Gouverneur van Wyoming Mark Gordon (rechts) ondertekende de rekening Vrijdag om het gebruik van de abortuspil in de staat te verbieden, en werd daarmee de eerste in het land die specifiek die vorm van abortus verbood, afgezien van het volledig verbieden van de procedure.

In 13 staten is al een algemeen verbod op alle vormen van abortus van kracht geworden en 15 staten hebben beperkingen opgelegd aan de toegang tot de abortuspil, maar Wyoming is de eerste die een aparte wet heeft ondertekend die de pil verbiedt, wat de meest gebruikelijke methode is geworden van abortus.

Conservatieven hebben zich de afgelopen maanden verzet tegen de toegang tot de abortuspil na aanvankelijke abortusverboden die van kracht werden nadat het Hooggerechtshof Roe v. Wade in juni vernietigde.

Een Amerikaanse districtsrechter in Texas hoorde eerder deze week een juridische betwisting van de goedkeuring door de Food and Drug Administration (FDA) van mifepriston, een medicijn dat hormonen blokkeert die nodig zijn voor zwangerschap. Mifepriston is een van de twee abortuspillen die in het hele land verkrijgbaar zijn en is door meer dan 3 miljoen vrouwen gebruikt sinds het in 2000 door de FDA werd goedgekeurd om abortus te veroorzaken tot 10 weken na de zwangerschap.

Het verbod op abortuspillen in Wyoming zal in juli van kracht worden als juridische stappen het niet blokkeren.

Gordon zei in een verklaring dat hij de update ook “toestond”. verbod op abortus in werking treedt die de procedure in alle gevallen verbiedt, behalve in gevallen van verkrachting, incest, fatale foetale afwijking die het voortbestaan ​​van de foetus verhindert en het leven van de moeder beschermt.

Iedereen die een abortus uitvoert in strijd met de wet, kan tot vijf jaar gevangenisstraf of een boete van $ 20.000 of beide krijgen.

De wet vervangt een abortusverbod dat van kracht werd nadat Roe werd vernietigd, maar is opgeschort door rechtbanken te midden van rechtszaken die zeggen dat het in strijd is met de staatsgrondwet.

Gordon zei dat hij bezorgd is dat de nieuwe wet zal leiden tot een nieuwe rechtszaak en verdere vertraging van een beslissing over de grondwettigheid van het abortusverbod in Wyoming. Hij zei dat de wetgevende macht elk jaar voortdurend “kleine wijzigingen” heeft aangebracht in de abortuswet van de staat, waardoor de definitieve beslissing van de rechtbanken wordt uitgesteld.

Hij zei dat de wetgevende macht een grondwetswijzigingsreferendum op de stemming zou moeten zetten, zodat de mensen van de staat kunnen beslissen of ze het verbod in de staatsgrondwet willen.

“Als de wetgevende macht specifiek wil aangeven hoe de grondwet van Wyoming abortus behandelt en gezondheidszorg definieert, dan moeten die kwesties worden doorgelicht via het wijzigingsproces zoals beschreven in artikel 20 van de grondwet van Wyoming en rechtstreeks door de burgers worden gestemd”, zei Gordon.

Antonio Serrano, advocacy-directeur van de American Civil Liberties Union in Wyoming, veroordeelde Gordons beslissing om het verbod op abortuspillen te ondertekenen.

“De gezondheid van een persoon, niet de politiek, zou de leidraad moeten zijn voor belangrijke medische beslissingen, inclusief de beslissing om een ​​abortus te ondergaan”, zei Serrano in een verklaring.

De Associated Press heeft bijgedragen aan dit rapport.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *