CNN

President Joe Biden zei vrijdag dat de zaak van het Internationaal Strafhof tegen de Russische president Vladimir Poetin een “zeer sterk punt” is, aangezien hij zijn steun uitsprak voor een onderzoek naar de vermeende oorlogsmisdaden van Poetin.

“Ik denk dat het gerechtvaardigd is”, zei Biden, “maar het probleem is dat het ook niet internationaal erkend wordt. Maar dat vind ik een heel sterk punt.”

Biden vertelde verslaggevers later dat Poetin “duidelijk oorlogsmisdaden heeft begaan”.

Noch de VS, noch Rusland zijn lid van het ICC, dat vrijdag arrestatiebevelen uitvaardigde tegen Poetin en de Russische functionaris Maria Lvova-Belova wegens een vermeend plan om Oekraïense kinderen naar Rusland te deporteren.

De rechtbank zei dat er “redelijke gronden waren om aan te nemen dat de heer Poetin individueel strafrechtelijk verantwoordelijk is” voor de vermeende misdaden, omdat hij ze rechtstreeks met anderen heeft gepleegd, en voor “zijn verzuim om naar behoren controle uit te oefenen over de civiele en militaire ondergeschikten die de daden.” De ICC-aanklachten, die betrekking hebben op de vermeende praktijken die door CNN en anderen zijn gemeld, zijn de eerste die formeel tegen functionarissen in Moskou zijn ingediend sinds de oorlog tegen Oekraïne vorig jaar begon.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedankte het ICC voor de “historische” beslissing, maar het Kremlin zei dat het “het stellen van de vraag schandalig en onaanvaardbaar” vond.

In een verklaring eerder op vrijdag verwelkomde het Witte Huis “verantwoording van oorlogsmisdaden”, maar stopte het met het volledig steunen van het arrestatiebevel van het ICC.

“Het lijdt geen twijfel dat Rusland oorlogsmisdaden en misdaden begaat in Oekraïne, en het was ons duidelijk dat de verantwoordelijken ter verantwoording moeten worden geroepen. De aanklager van het ICC is een onafhankelijke actor en neemt zijn eigen vervolgingsbeslissingen op basis van het hem voorgelegde bewijsmateriaal. We steunen de verantwoordingsplicht voor de daders van oorlogsmisdaden”, zei Adrienne Watson, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad.

In de verklaring van Watson eerder op vrijdag werd namelijk niet expliciet steun uitgesproken voor de inspanningen van het ICC om Poetin te vervolgen voor oorlogsmisdaden.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen CNN dat “wij de aansprakelijkheid van daders van oorlogsmisdaden steunen”.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *