coin-master-free-spin-xdgf free-spin-coin-master-wsdf coin-master-spin-wstrdf coin-master-free-spin-link-liou coin-master-spin-gratis-moklqsd coin-master-spins-coins-qsdkml coin-master-daily-free-spins-mjoui

In 1958 publiceerden Eugene Burdick en William Lederer een boek met de titel “The Ugly American”, waarin een mislukte poging van de VS werd beschreven om Zuidoost-Aziatische landen te helpen door verschillende aspecten van hun cultuur te veranderen om meer op de Verenigde Staten te lijken.

Het boek was fictie, maar gebaseerd op de realiteit, verwijzend naar het verlies van de Amerikaanse politieke aanwezigheid in Zuidoost-Azië als gevolg van een gebrek aan begrip van de lokale cultuur. Het boek had een grote invloed op de Amerikaanse politiek, wat een keerpunt betekende door alternatieven te creëren zoals het Peace Corps arme landen helpen zonder te proberen hun cultuur te veranderen.

Helaas zijn we nu getuige van de pogingen van Amerikaanse libertaire miljardairs die werken om de Israëlische cultuur en samenleving te veranderen volgens het “Ugly American”-model.

De Amerikaanse miljardair Jeff Yass, in de VS bekend als de “GOP-megadonor”, is dat wel naar verluidt gefinancierd door een extreemrechtse Israëlische denktankde Kohelet’s forum over politiekWHO heeft duidelijk tot doel het land opnieuw vorm te gevenpolitiek systeem.

Zeer weinig Israëli’s hebben waarschijnlijk gehoord van het Tikvah-fonds opgericht door de overleden Amerikaanse miljardair financier Sanford Bernstein zo’n 30 jaar geleden, met schijnbaar doel de Israëlische cultuur veranderen om het veel religieuzer en conservatiever te maken.

Het Tikvah Fonds lijkt, samen met Kohelet, te proberen een voldoende aantal libertariërs op regeringsposities, in het gerechtelijk apparaat en op andere hoge posities in de publieke sector van Israël te plaatsen. Tot voor kort opereerden ze onder de radar de staatsgreep tegen het rechtssysteem werd duidelijk in de Knesset (Israëlisch parlement).

In de afgelopen jaren heeft Israël verschillende verkiezingen gehad waarbij Benjamin Netanyahu niet de meerderheid kreeg waarop hij had gehoopt. Van juni 2021 tot december 2022 regeerde een andere coalitie van diverse partijen Israël (vrij succesvol) en Netanyahu, die terecht voor omkoping, misbruik van vertrouwen en fraude hij zag waarschijnlijk geen andere uitweg uit zijn proces dan die regering omver te werpen en de benoeming van een nieuwe openbare aanklager te eisen om zijn proces te annuleren. Hiertoe slaagde hij erin een overeenkomst tussen te bemiddelen verschillende ultrarechtse kleine partijen met hen behaalde hij een voordeel bij de verkiezingen in november 2022. Zijn coalitie is echter niet zo stabiel en de extreemrechtse partij van het religieus zionisme, die de op twee na grootste partij in de Knesset is geworden, vormt een onmiddellijke bedreiging voor hem als hij vertrekt zijn coalitie en werpt zijn regering omver. Hij houdt zich dus aan hun regels.

Er zijn veel problemen waarmee de nieuw gekozen regering wordt geconfronteerd, maar het grootste probleem is drastische “hervormingen” van het rechtssysteem. Het lijkt erop dat wat Netanyahu en zijn coalitie in wezen proberen te bereiken, is hem tot dictator “kronen”. vergelijkbaar met Urban in Hongarije, waar de drie takken van de regering (wetgevend, uitvoerend en gerechtelijk) zouden worden teruggebracht tot één. Ze staan ​​momenteel op het punt enkele draconische wetten aan te nemen, en zelfs zoveel als 500.000 burgers demonstreerden in Israël bijna dagelijks gedurende drie maanden met het plan om hun geweldloze protesten voort te zetten totdat de regering de wet intrekt. Dit conflict lijkt het ergste te zijn dat zich in Israël heeft voorgedaan sinds de staat werd gesticht en zijn onafhankelijkheidsoorlog in 1948 voerde. anders. De regering lijkt echter vastbesloten om de staat Israël zoals wij die kennen te vernietigen.

De miljardairs van Amerika moeten een lesje leren. Libertarisme is volkomen vreemd aan de toenmalige staat Israël opgericht als verzorgingsstaat. Het zal niet werken om bepaalde Israëli’s te ‘proseliteren’ om veranderingsagenten in de richting van het libertarisme te worden. En, zoals Roni Alshiekh – die het voormalige hoofd is van de Israëlische Shin Bet, het hoofd van de Israëlische politie, afgestudeerd aan Yeshiva en een religieuze jood is – zei hij voor 150.000 demonstranten in Tel Aviv, “er is niets in de ideeën van Kohelet dat betrekking heeft op het jodendom.” Natuurlijk is de agent die probeerde het nieuwe libertarisme naar Israël te brengen niemand minder dan Netanyahu, de voorstander van het nieuwe liberalisme dat conservatieve conferentie in Tel Aviv een paar weken geleden waar de gasten waren Roger Hertog, voormalig president van het Tikvah Fund, Elliott Abrams, de huidige president, en David Friedman, die als Trumps voormalige ambassadeur in Israël publiekelijk hij kwam op voor de kolonisten. Onder andere gasten waren de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Republikeinse leider van de Senaat, senator Mitch McConnell (R-Ky.), Architect het liberale Hooggerechtshof van Amerika veranderen in een ultraconservatief een.

Er is echter een grote inschattingsfout van hun kant. De bondgenoten die ze in Israël vonden, zijn de ultrarechtse Religieuze Zionistische Partij, die messiaans zijn en die naar schatting tussen de 5 en 10 procent van de bevolking uitmaken. Ze kunnen het libertarisme aannemen als een middel om mogelijk tonnen geld uit de VS te krijgen, maar hun belangrijkste missie is om Israël te herscheppen zoals het 2000 jaar geleden was. Daartoe zouden ze de Westelijke Jordaanoever annexeren, en het minste wat ze zouden doen is van de Palestijnen derderangs bewoners maken, zo niet erger, door hun agressieve strijd tegen de Palestijnen voort te zetten. Hun leider, Bezalel Smotrich, die hij werd de minister van Financiën van Israël in de huidige regering zei hij een paar weken geleden in een open openbaar interview dat de stad Huwara moet worden weggevaagd. Hij beweerde later dat hij verkeerd was begrepen, ondanks vele soortgelijke verklaringen die hij de afgelopen jaren had afgelegd.

Er bestaat geen twijfel over de plannen van de Settlers; en zolang ze in de regering zitten, zullen ze hun plannen doorzetten. Is dit wat libertaire miljardair Amerikanen willen? Komt dit overeen met hun plannen voor Israël, zullen ze bereid zijn al hun retoriek over individuele rechten, vrijheden en vrijheden te laten vallen ten gunste van Netanyahu als opkomende dictator?

Laten we duidelijk zijn, libertaire ideeën plus messiaanse ideeën van kolonisten kunnen Israël vernietigen. De grote golf aan lopende demonstraties zou vruchtbaar kunnen zijn, maar er is ook een rol weggelegd voor de Amerikaanse regering. Het geld dat de Amerikaanse miljardairs aan de kolonisten schonken was naar verluidt verzonden via het Centraal Fonds voor Israëleen in de VS geregistreerde non-profitorganisatie waarvoor geen openbare lijst lijkt te bestaan ​​van donoren of projecten waar het geld naartoe gaat.

De New York Times beschreef het als “huis voor de uitwisseling van donaties” in nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Aangezien noch de VS, noch de rest van de wereld de Westelijke Jordaanoever als onderdeel van Israël erkent, is de “belastingvrije” bepaling die de Amerikaanse regering aan deze donaties geeft mogelijk niet legaal en moet deze worden onderzocht. Veel geld overmaken aan extreemrechtse fanatici wiens belangrijkste doel blijkbaar is om de Palestijnen van de Westelijke Jordaanoever te “wegvagen” en het 2000 jaar oude koninkrijk Israël nieuw leven in te blazen, en mogelijk de enige democratische bondgenoot van de VS in de regio te vernietigen hoe dan ook, zou een grote zorg moeten zijn van president Joe Biden, zijn minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse regering in het algemeen. Zij kunnen helpen dit afschuwelijke fenomeen te stoppen zodat het boek “The Ugly American: Version 2023” niet geschreven wordt.

Zur Shapira is de William R. Berkley Professor of Entrepreneurship and Management aan de NYU Stern School of Business. Shapira heeft zowel de Israëlische als de Amerikaanse nationaliteit. Hij werkte eerder als adviseur van de Israëlische regering op het gebied van arbeidskwesties. Hij is ook co-auteur “Nieuwe buitenlandse markten betreden: prestatiefeedback en opportuniteitskosten”, gepubliceerd in het Journal of World Business en “Social Entrepreneurship for Serving Low-Income Rural Markets: Venture Creation and Growth”, gepubliceerd in het Strategic Entrepreneurial Journal.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *