coin-master-free-spins-2023-hdbn tiktok-unlimited-coins-instantli-2023-sxr free-gems-stumble-guys-2023-dfdf coin-master-free-spins-2023-afsd coin-master-free-5000-spin-link-afsd

(CNN) De Israëlische president Isaac Herzog heeft woensdag een voorstel onthuld om een ​​compromis te bereiken over de gerechtelijke hervormingscrisis, waarbij hij waarschuwde dat zijn land “op de rand van een burgeroorlog” staat.

“Nooit in mijn leven, in mijn ergste nachtmerries, had ik ooit gedacht dat ik zulke woorden zou horen, zelfs niet van een zeer kleine minderheid”, zei Herzog in de toespraak. Het idee van bloedvergieten op straat schokt hen niet langer”, zei hij. Hij zei dat Israël een “verontrustende” crisis doormaakte, maar wees ook op het bestaan ​​van een “historische kans”.

Verwijzend naar de gerechtelijke hervormingen die de regering van premier Benjamin Netanyahu nastreeft, verklaarde Herzog dat “structurele veranderingen nodig zijn in de relatie tussen de autoriteiten in Israël”, maar waarschuwde hij dat “er een fundamentele en diepgaande verandering moet komen in de relatie tussen de heersende autoriteiten.” doe het met gezond verstand en zorg ervoor dat het goed is voor zoveel mogelijk burgers.”

Hoewel het Israëlische voorzitterschap vooral ceremonieel is, probeert Herzog de partijen in de crisis aan de onderhandelingstafel te krijgen.

In een toespraak vorige week sprak Herzog zich voor het eerst uit tegen de huidige vorm van gerechtelijke hervormingen en waarschuwde hij dat deze “de democratische fundamenten” van Israël ondermijnen.

De coalitieregering, geleid door Netanyahu, probeert een reeks wetsvoorstellen goed te keuren die de Israëlische rechterlijke macht fundamenteel zouden veranderen, waardoor het parlement (Knesset) de beslissingen van het Hooggerechtshof met een gewone meerderheid zou kunnen vernietigen.

Voorstanders van hervormingen zeggen dat er een dringende noodzaak is om de bevoegdheden in evenwicht te brengen, met het argument dat het Hooggerechtshof zich in veel zaken heeft “bemoeien” en “insulair en elitair” is geworden.

Aan de andere kant zeggen tegenstanders van de hervorming dat het “de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht zal vernietigen en de rechten van minderheden zal schaden, evenals andere rechten die niet zijn voorgeschreven door fundamentele wetten, zoals de vrijheid van meningsuiting, en dat het is alleen een manier om Netanyahu uit zijn lopende corruptieproces te halen”, wat de Israëlische premier ontkent.

Het voorstel van Herzog legt enkele beperkingen op aan de bevoegdheden van het Hooggerechtshof, zoals het verhogen van de eis van parlementaire ratificatie van quasi-constitutionele “fundamentele wetten” die de rechtbank niet kan vetoën, evenals de eis dat de rechtbank een tweederde meerderheid verleent. om wetten omver te werpen in plaats van de huidige gewone meerderheid, en tegelijkertijd de regerende coalitie meer zeggenschap te geven. Bij de benoeming van nieuwe rechters, maar niet op volle kracht.

Daarentegen kondigden leden van de regerende coalitie hun afwijzing van het voorstel van Herzog aan zodra zijn toespraak was afgelopen, terwijl kabinetssecretaris Yossi Fuchs op Twitter schreef: “Voor alle duidelijkheid: het voorstel van de president is eenzijdig en er is door geen enkele partij overeenstemming over bereikt. partij in de coalitie.”

Oppositieleider en voormalig premier Yair Lapid verwelkomde het voorstel van Herzog zonder volledige acceptatie en zei dat de reactie van de coalitie “het ambt van de president in verlegenheid brengt, de spot drijft met de ernst van de status-quo en het idee ondermijnt dat we één volk zijn.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *