[colabot7]

Londen, Verenigd Koninkrijk (CNN) — Amnesty International en belangenorganisatie Avaaz hebben de FIFA, het bestuursorgaan van de wereld, geschreven om compensatie te vragen voor migrerende werknemers op het WK in Qatar, volgens een open brief die maandag is vrijgegeven.

De brief “met meer dan een miljoen handtekeningen op een petitie die door Avaaz en Amnesty International in 190 landen is verzameld”, samen met speciaal ontworpen T-shirts, werd maandag afgeleverd bij het FIFA-museum in Zürich.

De FIFA houdt haar jaarlijkse congres in Kigali, Rwanda, waar de huidige president Gianni Infantino zijn derde opeenvolgende ambtstermijn zonder tegenstand zal uitzitten.

“Deze bijeenkomst biedt de FIFA opnieuw de gelegenheid om aanpassingen door te voeren en een plan en een vast tijdschema op te stellen voor directe en snelle compensatie voor werknemers en hun gezinnen, die het slachtoffer zijn geworden van gruwelijke mensenrechtenschendingen, bij de organisatie van het WK, waarvoor hun opoffering is. gebaseerd”, zegt Steve Cockburn, hoofd van het programma voor economische en sociale rechtvaardigheid bij Amnesty International. .

Cockburn voegde eraan toe: “Werknemers werden op gruwelijke wijze mishandeld om te helpen bij het organiseren van een WK-toernooi dat miljarden dollars opleverde voor de FIFA, maar ook menselijke kosten met zich meebracht in door schulden geteisterde gezinnen en sterfgevallen onder werknemers. Hoewel niets het verlies van een dierbare kan vervangen, lijdt het geen twijfel dat de FIFA de middelen heeft om deze klachten op te lossen en levensveranderende ondersteuning te bieden aan arbeiders en hun families.”

“Onze brief wordt ondersteund door meer dan een miljoen handtekeningen uit meer dan 190 landen”, zegt Pita Andemariam, Avaaz US Legal Director. “Het wereldwijde publiek erkende het ernstige onrecht dat deze arbeiders is aangedaan en verenigde zich in de eis dat de FIFA een fractie van de ingezamelde miljarden dollars terugkrijgt.” Verdiend door het zweet, het bloed en de levens van honderdduizenden van deze slachtoffers – en het gewoon aan hen en de families te geven die ze verschuldigd zijn.”

CNN heeft contact opgenomen met de FIFA voor commentaar.

In de aanloop naar het WK kondigde de FIFA een erfenisfonds aan “ten behoeve van de meest behoeftigen”, maar mensenrechtenorganisaties hebben eerder aangegeven dat dit geen voorziening bevat voor werknemerscompensatie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *