Ethiopië nam een ​​paar jaar geleden een wending. Met een vredesakkoord met Eritrea, een stabiele regering en gestage economische groei zag het traject er in het afgelopen decennium veelbelovend uit.

Ethiopië lijkt in opkomst in Oost-Afrika, met een economische groei van 11 procent tijdens het vorige decennium. De historische uitdaging van de honger was eindelijk voorbij en de wereld vierde feest vredesverdrag met Eritrea met Nobelprijs.

Toen leidden politieke spanningen tot conflicten en die belofte verdween snel.

Toen de noordelijke staten opnieuw verzadigd raakten van conflicten, was er een plotselinge daling van de donorfinanciering en het groeitempo daalde naar het regiment 3,8 procent voor 2021-2022. volgens de schattingen van het Internationaal Monetair Fonds.

Er is weer hoop voor Ethiopië, dankzij het recente akkoord beëindiging van de vijandelijkheden, maar dat is verre van zeker. De huidige uitdagingen van Ethiopië – wederopbouw na conflict, cholera en droogte – blijven aanzienlijk. De VS en andere internationale donoren mogen de focus niet verliezen op de noodzaak om Ethiopië’s terugkeer naar stabiliteit te ondersteunen. De aankondiging van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken van een extra bedrag van 331 miljoen dollar aan humanitaire hulp tijdens zijn bezoek deze week is een sterke start.

Conflicten vernietigen de toegang tot gezondheid

In de door conflicten geteisterde Afar-regio van het land is een deel van de 1,2 miljoen mensen ontheemd geraakt door het geweld ze beginnen terug te komen. Degenen die terugkeren, vinden echter vernietiging en weinig of geen diensten. Het ziekenhuis en het gezondheidscentrum dat we onlangs bezochten, werden zowel geplunderd als vernietigd, hoewel het personeel dapper probeerde minimale diensten aan te bieden. Internationale humanitaire organisaties, waaronder Project Hope, ondersteunen de weinige overgebleven gezondheidswerkers van de Ethiopische overheid aan beide kanten van het conflict om mobiele gezondheidsdiensten voor moeders en kinderen te bieden aan ontheemde gezinnen.

In heel Ethiopië is de gemiddelde wereldwijde acute ondervoeding meer dan 15 procent voor kinderen en 46,6 procent voor zwangere en zogende vrouwen zijn acuut ondervoed. Bovendien zijn de immunisatiediensten tijdens het conflict en de COVID-19-pandemie ernstig verzwakt; als resultaat ontdekte Project HOPE dat ze was beoordeeld 33,7 procent van de kinderen in moeilijk bereikbare of onderbemiddelde omgevingen niet zijn gevaccineerd – wat we “nuldosis” noemen – en 62 procent was ondergevaccineerd.

Het gebrek aan gezondheidsdiensten in de regio is niet alleen ontoereikend, maar zelfs dodelijk.

Over het algemeen zal het consolideren van de rust na het “beëindigen van de vijandelijkheden” meer betrokkenheid en samenwerking van regering en donoren vereisen om deze kritieke diensten te herstellen, zodat Ethiopiërs toegang hebben tot basisgezondheidszorg.

‘Killer cholera’ en de dreiging van hongersnood

Verder naar het zuiden, buiten het conflictgebied, treft een opportunistische cholera-epidemie veel gemeenschappen wanneer ze op hun zwakst zijn. schattingen van de Verenigde Naties dat meer dan een miljoen Ethiopiërs een hoog risico lopen op de zeer besmettelijke ziekte, met een toename van 30 procent in januari. En verschillende risicogebieden worden nog steeds niet gedekt door choleradiensten. Er zijn meer organisaties nodig om betrokken te raken bij preventie en behandeling om de epidemie te beteugelen.

Er zijn in Ethiopië veel innovatieve programma’s ontwikkeld om de dreiging van hongersnood die eens altijd aanwezig was onder Ethiopische herdersgemeenschappen aanzienlijk te verminderen. Sommige zijn zelfs zo succesvol geweest dat ze over de hele wereld worden nagebootst.

Er waren echter vier opeenvolgende onsuccesvolle regenseizoenen ongekende droogte, leidend tot meer ontheemding en honger. Nu kunnen zelfs de beste preventieprogramma’s de ergste honger niet meer onderdrukken. Ethiopië is een van de zes landen die door agentschappen van de Verenigde Naties zijn geïdentificeerd als in nood humanitaire actie verhongering en dood voorkomen. Hoewel experts nog niet officieel over “honger” praten, is het misschien niet ver zonder grote interventies. Dringende actie is noodzakelijk humanitaire hulp verhogen en ondersteunen in ieder geval tot medio 2023 om de dreiging van hongersnood te voorkomen.

Met aanhoudende vrede en een herstel van vertrouwen in zijn regering zou Ethiopië opnieuw de hoek om kunnen slaan. Er is nu meer betrokkenheid nodig om die koers beter te borgen. Als het op één na grootste land van het continent, gelegen in een toch al onrustige regio, is de terugkeer naar succes van Ethiopië van vitaal belang, niet alleen voor de 120 miljoen die daar wonen, maar ook voor de Amerikaanse en mondiale belangen. In een poging de stabiliteit in Kenia te handhaven, het conflict in Zuid-Soedan te verminderen, met het Amerikaanse leger in buurland Somalië en talloze vluchtelingenpopulaties in bijna alle landen van de Hoorn van Afrika, zijn de aandacht en aanvullende financiering van minister Blinken meer dan gerechtvaardigd. Ook de rest van de donorwereld moet een stapje verder gaan.

Jed Meline is directeur beleid en belangenbehartiging bij Het HOPE-project. Eerder was hij directeur gezondheid en humanitaire hulp bij de Nationale Veiligheidsraad en ambtenaar buitenlandse zaken bij USAID.

Dr. Dawit A. Tsegaye is de landenvertegenwoordiger voor Project HOPE in Ethiopië en geeft leiding aan 70 medewerkers die gezondheidssystemen ondersteunen en kritieke hulp bieden in het hele land.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *