Het ministerie van Justitie (DOJ) onderzoekt het Chinese bedrijf dat eigenaar is van het videodeelplatform TikTok voor mogelijk toezicht op journalisten die verslag doen van de technologie, meldden meerdere mediakanalen vrijdag.

Drie mensen die bekend zijn met dingen verteld New York Times dat de DOJ ook in grote lijnen onderzoek doet naar de bewaking van Amerikaanse burgers door het bedrijf. The Times meldde dat het onderzoek verband lijkt te houden met een bekentenis van ByteDance, eigenaar van TikTok, in december dat sommige van zijn werknemers op ongepaste wijze toegang hebben gekregen tot bepaalde gebruikersgegevens van Amerikaanse burgers.

Uit interne e-mails die The Times in handen kreeg, bleek dat het bedrijf een intern onderzoek deed en ontdekte dat medewerkers toegang hadden gekregen tot de informatie van de twee journalisten en mensen die met hen verbonden waren. Forbes meldde na het Times-bericht dat ook twee andere journalisten die voor de krant werkten, werden gevolgd.

Medewerkers werkten als onderdeel van een monitoringprogramma om de bron van het lek te vinden. Alle vier medewerkers die meewerkten aan het verzamelen van gegevens werden ontslagen.

Een persoon met kennis van de situatie vertelde de Times vrijdag voor zijn rapport dat de criminele afdeling van de DOJ, de FBI en het Amerikaanse advocatenkantoor voor het Eastern District van Virginia een onderzoek instellen.

Een DOJ-woordvoerder vertelde de Times dat ze geen commentaar op het rapport hadden.

Een woordvoerder van TikTok verwees de Times voor vragen door naar ByteDance.

Een woordvoerder van ByteDance laat aan The Hill weten dat het bedrijf de acties van medewerkers die informatie over journalisten hebben verkregen en niet meer voor het bedrijf werken “sterk” veroordeelt.

“Ons interne onderzoek is nog gaande en we zullen meewerken aan alle officiële onderzoeken wanneer ze onder onze aandacht worden gebracht”, zeiden ze.

Forbes ook bevestigd onderzoek voor het Times-rapport.

De regering-Biden heeft onlangs de druk op TikTok opgevoerd na kritiek op de app vanwege zorgen over de veiligheid van de gegevens van Amerikaanse gebruikers die veilig zijn op het platform van een Chinees bedrijf. Critici hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de Chinese overheid toegang heeft tot de gegevens, terwijl TikTok volhoudt dat de gegevens niet zijn gecompromitteerd.

De administratie vertelde ByteDance dat het zijn belang in TikTok moet verkopen, anders kan de app in het land worden verboden. De app is verboden op apparaten die eigendom zijn van de federale overheid en meer dan twee dozijn deelstaatregeringen midden in een terugslag.

In het Congres is ook een wetsvoorstel ingediend om de app volledig in het land te verbieden.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *