Een consortium van 11 ogenschijnlijk concurrerende gigantische banken kwam donderdag samen om een ​​van zijn banken, de in Californië gevestigde First Republic, te redden om het noodlijdende financiële systeem van Amerika te helpen stabiliseren.

De overdracht van $ 30 miljard aan First Republic door banken, waaronder JPMorgan, Citigroup en andere grootmachten die na de financiële crisis van 2008 “too big to fail” werden geacht, voedt een vlucht van deposito’s van kleinere geldschieters.

Het roept ook wenkbrauwen op over de relatie tussen Wall Street en de federale overheid.

De reddingsoperatie voor de particuliere sector kwam slechts enkele dagen na de reddingsoperaties voor de publieke sector van Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank door de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), de Federal Reserve en het ministerie van Financiën.

In die deal wordt belastinggeld gebruikt om een ​​federale kredietlijn te ondersteunen die wordt verstrekt aan falende banken.

Ambtenaren van de administratie beweren dat de stap om de Eerste Republiek te redden op initiatief van de financiële sector is genomen, maar meer verkooppunten rapporteert dat minister van Financiën Janet Yellen op JPMorgan CEO Jamie Dimon leunt om de deal te sluiten.

De gevolgen van het nieuws voor de belegerde First Republic, die op een gegeven moment sinds maandag 80 procent van zijn aandelenwaarde had verloren, waren onmiddellijk merkbaar.

De aandelen van First Republic stegen donderdag met 10 procent op nieuws over de reddingsoperatie, maar daalden tijdens de handel op vrijdag met meer dan 30 procent.

Dit is wat u moet weten over de laatste reddingsoperatie voor banken en wat dit betekent voor de relatie tussen de overheid en de financiële wereld.

Oproep tot consequenties: Biden roept het Congres op om hard op te treden tegen mislukte bankbestuurders

Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell arriveert op dinsdag 7 maart 2023 om zijn halfjaarlijkse monetaire beleidsrapport aan het Congres te bespreken voor de Senaatscommissie Bank-, Huisvestings- en Stedelijke Zaken.

Particuliere banken zeggen dat de reddingsoperatie hun idee was, maar rapporten suggereren anders

Vertegenwoordigers van de banksector vertelden The Hill dat de reddingsoperatie van $ 30 miljard voor First Republic het idee van de banken was en dat de stap was bedoeld om de financiële sector te stabiliseren in het belang van de bredere economie.

De economie staat onder druk door acht opeenvolgende renteverhogingen door de Federal Reserve.

Amerikaanse functionarissen herhaalden deze lijn en zeiden dat ze de stap steunden, maar er niet verantwoordelijk voor waren.

“Deze steunbetuiging van een groep grote banken is welkom en toont de veerkracht van het banksysteem”, aldus het ministerie van Financiën en andere overheidsinstanties donderdag in een verklaring.

Maar rapporten in de New York Times en andere kranten geven aan dat de reddingsoperatie van de particuliere sector Yellen’s idee was en dat ze het voorstelde aan Jamie Dimon van JPMorgan, die vervolgens leiders uit de industrie bijeenriep om de fondsen bijeen te brengen.

Realtime reddingsoperatie: Megabanks redden First Republic

“Ondanks dat hij zich nog steeds gekneusd voelt door de gevolgen van JPMorgan’s reddingsoperaties van Washington Mutual en Bear Stearns tijdens de financiële crisis van 2008, begon Dimon andere CEO’s te bellen om geld in te zamelen”, meldde de Times vrijdag in zijn Dealbook-nieuwsbrief.

“Jamie Dimon en Janet Yellen spraken dinsdag, toen ze een idee naar voren bracht: wat als de grootste geldschieters van het land miljarden dollars storten in First Republic Bank, het nieuwste bedrijf dat door paniekerige spaarders naar de rand is geduwd”, meldde Bloomberg News donderdag.

Minister van Financiën Janet Yellen arriveert voor een hoorzitting van de financiële commissie van de Senaat
Minister van Financiën Janet Yellen arriveert op donderdag 16 maart 2023 bij een hoorzitting van de financiële commissie van de Senaat om de begroting van president Biden voor het fiscale jaar 2024 te bespreken. Annabelle Gordon

De reddingsoperatie vermeed een ander beroep op het geld van de belastingbetaler

Een particuliere reddingsoperatie bevrijdt belastingbetalers van een nieuwe bankfaillissement, slechts enkele dagen nadat hun geld was geïnvesteerd in het verzekeren van vermogende spaarders uit de durfkapitaalsector bij de SVB.

De politieke klap van een tweede ronde van reddingsoperaties voor openbare banken was misschien wat de regering-Biden probeerde te vermijden door hulp te zoeken bij particuliere bankiers.

“Dit ding van de Eerste Republiek is teleurstellend”, zei voormalig FDIC-voorzitter Sheila Bair vrijdag op CNBC. “Ik ben blij dat ze in ieder geval geen staatssteun hebben gebruikt, dat particuliere banken kwamen om te proberen het te stabiliseren, maar het is niet duidelijk of het werkt. Het probleem is dat angst het grootste probleem wordt.”

“Dit is een klassiek Jimmy Stewart-probleem”, voegde ze eraan toe, verwijzend naar het beroemde voorbeeld uit de popcultuur van de bankoverval in de kerstklassieker “It’s a Wonderful Life”.

Niemand houdt van redding? ‘Ongelukkig en fout’: boze belastingbetalers reageren op de laatste reddingsoperaties van banken

Bair zei dat mensen moeten begrijpen dat bankdeposito’s niet zomaar worden opgeborgen, maar opnieuw worden geïnvesteerd in ondernemingen met verschillende risico’s.

Miljardair-investeerder Bill Ackman noemde de reddingsoperatie van de Eerste Republiek donderdag in een tweet “slechte politiek” en insinueerde dat er achter de schermen garanties werden gegeven over het geld van de belastingbetaler.

“Het risico van financiële besmetting verspreiden om een ​​vals gevoel van vertrouwen te krijgen [First Republic Bank] is slecht beleid’, schreef hij. ‘De [systemically important banks] ze zouden deze kleine investering in deposito’s nooit doen, tenzij ze onder druk werden gezet om dat te doen en zonder garanties daarvoor [First Republic Bank] deposito’s zouden worden beschermd als het faalt.”

Andere financiers waren het daar niet mee eens en wezen op het commerciële karakter van de investering van het consortium.

“Het is een commerciële transactie, het is echt. Ja, het werd gepusht door het ministerie van Financiën en de Fed, maar het is het juiste om te doen en, eerlijk gezegd, daar worden ze voor betaald. Het is dus geen reddingsoperatie”, zei de oprichter van Westwood Capital, Dan Alpert, in een interview met The Hill.

“Het uitlenen van deposito’s van andere banken is niet nieuw. Makelaarsdeposito’s zijn iets dat altijd al bestaat. Het is duidelijk dat er bij verschillende instellingen een verlangen is naar liquiditeit en naar een toename van de deposito’s, maar feit is dat er bij veel banken overtollige deposito’s zijn”, voegde hij eraan toe.

BESTAND – Het zegel van het ministerie van Financiën buiten het gebouw van het ministerie van Financiën in Washington op 4 mei 2021. (AP Photo/Patrick Semansky, bestand)

Kleinere banken zijn woedend

Kleinere en middelgrote banken zijn woedend nadat Yellen deze week aan het Congres vertelde dat de belastingbetaler alleen de grote banken zou steunen, niet de hele banksector van $ 23 biljoen.

“De gemeenschapsbanken van het land veroordelen de aankondiging van vandaag door minister van Financiën Janet Yellen dat onverzekerde deposito’s alleen zullen worden beschermd bij banken met systeemrisico’s, een reddingsoperatie voor grote banken die wanbeheer en risicovol gedrag beloont”, zegt Rebecca Romero Rainey, president van Independent Community Bankers. van Amerika, zei donderdag in een persbericht.

Ironisch genoeg merken investeerders op dat de ogenschijnlijk welwillende stap naar de Eerste Republiek door JPMorgan en anderen uiteindelijk hun bedrijven kan helpen door ze net zo betrouwbaar te maken als de federale overheid.

“Laten we eerlijk zijn. De grote banken hebben veel geprofiteerd sinds vorige week,” zei Alpert, en hij heeft het overgedragen aan JPMorgan of een andere bank in de top vijf.”

“Dit was belachelijk,” zei hij. “Mensen raakten onnodig in paniek, hoor. Het was te gek, het was helemaal te gek.”

Belastingbetalers zijn nog steeds boos over het redden van de financiële sector

Uit een nieuwe Ipsos-enquête die deze week is gepubliceerd over de houding ten opzichte van reddingsoperaties van banken, blijkt dat een grote meerderheid van de Amerikanen vindt dat belastingbetalers niet moeten opdraaien voor falende banken

“84 procent van de Amerikanen is het ermee eens – 56 procent is het er helemaal mee eens – dat de belastingbetaler niet de rekening moet betalen voor het wanbeheer van de bank, waaronder 85 procent van de Democraten en 86 procent van de Republikeinen”, zo blijkt uit het onderzoek.

Meer informatie: Wat u moet weten over de bankencrisis van deze week

Maar uit de peiling bleek ook dat 49 procent van de Amerikanen voorstander is van een reddingsoperatie door de overheid van Amerikaanse financiële instellingen, tegenover 37 procent in 2012.

“We leven in het kapitalisme, dus we kunnen de economie niet in de steek laten”, zegt Ellen McTigue, een gepensioneerde verpleegster uit New York, in een interview met The Hill. “Ik heb gewoon het gevoel waar gaat dit echt heen?”

Een bord met de naam JP Morgan Chase and Co onder het hoofdkantoor van het bedrijf
JP Morgan was een van de 11 banken die een reddingspakket voor de Eerste Republiek samenstelden.

Kunnen belastingbetalers opnieuw worden opgeroepen om het hele banksysteem overeind te houden?

Het Witte Huis bracht vrijdag een verklaring uit waarin stond dat het Congres de FDIC zou moeten toestaan ​​om mislukte bankbestuurders strenger te straffen, hun loon in te houden en hen uit te sluiten van toekomstige bankbanen.

Maar de president overwoog niet of hij het Congres zou moeten oproepen om de FDIC de hele banksector en alle sectordeposito’s van meer dan $ 250.000 terug te laten betalen, zoals hij deed met SVB.

Voormalig FDIC-voorzitter Bair zei vrijdag dat dit alleen mag gebeuren als er “echte systemische problemen met onverzekerde deposito’s” beginnen op te duiken.

Opnames van rekeningen: hier is wie betaalt om deposito’s in Silicon Valley, Signature Bank, terug te betalen

“We deden het tijdens de Grote Financiële Crisis. Het zou tijdelijk zijn’, zei Bair. “Je moet de banken natuurlijk een extra premie vragen om dekking te bieden. Kijk, ik hou niet van reddingsoperaties van welke aard dan ook, dus ik zou dit alleen doen als ze echte systemische problemen zien met het opbouwen van onverzekerde deposito’s.

De Republikein Blaine Luetkemeyer (R-Mo.) van het House Financial Services Committee vertelde woensdag aan Politico dat het Congres eigenlijk alle bankdeposito’s tijdelijk zou moeten verzekeren.

“Als je dat niet doet, ontstaat er een run op je kleinere banken”, zei hij. “Iedereen pakt zijn geld en rent naar JPMorgan en deze banken die te groot zijn om failliet te gaan, en die worden groter, en alle anderen worden kleiner en zwakker, en het wordt echt slecht voor ons systeem.”

Copyright 2023 Nexstar Media Inc. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, gekopieerd of herverdeeld.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *