coin-master-free-spin-xdgf free-spin-coin-master-wsdf coin-master-spin-wstrdf coin-master-free-spin-link-liou coin-master-spin-gratis-moklqsd coin-master-spins-coins-qsdkml coin-master-daily-free-spins-mjoui


Washington
CNN

Een conservatieve commentator met een aanzienlijke Twitter-aanhang ging eind vorige week viraal door valse beweringen te doen over een rel in het Capitool van de VS op 6 januari 2021 – en Twitter-eigenaar Elon Musk verspreidde een deel van de verkeerde informatie en verspreidde deze naar miljoenen mensen.

De conservatieve commentator Chuck Callesto tweette ten onrechte dat verschillende openbaar beschikbare video’s van 6 januari waren “gecensureerd”. Musk versterkte een van deze beweringen. Callesto plaatste ook onjuiste bijschriften op andere beelden van 6 januari om het ongegronde verhaal te onderstrepen dat de oproer gepleegd door Trump-aanhangers daadwerkelijk werd uitgevoerd door linkse Antifa-activisten.

Hier is een factcheck van drie van Callest’s tweets.

Op vrijdag Callesto twitterde de video een man die pro-Trump-kleding droeg en een andere man aanspoorde hetzelfde te doen om ‘er bij te horen’. Callesto schreef: “JUST: eerder gecensureerde video duikt weer op waarop te zien is dat ANTIFA-leden Trump-aanhangers in DC verkleden…”

Eerst de feiten: vals. Dit was geen Antifa-video en het was niet gecensureerd. De man die zich voor de camera verkleedt als Trump-supporter is cabaretier Walter Masterson, die regelmatig uiterst rechts de spot drijft en op 6 januari met een collega naar Capitol Hill ging met de bedoeling een humoristisch interview te produceren. Masterson’s uitgebreide beelden, waaronder een segment waarin hij pro-Trump-kleding aantrekt en praat over verdrinking, op YouTube voor meer dan twee jaar. Hij antwoordde op Twitter op vrijdag: “Ik was op 6 januari op Capitol Hill. Ik documenteerde mijn hele tijd daar. Ik heb het zelfs live gestreamd. Mijn video’s zijn miljoenen keren bekeken op alle platforms. Maar 2 jaar later nemen Q-Anons mijn video’s en schreeuwen ze AHA. WE HEBBEN HEM GEVONDEN!”

Callesto heeft meer dan 450.000 volgers op Twitter en de nep-tweet was woensdag al meer dan 9 miljoen keer bekeken – hoewel sommige views kwamen nadat de tweet op feiten was gecontroleerd door Twitter’s crowdsourcing “community notes”-functie. Callesto piepte zijn eigen correctie op zaterdag, die donderdag slechts ongeveer 31.400 keer bekeken was.

Gevraagd door CNN op dinsdag over de drie onnauwkeurige tweets die in dit artikel op feiten zijn gecontroleerd, antwoordde Callesto in een tweet: “Zoals je kunt zien, zijn ze gecorrigeerd in tegenstelling tot de meeste verkeerde informatie die al jaren aan beide kanten circuleert. ” Hij zei dat “waarheid is wat we allemaal zoeken (nou ja, de meesten van ons) ongeacht onze politieke overtuigingen.”

Ook op vrijdag, Callesto piepte video die relschoppers liet zien die het Capitool bestormden, meestal gekleed in wat leek op zwarte kleding. Eén droeg een Zuidelijke vlag.

Callesto schreef: “Een eerder gecensureerde video van ANTIFA-achtige mannen IN ZWART die het Capitool bestormen, duikt weer op.” Hij voegde eraan toe, zoals hij deed in veel van zijn andere tweets over 6 januari: “ZAL DIT NIET ZIEN OP CNN.”

Eerst de feiten: Deze video was kunstmatig verduisterd, waardoor de kleding van de relschoppers veel zwarter leek dan het in werkelijkheid was; de originele video laat zien dat deze relschoppers verschillende kleuren en kleding droegen. Die originele video was niet “gecensureerd”. Eigenlijk wel verschijnen op CNN meer dan twee jaar geleden, toen het werd gespeeld door Democraten tijdens het tweede afzettingsproces van Trump. En er is geen basis voor enige suggestie dat deze groep relschoppers Antifa zou kunnen zijn. Meerdere relschoppers in clip, incl een man met een Zuidelijke vlaghij was geïdentificeerd als Trump-aanhangers. Het is overduidelijk uit de ongeveer 1.000 arrestaties tot nu toe dat de rel werd gepleegd door vurige Trump-aanhangers; sommigen van hen hebben dat uitdrukkelijk ontmaskerd samenzweringstheorieën dat ze lid zijn van “Antifa”.

Callesto heeft deze tweet verwijderd nadat deze meer dan 763.000 views had gekregen (opnieuw, sommige nadat de factcheck “community notes” was toegevoegd). Hij zei dinsdag tegen CNN: “Degene die de beelden zwart maakte, heeft iedereen die licht werpt op de gebeurtenissen van die dag een slechte dienst bewezen.” Het is echter niet duidelijk wie de black-out oorspronkelijk deed en waarom op een soortgelijke manier ze hebben verduisterde video’s van dat moment verspreid onder 6 januari-complottheoretici op sociale media sinds 2021.

Callesto ook piepte video van Jacob Chansley, de zogenaamde “QAnon Shaman”, die eind 2021 werd veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf nadat hij schuldig had bevonden aan het belemmeren van de officiële werkzaamheden van het Congres op 6 januari. De video toont Chansley die voor de gebouwen van het Capitool staat en mensen heftig aanspoort gehoor te geven aan de oproep van Trump om naar huis te komen.

Callesto schreef: “JUST IN: gecensureerde video duikt weer op van Jacob Chansley die de tweet van Trump leest en demonstranten vertelt om naar huis te gaan en kalm te blijven.”

Muskus verdeeld tweet en voegde eraan toe: “Free Jacob Chansley.” Grotendeels dankzij Musk, die meer dan 131 miljoen Twitter-volgers heeft, werd de tweet van Callesto donderdag meer dan 58 miljoen keer bekeken, terwijl de video van Chansley alleen al meer dan 12 miljoen keer werd bekeken.

Eerst de feiten: De bewering dat deze Chansley-video “gecensureerd” is, is onjuist. Het filmpje was genomen door Pam Hemphillander deelnemer bij een aanval op het Capitool, dat maandag in een interview met CNN zei dat er “geen censuur” van de video was en dat het de afgelopen twee jaar herhaaldelijk clips van Chansley’s “ga naar huis” -opmerkingen op sociale media had gedeeld zonder enige interferentie. (Hemphill zei: “Mijn advocaat zei dat ze van mij zijn en dat ik vrij ben om te delen wat ik wil.”) Bovendien herhaalde het feit dat Chansley Trump’s “ga naar huis”-boodschap buiten het Capitool herhaalde – na het illegaal onderbreken van het tellen van de verkiezingsstemmen binnen Capitola – is al meer dan twee jaar publiekelijk bekend. Opnamen van de opmerkingen van Chansley zijn vrijgegeven door een aantal overheidsinstanties en mediakanalen, soms om te laten zien hoe de rebellen op 6 januari reageerden op de wensen van Trump.

Sommige opnames van Hemphill van Chansley’s “ga naar huis” -opmerkingen waren piepte aldus een lokale journalist twee dagen na de rellen, als woordvoerder van het internet “Opstandige jagers” wees de gemeenschap deze week op CNN; die tweet blijft online. In februari 2021, Democraten in het afzettingsproces van Trump gespeeld een andere clip van Chansley die mensen aanmoedigt om “naar huis te gaan”. CNN uitgezonden segment van diezelfde maand bevatte beelden van Chansley die op 6 januari uitlegde waarom hij de “ga naar huis” -boodschap van Trump promootte.

In een rechtszaak van mei 2021, zeiden de advocaten van Chansley meer YouTube-video van dezelfde scène opgenomen door Hemphill. Aanklagers voerden de verlengde tape van Hemphill in als bewijsmateriaal bij de veroordeling in mei 2022, toen toegevoegd in het online archief door “Sedition Hunters.” De clip van Chansley die “ga naar huis” riep was gespeeld in juli 2022 tijdens een openbare hoorzitting van de House Select Committee die onderzoek doet naar de aanslag van 6 januari. De Kamercommissie vermeldde deze opmerkingen ook in haar eigen laatste rapport in december 2022.

Nadat CNN dinsdag Callesto had laten weten dat de beelden die hij tweette van Hemphill waren, Callesto tweette die informatie aan zijn volgers, maar hield de originele tweet met de valse “gecensureerde” bewering online. Deze vervolgtweet was donderdagochtend minder dan 150.000 keer bekeken, een fractie van de tientallen miljoenen weergaven van het origineel.

Meer over de acties van Chansley

Chansley werd gearresteerd en pleitte schuldig aan wat hij deed in het Capitool voordat hij besloot mensen te vertellen “naar huis te gaan”.

De video van Hemphill is gemaakt na 16.17 uur op 6 januari, toen Trump een video tweette waarin hij relschoppers aanspoorde om “naar huis te gaan”. Dat was ruim twee uur na de federale aanklagers inspraak Chansley kwam het Capitool binnen als “een van de eerste 30 relschoppers binnen” en maakte de menigte woedend met een megafoon in plaats van gehoor te geven aan politiebevelen om te vertrekken.

Chansley kreeg deze maand hernieuwde aandacht, grotendeels omdat Fox-presentator Tucker Carlson bewakingsbeelden afspeelde, hem verstrekt door House Speaker Kevin McCarthy, waarop de politie naast Chansley te zien was toen hij de Senaatskamer binnenging. Musk, die deze week niet reageerde op CNN’s verzoek om commentaar, haalde de beelden aan, evenals Hemphill’s “ga naar huis”-schreeuwen, in uitnodigend voor de vrijlating van Chansley.

Maar federale aanklagers Hij zei in een latere rechtszaak die aanvoerde dat “fragmenten” van de beelden die Carlson speelde, niet lieten zien dat Chansley door de politielijn buiten het Capitool brak, deel uitmaakte van de eerste bestorming van het gebouw of “de politie confronteerde gedurende ongeveer 30 minuten net buiten de deuren van de Senaatskamer terwijl gekozen functionarissen, onder wie de vice-president van de Verenigde Staten, de kamer ontvluchtten’ – noch hoe Chansley scheldwoorden uitschreeuwde en weigerde gehoor te geven aan de eisen van de officieren om de senaatskamer te verlaten totdat de politie ‘en masse’ arriveerde om hem te verwijderen.

Aanklagers zeiden ook dat de politie van het Capitool in de minderheid was in “triage-modus” tegen de tijd dat Chansley naar de Senaat liep, gefocust op het aanpakken van de “meest gewelddadige” relschoppers in het gebouw en het blokkeren van buitenstaanders.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *