EN Top klimaatrapport, co-auteur van wetenschappers van over de hele wereld en volgende week gepubliceerd, zou moeten bevestigen dat mensen te veel broeikasgassen hebben uitgestoten en dat het verwijderen ervan de sleutel is tot een klimaatveilige toekomst. Een groeiend aantal overheden en bedrijven reageert op deze klimaatuitdaging door te investeren in oplossingen die koolstofemissies uit de atmosfeer verwijderen. Velen in de markt gebruiken een portefeuillebenadering en beleggen in een breed assortiment kansrijke oplossingen en risicominimalisatie. Om innovatie en de keuze voor bewezen opties te blijven stimuleren, is het noodzakelijk om een ​​gelijk speelveld te handhaven en te voorkomen dat er winnaars en verliezers worden gekozen.

Het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, de auteur van het aankomende referentierapport, stelde eerder vast dat de gigaton koolstof die al in onze atmosfeer aanwezig is, moet worden uit de hemel gewist, in combinatie met het cruciale werk van bedrijven en overheden om hun uitstoot te verminderen. Hoewel er duidelijkheid is over de noodzaak van enorme hoeveelheden koolstofverwijdering, wordt de definitie van verwijdering nog uitgewerkt.

De tijdsduur dat koolstof opgesloten blijft nadat het uit de atmosfeer is verwijderd, wordt een belangrijk bepalend probleem naarmate de industrie groeit. Verschillende vormen van verwijdering houden koolstofdioxide vast voor verschillende tijdsperioden, variërend van tientallen jaren tot honderdduizenden jaren. Projecten mogen niet worden afgeschreven alleen omdat de koolstof die ze vastleggen van korte duur is. Deze benaderingen zijn genereuzer in de bestaande markt en zijn over het algemeen goedkoper. Kortetermijnbenaderingen helpen ook om de samenleving wat ademruimte te geven, terwijl het cruciale werk van decarbonisatie blijft versnellen. Door koolstof vandaag op te sluiten, zelfs als het niet voor altijd opgesloten blijft, koop je belangrijke tijd om te voorkomen dat klimaatomslagpunten worden bereikt.

Maar benaderingen die koolstof voor een kortere periode vasthouden, zijn slechts een deel van de vergelijking. Oplossingen – zoals geologische mineralisatie of toenemende alkaliteit van de oceaan – kunnen duizenden en honderdduizenden jaren meegaan, en helpen ervoor te zorgen dat koolstof die uit de atmosfeer wordt verwijderd, opgesloten blijft. Benaderingen die de snelle en langzame aspecten van de koolstofcyclus aanpakken, moeten deel uitmaken van de oplossing, in plaats van de confrontatie aan te gaan met de huidige concurrerende “of/of”-benadering die de koolstofverwijderingsindustrie dreigt te verstoren.

Een inclusieve benadering van decarbonisatie stimuleert investeringen in de particuliere sector en leidt tot een toename van meerdere oplossingen. Net zoals de kosten van zonne-energie dramatisch zijn gedaald, kan decarbonisatie een vergelijkbare boog volgen als technologieneutraliteit wordt verankerd in beleid en investeringen. We zien dit met leiderschap zoals het Amerikaanse ministerie van Energie Koolstofnegatieve momentopname, dat is ontworpen om innovatie in meerdere benaderingen van koolstofverwijdering te versnellen. We zien het ook binnen $ 100 miljoen XPRIZE koolstofverwijdering concurrentie, die een verscheidenheid aan koolstofverwijderingsprojecten in de snelle en langzame koolstofcyclus stimuleert.

Op basis van de aankoop van koolstofkredieten vandaag, zijn er aanwijzingen dat veel bedrijven al een portfoliobenadering gebruiken om klimaatactie te ondersteunen op een aantal manieren die koolstofdioxide uit de atmosfeer verwijderen. Dit helpt hen om risico’s te beheersen en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk klimaatoplossingen worden ondersteund. De portfoliobenadering betekent niet dat elke ton koolstof die uit de atmosfeer wordt verwijderd dezelfde prijs heeft of zou moeten hebben. Opslagoplossingen voor de lange termijn hebben over het algemeen een hoger prijskaartje, waarbij de kosten van innovatieve benaderingen moeten worden gedekt om te kunnen blijven schalen.

Elke benadering van koolstofverwijdering biedt een unieke reeks voordelen die verder gaan dan alleen het vastleggen van koolstof, van lokale banen die kunnen worden gecreëerd tot nieuwe hulpbronnen of inkomsten voor gemeenschappen. Hoewel de methoden voor koolstofverwijdering verschillen, hebben ze allemaal gemeenschappelijke punten. Op projectniveau zijn het maximaliseren van nevenvoordelen en het opbouwen van gemeenschapsondersteuning sleutelelementen van verantwoorde implementatie. Voor bedrijven of overheden die een netto nul of netto negatieve toezegging behalen, is er een voordeel om te ondersteunen dubbele en versterkende doelstellingen die duidelijkheid verschaffen over hoeveel koolstof er niet in de atmosfeer mag komen en hoeveel er moet worden verwijderd.

In een gigantische takedown-race geldt: hoe dichter het speelveld, hoe beter. De sleutel tot succes is om het veld op niveau te houden, zodat meerdere vormen van koolstofverwijdering kunnen worden gemeten om innovatie te stimuleren en gemeenschappen te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Philip Moss is de global director of technical moves in Zuidpool, een bedrijf dat uitgebreide emissiereductieprojecten ontwikkelt en uitvoerten is de voorzitter van de commissie voor NextGen CDR-station.

Ben Wrijven is de uitvoerend directeur Carbon Business Raadeen technologieneutrale coalitie van meer dan 80 koolstofbeheerbedrijven.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *