[colabot7]

(CNN) – Een Russische straaljager veroorzaakte dinsdag het neerhalen van een straalvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht boven de Zwarte Zee nadat het de propeller van een MQ-9 Reaper-drone had beschadigd, zei een Amerikaanse functionaris die bekend is met de zaak.

De Reaper en twee SU-27 Flankers opereerden boven internationale wateren boven de Zwarte Zee toen een van de Russische jets opzettelijk voor het vliegtuig vloog en brandstof ervoor morste, aldus de functionaris.

De functionaris zei dat een van de vliegtuigen vervolgens de propeller van de Reaper, die aan de achterkant van de drone is bevestigd, heeft beschadigd. Propellerschade dwong de Verenigde Staten om de Reaper in internationale wateren in de Zwarte Zee te laten vallen.

Russische en Amerikaanse vliegtuigen hebben tijdens de oorlog in Oekraïne boven de Zwarte Zee gevlogen, maar dit is het eerste bekende contact, een potentieel gevaarlijke escalatie op een kritiek moment in de gevechten.

Volgens een verklaring van de Amerikaanse luchtmacht: “Om ongeveer 07.03 uur (CET) raakte een van de Russische Su-27’s de propeller van de MQ-9, wat de Amerikaanse strijdkrachten ertoe aanzette de MQ-9 in internationale wateren neer te schieten. .” “Verschillende botsingen geleden tankten de Su-27’s de MQ-9 bij en vlogen ervoor op een roekeloze, milieuonvriendelijke en onprofessionele manier. Dit incident getuigt van een gebrek aan competentie, maar ook van onzekerheid en onprofessionaliteit.”

“Onze MQ-9 voerde routine-operaties uit in het internationale luchtruim toen hij werd onderschept en geraakt door een Russisch vliegtuig, wat resulteerde in het neerhalen van de MQ-9 en een totaal verlies”, zei de strijdmacht in een verklaring. tijd.

“In feite heeft deze onveilige en onprofessionele actie van de Russen geleid tot het neerhalen van beide vliegtuigen”, voegde Hecker eraan toe.

“Amerikaanse en geallieerde vliegtuigen zullen in het internationale luchtruim blijven opereren en we dringen er bij de Russen op aan om professioneel en veilig te handelen”, aldus Hecker, aldus de verklaring.

De Verenigde Staten hebben al voor het begin van de oorlog Reaper-drones boven de Zwarte Zee ingezet en gebruikten spionagedrones om het gebied te bewaken. De Reaper-drone kan volgens de luchtmacht tot 50.000 voet vliegen en heeft de sensoren en mogelijkheden om informatie te verzamelen en verkenningen uit te voeren gedurende langere perioden, waardoor het een ideaal platform is voor het volgen van bewegingen op het slagveld en in de Zwarte Zee. . regio.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *