Voor degenen in Washington die zichzelf op de schouder kloppen voor een goed stuk werk om de Verenigde Staten te positioneren voor een verbeterd mondiaal concurrentievermogen op het gebied van schone energie: je bent nog niet klaar.

Ja, de toekomst ziet er dankzij het overlijden een stuk rooskleuriger uit Wet op investeringen in infrastructuur en werkgelegenheid, CHIP’s en de WetenschapswetEn Wet inflatievermindering. Samen kunnen deze rekeningen de Amerikaanse productie van schonere en efficiëntere technologieën nieuw leven inblazen, een snelle inzet van die technologieën stimuleren en daarbij banen creëren. Ondanks deze vooruitgang hebben de Verenigde Staten nog steeds te maken met hevige concurrentie uit het buitenland op het gebied van cleantech, en Amerikaanse beleidsmakers zouden nalaten deze te onderschatten.

Nu president Biden zijn budget aanvraag, zou het Congres de kredieten voor innovatie op het gebied van schone energie moeten verdubbelen. Investeringen in innovatie zullen de komende jaren economische voordelen opleveren, dus ze mogen niet worden verlaagd in naam van begrotingsdiscipline.

De nieuwste spelers in de stad zijn China en India, maar de afgelopen jaren behoren Zuid-Korea, Mexico en Brazilië tot de top 10 van openbare investeringen in onderzoek, ontwikkeling en demonstratie op energiegebied (RD&D), wanneer de uitgaven van Pemex en Petrobras worden meegerekend. Historisch gezien zijn de Verenigde Staten en Japan consequent de grootste publieke investeerders in energieonderzoek en -ontwikkeling wereldwijd geweest, waarbij ze vaak van plaats ruilden voor nummer 1. Dit eindigde in 2014 toen China Japan voorbijstreefde voor de nummer 2-plek, op basis van de gegevens gepubliceerd op 14 maart door het Climate Policy Laboratory aan de Fletcher School, Tufts University.

De beste kandidaten zitten in een dynamische race. In 2016 sprong India naar de derde plaats en zakte Japan naar de vierde plaats, en in 2020 bereikte de Europese Unie voor het eerst de derde plaats en verving India. In 2018, het laatste jaar waarvoor volledige gegevens beschikbaar zijn voor China, bedroegen de overheidsinvesteringen van China in O&O op het gebied van hernieuwbare energie meer dan het dubbele van die van de Verenigde Staten. Hoewel de gegevens voor China niet zo gedetailleerd of betrouwbaar zijn als voor de Verenigde Staten, lijken de investeringen van China in schone (niet-nucleaire) energie vanaf 2015 die van de Verenigde Staten te hebben overtroffen. R&D-uitgaven, maar nee, hij moet er niet van uitgaan dat dit betekent dat de overheidsinvesteringen van China zijn opgedroogd – misschien zijn ze ondergronds gegaan. Ondertussen heeft India een publieke weddenschap gesloten over kernenergie. Zijn civiele investeringen in nucleair onderzoek en ontwikkeling zijn consequent groter geweest dan die van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten blijven de leider in termen van totale overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van energie, maar staan ​​niet eens in de top 10 als ze worden gemeten als percentage van het bruto binnenlands product. De winnaars in deze categorie zijn Noorwegen, Frankrijk, België, Canada, Finland, Japan, Zwitserland, Zweden, Denemarken en Groot-Brittannië. China en India doen het op deze indicator slechter dan de Verenigde Staten, respectievelijk op de 25e en 28e plaats.

Als investeringen in innovatie een leidende indicator zijn van waar een land naartoe gaat, is het goede nieuws dat de Verenigde Staten hun energiesysteem de komende decennia waarschijnlijk snel koolstofarm zullen maken, vooral als ze een systemische aanpak hanteren. De VS hebben investeringen in onderzoek en ontwikkeling in traditionele fossiele brandstoftechnologieën grotendeels afgebouwd (hoewel het een belangrijke koolstof winning en opslag programma). Maar onze nieuwe gegevens laten zien dat alle andere leidende landen hetzelfde hebben gedaan, waardoor de Verenigde Staten een beetje een comparatief voordeel hebben. Een belangrijke voetnoot is dat de meeste staatsbedrijven dat wel zijn nog steeds erg geïnvesteerd in fossiele brandstoffen — ze zullen achterop raken. Brazilië, Rusland, Iran, Saoedi-Arabië, China en India hebben deze staatsenergiebedrijven.

Het andere goede nieuws is dat de Verenigde Staten voor het eerst een alomvattende aanpak hanteren, geavanceerde energietechnologieën op de markt brengen (hun investeringen in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van energie) en sterke prikkels aan de vraagzijde financieren voor consumenten om deze nieuwe energietechnologieën te gebruiken . Maar terwijl de Verenigde Staten nieuwe fabrieksproductie en de aankoop van nieuwe producten beginnen te katalyseren, zoals Ford Mustang Mach-Egebruikmakend van de aanzienlijke stimulansen die worden geboden door de Inflation Reduction Act, kan het het zich niet veroorloven om zijn onderzoeks- en ontwikkelingsinspanningen te verslappen als het zijn first-mover-voordeel wil behouden.

Het kan zijn technologische voorsprong op sommige gebieden al hebben verloren, zoals hoogspanningstransmissielijnen of lithium-ionbatterijen (inclusief grondstoffen, geraffineerde materialen en subcomponenten), maar dit zou met moeite kunnen worden teruggewonnen. De gestage winst van China ten opzichte van de Verenigde Staten op bijna elk gebied van schone energie, gemeten aan de hand van zijn publieke (niet-overheids)investeringen in onderzoek en ontwikkeling, is een zeker teken van zijn vastberaden en volgehouden inspanningen.

En China is slechts een van de vele landen die nu strijden om de eerste plaats. De Verenigde Staten moeten de inspanningen van anderen niet alleen evenaren, maar overtreffen als ze concurrerend willen zijn in de race naar schone energie voor de toekomst.

Kelly Sims Gallagher is hoogleraar energie- en milieubeleid aan de Fletcher School aan de Tufts University, waar ze leiding geeft aan het Climate Policy Laboratory en het Centre for International Environmental and Resource Policy. Tijdens de regering-Obama was ze senior beleidsadviseur bij het Witte Huis Office of Science and Technology Policy en senior adviseur voor China bij het Office of the Special Envoy for Climate Change van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *