Het Hooggerechtshof van North Dakota bevestigde donderdag de beslissing van een lagere rechtbank die het abortusverbod van de staat blokkeerde, en oordeelde dat de grondwet van North Dakota een fundamenteel recht op abortus bevat om het leven en de gezondheid van de moeder te behouden.

De uitspraak verhindert de staat voorlopig zijn “triggerwet” te implementeren. Het abortusverbod van de lagere rechtbank is echter tijdelijk en wordt opgelegd om de status quo te handhaven terwijl de zaak ten gronde wordt beslist.

Het Hooggerechtshof van de staat merkte in zijn oordeel van donderdag op dat de grondwet van North Dakota zijn burgers “het recht toekent om van het leven te genieten en te verdedigen en het recht om veiligheid te zoeken en te verkrijgen”, wat inhoudt dat “een zwangere vrouw een fundamenteel recht heeft om een ​​abortus te ondergaan om haar leven of uw gezondheid te behouden.”

Het abortusverbod van de staat, aangenomen door de wetgevende macht van de staat in 2007 en “veroorzaakt” door de vernietiging van Roe v. Wade vorig jaar, maakt het verstrekken van abortus tot een misdrijf. Bevat uitzonderingen voor aanranding, incest en het voorkomen van moedersterfte.

Het Hooggerechtshof van North Dakota oordeelde dat de wet de toegang van een vrouw tot abortus onnodig beperkt om haar leven of gezondheid te behouden, wat suggereert dat de Red River Women’s Clinic een aanzienlijke kans heeft om te slagen op grond van haar zaak en pleit voor het verbod.

“[The abortion ban] het stelt uitgevoerde abortussen strafbaar, zelfs als het gaat om het leven of de gezondheid van de vrouw’, stelt het advies. “Het statuut vereist dat een arts die een levensondersteunende abortus uitvoert, vervolgd kan worden voor een misdrijf van klasse C en, indien vervolgd, moet bewijzen dat de abortus noodzakelijk was om het leven van de vrouw te redden.”

De procureur-generaal van North Dakota, Drew Wrigley, die de zaak vervolgde, veroordeelde de beslissing krachtig en vond dat “er nu ook een ongedefinieerde ‘gezondheids’-uitzondering is op de abortusregelgeving.”

“Ons Hooggerechtshof heeft dit gedaan zonder uitdrukkelijke steun van onze staatsgrondwet en zonder wettelijke steun in onze geschiedenis van abortusregelgeving”, zei Wrigley in een verklaring. Daarbij lijkt het Hooggerechtshof van North Dakota de rol van wetgevende macht op zich te hebben genomen, een rol die onze grondwet hen niet toestaat.

Wrigley voegde er echter aan toe dat de wetgevende macht van de staat werkt aan het herschrijven van de abortuswetten van North Dakota en “nu de kans zal krijgen om de wil van de bevolking van North Dakota uit te voeren, rekening houdend met de laatste uitspraak van het Hooggerechtshof van North Dakota.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *