coin-master-free-spins-2023-hdbn tiktok-unlimited-coins-instantli-2023-sxr free-gems-stumble-guys-2023-dfdf coin-master-free-spins-2023-afsd coin-master-free-5000-spin-link-afsd


  • De Voedselketenwet voorkomt dat producten onder de productiekosten worden verkocht, die zijn gestegen door de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne


  • De president van Mercadona gaf toe dat de prijsverhoging “stom” was, aangezien het niet doen een catastrofe zou veroorzaken voor de hele keten


  • Volgens minister van Financiën María Jesús Montero waren de woorden van Juan Roig ironisch en “uit hun verband gerukt”.

Dezelfde dag dat INE het bevestigde de stijging van de voedselprijs gaat door zonder de bovengrens te bereiken Ondanks de maatregelen en prognoses van de regering bevestigde de voorzitter van Mercadona wat de portemonnee van de consument al had opgemerkt. “We hebben de prijzen iets verhoogd, ze hebben gelijk”, gaf Juan Roig toe bij de presentatie van de jaarcijfers van het grootste distributiebedrijf in de sector.

De reactie van de ondernemer, die verder uitlegde dat het niet doorvoeren van deze verhoging “een een indrukwekkende ketenbrede ramp van de productie”, veroorzaakte felle kritiek, vooral United We Can. “Behalve dat je elke keer dat je gaat winkelen je hand in je zak steekt, pist het in je gezicht”, zei woordvoerder Pablo Echenique op sociale media.

De minister van Financiën reageerde op de kritiek op de paarse formatie, die Roig al maanden centraal stelt in haar kritiek op de economie. María Jesús Montero verzekerde dat de zakenman de toon gebruikte “uit ironie” en dat zijn opmerking “uit zijn verband gerukt” was.

Maar de waarheid is dat de woorden van de eigenaar van Mercadona geen grap waren en ook niet bedoeld waren om het tegenovergestelde te insinueren van wat hij zei. Wat Juan Roig verzekerde, was dat deze “zinloze” prijsstijging het resultaat was van de goede werking van de agrovoedingssector en de naleving van de voedselketenwetten.

Eerlijke prijzen voor fabrikanten, industrie en distributie

Het hoofd van het distributiebedrijf, dat vorig jaar de omzet met 11 procent en de winst met 5,6 procent verhoogde tot 718 miljoen euro, legde uit dat de prijsstijging “door de activiteit moet duurzaam zijn voor de hele keten montage”.

Dit betekent dat kosten en winstgevendheid gelijkmatig worden verdeeld tussen producenten, industrie en distributie, zoals vereist door de wet van de voedselketen.

Het doel van deze standaard is om de handelsbetrekkingen tussen deze drie partijen eerlijker en transparanter te maken. Het werd eind 2021 versterkt nadat boeren en herders weken voor de pandemie belangrijke mobilisaties hadden uitgevoerd om de lage prijzen die ze voor hun producten kregen aan de kaak te stellen, vaak onder wat het hen kostte om ze te produceren.

Dus om eerlijke prijzen te bereiken en alle onderdanen te beschermen, vooral de zwakste producenten, verplicht de wet elke schakel in de keten om de direct voorgaande te betalen. prijs gelijk aan of hoger dan de productiekosten. En die productiekosten, die de basis vormen voor het sluiten van contracten tussen partijen, schoten vorig jaar omhoog door de energiecrisis, problemen in toeleveringsketens en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne.

Stijgende kosten

De stijging van de prijs van energie, brandstof, meststoffen, zaden en andere essentiële grondstoffen voor de primaire sector verklaart grotendeels de stijging van de voedselprijzen vorig jaar.

Volgens gegevens van Eurostat bedroeg de voedselinflatie vorig jaar aan de bron in Spanje 25% (evenals het gemiddelde van de Europese Unie). De prijsstijging is in de hele keten binnen de perken gehouden dankzij, volgens deskundigen, het feit dat velen Retailbedrijven pasten hun marges aan en had geen invloed op al deze verhogingen.

Juan Roig zelf verzekerde deze dinsdag dat zijn kosten in 2022 met 12% zijn gestegen, terwijl de stijging van zijn producten voor klanten op 10% bleef; en dat de marge per gefactureerde euro, zo verdedigde hij zich, hetzelfde is als vorig jaar:

Daarnaast waarschuwden fabrikanten, naast de stijgingen als gevolg van de oorlog en de energiecrisis, dat de prijsstijging ook werd veroorzaakt door aspecten als droogte en hogere arbeidskosten. Om deze reden en aangezien andere inputs nog geen significante daling hebben laten zien (met uitzondering van elektriciteit), wordt niet verwacht dat de sector de voedselinflatie op korte termijn zal verminderen.

Verder veel boeren en herders waarschuwen voor een mogelijke prijsdaling wat hen dwingt om met verlies weer aan het werk te gaan. Omdat ze voor het eerst in jaren, zeggen ze, een eerlijke prijs voor hun producten krijgen en de economische winstgevendheid van hun activiteit realiseren.

De president van Mercadona is er in ieder geval van overtuigd, zegt hij, dat de verschillende factoren die een rol spelen in de agrovoedingssector ervoor zullen zorgen dat de prijzen in 2023 kunnen dalen terwijl de duurzaamheid van andere componenten behouden blijft. “Dat is het doel. Wij handelaren houden ervan om de prijzen te verlagen, niet om ze te verhogen.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *