CNN

In een monumentale uitspraak op vrijdag heeft een federale rechter de advocaat van Donald Trump, Evan Corcoran, bevolen om aanvullende getuigenissen af ​​te leggen als onderdeel van een onderzoek naar de omgang van de voormalige president met geheime documenten, vertelde een bron die bekend was met de zaak aan CNN.

Corcoran heeft het potentieel om een ​​van de belangrijkste getuigen te worden in het strafrechtelijk onderzoek van speciaal aanklager Jack Smith naar mogelijk misbruik van geheime documenten na het presidentschap van Trump en belemmering van de rechtsgang.

Districtsrechter Beryl Howell zei in een verzegeld bevel dat de aanklagers van het ministerie van Justitie voldeden aan de drempel voor een fraude-uitzondering voor Corcoran, zei de bron.

De reikwijdte van wat het DOJ zou mogen zoeken, was echter niet meteen duidelijk. Het team van Trump zal naar verwachting in beroep gaan en vragen om opschorting van het gerechtelijk bevel terwijl de juridische procedure voortduurt.

De beslissing bezorgt Trump opnieuw een verzegeld verlies in de rechtbank, aangezien zijn team en bondgenoten probeerden de onderzoekers van Smith ervan te weerhouden te leren over directe gesprekken die de voormalige president had met enkele van zijn naaste adviseurs.

De ontwikkeling is vooral belangrijk vanwege de aantijgingen die aanklagers over Trump zouden maken als ze ruzie maakten met een rechter om te getuigen voor een grand jury.

Een woordvoerder van Trump zei dat de uitspraak een “schending van een eerlijk proces” was.

“Als aanklagers zich richten op advocaten, is dat meestal een goede indicatie dat hun zaak erg zwak is. Als ze de juiste zaak hadden, zouden ze niet vies hoeven te spelen met de Grondwet. “Elke Amerikaan heeft het recht om een ​​advocaat te raadplegen en eerlijke discussies te voeren – dit bevordert het respect voor de wet”, aldus de woordvoerder.

Corcoran, een advocaat die getuige is geworden, had al getuigd voor de grand jury, maar weigerde enkele vragen te beantwoorden, daarbij verwijzend naar het voorrecht van advocaat en cliënt. De afdeling voerde bij de rechter aan dat hij niet om een ​​antwoord heen moest kunnen omdat zijn gesprekken met de oud-president mogelijk onderdeel waren van een poging om de misdaad te plannen.

De uitspraak van Howell is een van haar laatste in verzegelde grand jury-zaken als opperrechter. Een door Obama aangestelde persoon heeft herhaaldelijk verzoeken van het ministerie van Justitie om informatie over de acties van Trump goedgekeurd tijdens haar ambtstermijn als opperrechter van de D.C. Circuit Court, maar op vrijdag verliet ze de administratieve rol.

Toen Corcoran in januari voor het eerst voor de grand jury getuigde, werd hem gevraagd wat er gebeurde in de aanloop naar de huiszoeking van Trumps Mar-a-Lago-woning in augustus.

In juni stelde Corcoran een verklaring op waarin hij bevestigde dat het team van Trump een “ijverige zoektocht” had uitgevoerd en dat er geen geheime documenten meer waren in de residentie van Trump in Florida.

Daarna doorzocht de FBI Mar-a-Lago en vond honderden overheidsdossiers, waaronder geheim materiaal, die vragen opriepen over de certificering van de advocaat.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende details.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *