De financiële groep SVB heeft vrijdag het Chapter 11-faillissement aangevraagd na de ineenstorting van haar voormalige dochteronderneming Silicon Valley Bank, het op een na grootste faillissement in de geschiedenis van de VS.

Het moederbedrijf zei Silicon Valley Bridge Bank – die werd opgericht nadat de Federal Deposit Insurance Corp. nam de leiding over SVB — en andere vestigingen om door te gaan.

Federale toezichthouders gebruikten zondag een noodfonds om SVB-deposanten te beschermen, daarbij verwijzend naar systeemrisico’s voor het Amerikaanse banksysteem, maar de aandeelhouders en obligatiehouders van de bank werden gespaard.

Financial Group SVB zei dat het op het moment van de faillissementsaanvraag $ 2,2 miljard aan liquiditeit en $ 3,3 miljard aan ongedekte schulden had.

“SVB Financial Group zal blijven samenwerken met Silicon Valley Bridge Bank”, zei William Kosturos, chief Restructuring Officer van SVB Financial Group, in een verklaring. “We zijn toegewijd aan het vinden van praktische oplossingen om de realiseerbare waarde voor de belanghebbenden van beide entiteiten te maximaliseren.”

SVB had eind vorig jaar 209 miljard dollar aan activa. De bank kreeg te maken met enorme ongerealiseerde verliezen op langlopende staatsobligaties, waardoor een door internet en sociale media gevoede bank ontstond die werd geleid door haar technische en durfkapitalistische klanten die bang waren voor de solvabiliteit van de SVB.

De faillissementsaanvraag komt nadat SVB-aandeelhouders een class action-rechtszaak tegen het bedrijf hadden aangespannen, waarbij ze beweerden dat de jaarrekening van SVB de risico’s voor haar investeringen als gevolg van de renteverhogingen van de Federal Reserve niet nauwkeurig weergaf.

De ineenstorting van de bank veroorzaakte een schokgolf door het Amerikaanse financiële systeem en voedde de vrees dat andere banken te lijden zouden hebben onder bankaanvallen. Een groep van 11 grote banken heeft donderdag 30 miljard dollar gestort op First Republic Bank in San Francisco in een poging hun balansen te versterken en het vertrouwen van de deposanten te vergroten.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *