegriteit heeft verdedigd. “Ik vind het ongelooflijk frustrerend dat er is geprobeerd een organisatie die het goed doet te ondermijnen.”

Op dezelfde dag dat de regering van de gouverneur van Florida, Ron DeSantis, de staat uit het consortium trok, arresteerden ambtenaren in Pinellas County, Florida een 59-jarige man op beschuldiging van stemmen in Virginia en Florida bij de algemene verkiezingen van 2020. Ambtenaren daar zeiden dat de ERIC-gegevens dubbel stemmen onthulden.

In een interview met CNN de dag na de arrestatie zei Dustin Chase, plaatsvervangend verkiezingstoezichthouder van Pinellas County, “er is duidelijk een politieke kant” aan de ERIC-strijd “waar we niet aan willen meedoen”. Maar hij beschreef ERIC als “een hulpmiddel dat we gebruikten om de integriteit van de kiezerslijsten te behouden”.

“We wachten op de wetgevende macht om ons te vertellen wat de toekomst biedt … om de kiezerslijsten te behouden”, voegde hij eraan toe.

Shane Hamlin, uitvoerend directeur van ERIC, wees het verzoek van CNN om een ​​interview af, maar zei in een e-mail dat de lidstaten tijdens de bestuursvergadering van vrijdag “serieus overwogen … wijzigingsvoorstellen”, maar uiteindelijk voor handhaving van de huidige regels stemden.

“We hopen dat alle staten ervoor zullen kiezen om lid te worden van ERIC, aangezien het het meest effectieve instrument is dat beschikbaar is om de meest nauwkeurige kiezerslijsten te garanderen en mogelijke gevallen van illegaal stemmen op te sporen”, schreef hij. “Het blijft ook een belangrijk hulpmiddel voor het verstrekken van informatie over kiezersregistratie aan potentieel in aanmerking komende kiezers.”

Veel Republikeinen hebben eerder ERIC verdedigd. LaRose beschreef het eerder dit jaar als “een van de beste antifraudetools” betrap mensen die proberen te stemmen in meerdere staten.

In zijn brief van vrijdag zei LaRose dat de organisatie heeft besloten om “slechte strategische beslissingen te verdubbelen, die alleen hebben geresulteerd in de transformatie van een voorheen tweeledige organisatie in een organisatie die de belangen van slechts één politieke partij lijkt te behartigen”.

Sommige klachten van de activisten hadden betrekking op de rol van Becker als ambtshalve bestuurslid. Becker, die een vooraanstaand criticus was van de gestolen verkiezingsclaims van Trump, hielp de groep oprichten tijdens zijn ambtstermijn bij de Pew Charitable Trusts. Een aan Soros gelieerde stichting gaf het geld aan Pew, maar het was bestemd voor een apart project dat niets met ERIC te maken had. een onafhankelijke factcheck opgezet.

Laleh Ispahani, een ambtenaar bij de Open Society Foundation van Soros, zei in een verklaring aan CNN dat de groepen van Soros ERIC “nooit hebben gefinancierd”. Ze zei dat de Foundations van 2009 tot 2011 $ 1,2 miljoen hebben gegeven ter ondersteuning van het werk van Pew’s voormalige Center for the States-divisie, die onderzoek deed naar de modernisering van kiezersregistratie en informatiesystemen.

Deze week ondertekenden prominente Republikeinen die betrokken waren bij het leiden van de verkiezingen, waaronder de staatssecretaris van Georgië, Brad Raffensperger, een openbare brief Becker verdedigen en het Centre for Election Innovation and Research, de onpartijdige organisatie die hij dagelijks leidt.

Vrijdag was Beckers laatste dag in het bestuur van ERIC.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *