CNN

President Joe Biden ontving vrijdag de Ierse Taoiseach Leo Varadkar in het Witte Huis, waarmee hij voor het eerst sinds de Covid-19-pandemie een St. Patrick’s Day-traditie voortzette en voor het eerst sinds Biden, die vaak zijn Ierse roots prijst, aantrad.

De St. Patrick’s Day-festiviteiten, compleet met een groen geschilderde Witte Huis-fontein, komen vooruit op de verwachte reis van de president naar Noord-Ierland ter gelegenheid van de aanstaande verjaardag van het Goede Vrijdag-akkoord – dat de Verenigde Staten een kwart eeuw geleden hielpen sluiten om een ​​einde te maken aan tientallen jaren van sektarisch geweld. Biden zei eerder deze week dat hij van plan was hem te bezoeken, hoewel het Witte Huis geen formele details vrijgaf.

In een bilaterale ontmoeting in het Oval Office met de Taoiseach, ook wel bekend als de Ierse premier, noemde de president het bezoek een “grote dag”.

“Ierland en de Verenigde Staten delen een vriendschap en een lange, lange traditie”, zei Biden.

De president sprak zijn steun uit voor het Windsor Framework en zei dat de twee het tijdens hun ontmoeting zouden bespreken. Hij bedankte ook Varadkar voor zijn samenwerking op het gebied van de Oekraïense oorlog en economische kwesties.

Later op vrijdagmiddag woonde Biden een St. Patrick’s Day-lunch bij in de Friends of Ireland Club op Capitol Hill, waar hij het moment nam om poëtisch te zijn over zijn familiebanden met Ierland en raakvlakken te vinden met House Speaker Kevin McCarthy.

“Ik ben het eens met de spreker. Er is geen reden waarom we geen gemeenschappelijke taal kunnen vinden”, zei de president tijdens de lunch. “Er is geen reden waarom we niet kunnen hopen deze richting van extremen (waarin) waarin beide partijen duwen te veranderen… Ik denk dat dat heel belangrijk is en dat is de kracht van vriendschap. Ik denk dat de kracht van ons partnerschap is als we eraan werken, en simpel gezegd, ik denk dat Ierland erin zit.”

Op vrijdagavond ontving het Witte Huis Varadkar opnieuw bij de Shamrock-presentatie en -receptie, waar voormalig One Direction-ster Niall Horan optrad en doedelzak speelde.

Naast kabinetsleden, diplomaten en leden van het Congres merkte de president op dat verschillende van zijn “verre Ierse familieleden” in de kamer waren, waaronder de Ierse rugbyspeler Rob Kearney.

De Taoiseach zei dat hij de president eerder een trui had overhandigd en dat de Ierse vlag was gehesen tijdens een evenement in Waterford ter gelegenheid van de 175e verjaardag van het eerste wapperen van de Ierse vlag.

Vice-president Kamala Harris verwelkomde Varadkar vrijdagochtend in het Naval Observatory.

De Ierse Taoiseach heeft meestal een permanente uitnodiging voor het Witte Huis op St. Patrick’s Day. Patrick.

Biden en de voormalige Ierse taoiseach Micheál Martin ontmoetten elkaar virtueel tijdens hun jaarlijkse St. Patrick’s Day 2021-bijeenkomst vanwege de pandemie van het coronavirus. En vorig jaar testte Martin positief op Covid-19 tijdens het bijwonen van een gala in Washington waar Biden de avond voor de geplande St. Patrick in het Witte Huis.

Het bezoek van de president aan Noord-Ierland ter gelegenheid van de 25e verjaardag van het historische Goede Vrijdag-akkoord is al lang onderwerp van speculatie. De laatste Amerikaanse president die Belfast bezocht, was Barack Obama in 2013.

Tijdens de bilaterale bijeenkomst van vrijdag maakte Biden geen melding van zijn aanstaande reis. Maar nadat Varadkar zei dat de twee leiders reisplannen zouden bespreken, antwoordde Biden: “Daar kijk ik ook naar uit.”

Voor Biden zal het bezoek aan Ierland een symbolische thuiskomst betekenen voor een president die vaak verwijst naar zijn Ierse roots, waarbij hij in zijn toespraken soms regels van William Butler Yeats of Seamus Heaney citeert.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *