[colabot7]

Caïro, Egypte (CNN) – Het besluit van de Egyptische regering om de voorwaarden te versoepelen voor het verlenen van staatsburgerschap aan buitenlandse investeerders in ruil voor het kopen van onroerend goed, het investeren in bedrijven of het storten van bedragen in dollars heeft tot controverse geleid over de teruggave van inkomsten uit wijzigingen in de wet op het staatsburgerschap sinds de goedkeuring ervan in 2019. evenals zorgen over wie ze zal ontvangen. Nationaliteit.

De parlementariërs sloten de mogelijkheid uit dat de nieuwe amendementen op het staatsburgerschap enorme inkomsten in dollars zouden genereren in het licht van de obstakels voor investeringen in Egypte, en bevestigden dat er een commissie is die de dossiers van aanvragers beoordeelt voordat het staatsburgerschap wordt verleend, dus er is geen angst dat ze staatsburgerschap zal verlenen, vooral omdat de premier dit om veiligheidsredenen kan weigeren. nationaal.

In augustus 2018 ratificeerde de Egyptische president Abdel Fattah El-Sisi de wetswijzigingen inzake de binnenkomst en het verblijf van buitenlanders in en uit Egypte, en inzake het verlenen van Egyptisch staatsburgerschap. minimaal 5 opeenvolgende jaren.

Een jaar later ratificeerde Al-Sisi nieuwe amendementen die de voorwaarden versoepelden door de premier de bevoegdheid te geven om het staatsburgerschap te verlenen aan elke buitenlander die onroerend goed kocht, een investeringsproject startte of een storting in vreemde valuta deed op een rekening van de schatkist, en een eenheid om ingediende naturalisatieaanvragen te onderzoeken.

In hetzelfde jaar dat de nieuwe amendementen werden uitgevaardigd, keurde de Raad van Ministers de voorwaarden goed voor het verlenen van burgerschap in ruil voor de aankoop van onroerend goed van de staat voor een bedrag van niet minder dan $ 500.000, de oprichting van of deelname aan een investeringsproject voor een bedrag van niet minder dan $ 400.000, of een storting van een bedrag van 750.000 dollar bij de centrale bank. Als een renteloze borg die na 5 jaar wordt terugbetaald in Egyptische ponden.

Met het voortduren van de dollarcrisis werden deze omstandigheden echter verzacht door de aankoopprijs van het onroerend goed te verlagen van $ 500.000 naar $ 300.000, zonder de voorwaarde van overdracht vanuit het buitenland, en door de waarde van deelname aan het investeringsproject te verlagen tot $ 350.000 met een aanbetaling van $ 100.000 als direct inkomen. Teruggave van geld, zoals voor directe storting, de waarde van de aanbetaling werd verlaagd van $ 750.000 naar $ 500.000, en de duur ervan werd teruggebracht van 5 jaar naar 3 jaar, d.w.z. de aanbetaling van $ 250.000 ten gunste van de schatkist is niet-restitueerbaar en kan gedurende een jaar in termijnen worden betaald.

dr. Freddy Al-Bayadi, lid van het Defensie- en Nationale Veiligheidscomité in het Huis van Afgevaardigden en vice-president van de Egyptische Sociaal-Democratische Partij, zei dat de regering de voorwaarden voor het verlenen van staatsburgerschap heeft versoepeld door het bedrag te verlagen dat nodig is voor degenen die het staatsburgerschap willen verkrijgen. burgerschap, hetzij door onroerend goed te kopen, te beleggen of zelfs direct geld te investeren, vanwege het gebrek aan interesse in het gebruik van wijzigingen en toevoegingen. De wet bereikte toen niet haar doel om de bron van dollars te vergroten.

De premier van Egypte, Mostafa Madbouly, vaardigde eerder periodieke decreten uit waarbij staatsburgerschap werd verleend aan een aantal buitenlandse investeerders in Egypte die burgers zijn van Syrië en Irak, en de assistent-minister van Volkshuisvesting, Walid Abbas, zei eerder dat 100 investeerders een aanvraag hadden ingediend om een ​​onroerend goed te kopen staatsburgerschap te verkrijgen.

In exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch verwachtte Al-Bayadi dat er geen verzoek zou komen om het Egyptische staatsburgerschap aan te vragen. Aangezien het investeringsklimaat in Egypte nog steeds niet aantrekkelijk is, zullen buitenlandse investeerders geen aanvraag indienen om gebruik te maken van deze amendementen, zodat dit mechanisme niet zal kunnen bijdragen aan het overbruggen van de financieringskloof, die wordt geschat op ongeveer 30 miljard dollar, wat aangeeft dat er behoefte is aan zorgen voor een aantrekkelijk investeringsklimaat, veel investeringsmogelijkheden bieden en zorgen voor een neutrale concurrentieomgeving om de doelstelling van deze wijzigingen te bereiken en buitenlandse directe investeringen te vergroten.

Egypte wordt geconfronteerd met een crisis in de levering van deviezen als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog, die de stijging van de grondstofprijzen op mondiaal niveau heeft beïnvloed, en een daling van de inkomsten uit toerisme, aangezien de twee landen goed zijn voor een derde inkomend toerisme naar Egypte, naast de uittocht van indirecte buitenlandse investeringen nadat de wereldwijde centrale banken de rentetarieven hadden verhoogd, waardoor het pond daalde ten opzichte van de dollar, waardoor de gemiddelde koopkoers van de dollar op £ 30,83 kwam en die op £ 30,93. verkoop, bij de Centrale Bank, op maandag.

Wat betreft het bestaan ​​van zorgen over de toekenning van het staatsburgerschap aan buitenlanders, verzekerde de vertegenwoordiger in de Tweede Kamer nogmaals dat de wetswijzigingen onder meer de instelling omvatten van een commissie die naturalisatieverzoeken beoordeelt alvorens ze goed te keuren, en degenen die staatsburgerschap voeg 18 documenten toe die alle informatie over hen tonen, en ingediende aanvragen worden geverifieerd voordat het staatsburgerschap wordt verleend, behalve dat er een artikel in de wet is dat Egypte het recht geeft om het staatsburgerschap in te trekken, waaruit blijkt dat Egypte niet het eerste land is dat staatsburgerschap verlenen aan buitenlandse investeerders in ruil voor een aanbetaling of aankoop van onroerend goed. Er zijn 50 landen over de hele wereld die dezelfde aanpak volgen, zonder hun nationale veiligheid aan te tasten.

In overeenstemming met de wijzigingen van de wet op de toekenning van Egyptisch staatsburgerschap, wordt een eenheid opgericht om naturalisatieverzoeken met betrekking tot de premier te onderzoeken, en haar lidmaatschap omvat vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Investeringen en Internationale Samenwerking, en bevoegde veiligheidsautoriteiten.

Een lid van het Defensie- en Nationale Veiligheidscomité in het Huis van Afgevaardigden zei dat veranderingen in de wet op het staatsburgerschap ten goede zullen komen aan investeerders met de Syrische, Libanese en Iraakse nationaliteit die in Egypte wonen, zodat ze kunnen profiteren van dezelfde voordelen als lokale investeerders, wat aangeeft dat de vermindering van de waarde van het bedrag om staatsburgerschap te verkrijgen is niet hoog vanwege het gebrek aan vraag naar Egyptisch staatsburgerschap.

dr. Fakhry al-Fiqi, voorzitter van de parlementaire commissie voor plan en begroting, zei dat het doel van het vergemakkelijken van procedures voor het verlenen van staatsburgerschap is om de dollarmiddelen van het land te vergroten, bij te dragen aan het oplossen van de crisis van deviezentekorten als gevolg van de wereldwijde economische crisis en de uitstroom van indirecte buitenlandse investeringen ter waarde van 22 miljard dollar in een korte periode van het jaar. Al-Mady, eraan toevoegend dat de regering werkt aan het diversifiëren van de instroom van dollars in het land door concessies te doen aan Egyptenaren in het buitenland om auto’s te importeren en door een lening te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds en ontwikkelingspartners.

Egypte probeert de crisis van het gebrek aan deviezen op te lossen door de dollarbronnen te verhogen uit de belangrijkste bronnen, die gerangschikt zijn in volgorde van belangrijkheid: exportinkomsten, overmakingen van werknemers uit het buitenland, toerisme, buitenlandse directe investeringen en het Suezkanaal, door middel van een ondersteuningsprogramma voor exporteurs om de export van Egypte te verhogen tot 100 miljard. Dollars en stimulansen voor buitenlandse investeerders, waaronder een goudvergunning om procedures voor het starten van projecten te vergemakkelijken en stimulansen te geven aan Egyptenaren in het buitenland om auto’s te importeren en woongrond te kopen, en hoogrentende bankcertificaten uit te geven, om de waarde van overdrachten te verhogen.

Al-Fiqi was het eens met wat parlementslid Freddy Al-Bayadi zei over de moeilijkheid van de wijziging van het staatsburgerschap bij het genereren van enorme dollarinkomsten, eraan toevoegend dat Arabische investeerders uit Syrië, Irak, Libië en Jemen die in het land wonen, waarschijnlijk het staatsburgerschap zullen krijgen. , en hij wees erop dat de veiligheidsautoriteiten zich zorgen maken over het behoud van de nationale veiligheid van Egypte. Alvorens het staatsburgerschap te verlenen, neemt het de verzoeken van de aanvragers in overweging.

In exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch zei Fakhri al-Fiqi dat Egypte “Arabische en Afrikaanse broeders ontvangt uit alle landen die lijden onder veiligheid en politieke instabiliteit, en zijn deuren voor niemand heeft gesloten, noch voorwaarden heeft opgelegd om in Egypte te blijven, en dat het wijzigen van de toekenning van het Egyptische staatsburgerschap ten goede kan komen aan buitenlandse investeerders die in Egypte wonen om het staatsburgerschap te verkrijgen en als lokale investeerders te opereren, terwijl tegelijkertijd de dollarmiddelen van de schatkist worden vergroot.

En de Egyptische president heeft aangekondigd dat zijn land 6 miljoen vluchtelingen of meer op zijn grondgebied zal opnemen, en heeft geen steun ontvangen in ruil voor hun aanwezigheid in het land, en controleert ook zijn zeegrenzen om migratie naar Europa te voorkomen, terwijl hij tegelijkertijd tijd om projecten en kansen op werk te bieden, kwam het tijdens zijn opmerkingen op een persconferentie met de president. Deense minister Metta Frederiksen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *