[colabot1]

Londen, Verenigd Koninkrijk (CNN) – De secretaris van de Russische Veiligheidsraad en voormalig hoofd van de Federale Veiligheidsdienst Nikolai Patrushev zei woensdag dat Rusland zal proberen om het wrak van een Amerikaanse MQ-9-drone die in de Zwarte Zee is neergestort voor studie te bemachtigen. .

“Ik weet niet of we het zullen kunnen krijgen of niet, maar we moeten het doen… en we zullen er zeker naar kijken”, zei Patrushev op de Russische staatstelevisie (Russia 1).

Patrushev voegde eraan toe: “De Amerikanen blijven zeggen dat ze niet deelnemen aan vijandelijkheden.” Dit is opnieuw een bevestiging dat ze direct betrokken zijn bij deze gebeurtenissen, bij de oorlog.”

Patrushev zei dat Rusland zich al tegen dergelijke acties verzet en benadrukte dat “we onze onafhankelijkheid en soevereiniteit moeten verdedigen”.

De strategische communicatiecoördinator van de Amerikaanse National Security Council, John Kirby, vertelde dinsdag aan CNN dat de VS “maatregelen hebben genomen om ervoor te zorgen dat de drone die boven de Zwarte Zee is neergeschoten, niet in verkeerde handen valt”.

Kirby voegde eraan toe tijdens een interview met CNN’s Jake Tapper: “Zonder in al te veel details te treden, kan ik zeggen dat we maatregelen hebben genomen om het vliegtuig te beschermen omdat het eigendom is van de Verenigde Staten en we niet willen dat iemand hun handen eraan.”

Het Amerikaanse leger maakte dinsdag bekend dat een Russische straaljager dinsdag boven de Zwarte Zee een drone van de Amerikaanse luchtmacht heeft neergeschoten nadat hij de propeller van de Amerikaanse MQ-9 Reaper had beschadigd.

In een verklaring op dinsdag zei het Russische ministerie van Defensie dat “het Russische vliegtuig geen wapens aan boord heeft gebruikt, niet in contact is gekomen met de drone en veilig is teruggekeerd naar zijn thuisvliegveld.”

In reactie op de ontkenning van Rusland, vertelde Kirby aan CNN dat de Verenigde Staten “naar enkele van de beelden kijken om te zien of een ervan geschikt is voor openbare vrijgave”, waarbij hij opmerkte dat “op dit moment geen beslissingen zijn genomen”. Hij ontkende ook het rapport van het Russische ministerie van Defensie over het incident. incident.

Hij voegde eraan toe: “We weerleggen uiteraard de Russische ontkenningen en ik denk dat iedereen, een jaar later, alles wat de Russen zeggen over wat ze in en rond Oekraïne doen met veel scepsis zou moeten nemen.”

Het incident is het eerste in zijn soort in termen van direct contact tussen Russische en Amerikaanse militaire vliegtuigen sinds Moskou meer dan een jaar geleden Oekraïne binnenviel. De Verenigde Staten noemden de acties van Rusland ‘roekeloos en onprofessioneel’.

De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, zei na een uitnodiging van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Moskou geen “confrontatie” met Washington wil.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *