[colabot1]

(CNN) – De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, zei dinsdag dat zijn land geen “confrontatie” met de Verenigde Staten wil, nadat hij na de ineenstorting voor iets meer dan een half uur naar het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken was ontboden. van een Amerikaanse mars over de Zwarte Zee waarna werd neergeschoten. Het werd onderschept door twee Russische gevechtsvliegtuigen.

“We creëren liever geen situatie waarin we te maken kunnen krijgen met conflicten of onbedoelde incidenten tussen de Russische Federatie en de Verenigde Staten”, zei Antonov.

Hij voegde eraan toe dat Karen Donfried, de Amerikaanse assistent-staatssecretaris voor Europese en Aziatische zaken, “de bezorgdheid van de Verenigde Staten over het incident had gecommuniceerd” en zei: “Ze hebben notities over deze kwestie uitgewisseld omdat we enkele meningsverschillen hadden.”

“Het lijkt mij dat het een constructief gesprek over deze kwestie was”, zei Antonov in antwoord op de vraag van CNN. ‘Ik heb haar opmerkingen gehoord en ik hoop dat je hebt begrepen wat ze zei.’

De Russische ambassadeur herhaalde wat het Russische ministerie van Defensie eerder op dinsdag zei over het incident, waar hij beweerde dat Rusland “het gebied dat getuige was van het incident had verklaard tot een zone van speciale militaire operaties”, zeggende: “We zijn gewaarschuwd om niet binnen te gaan het, en niet doordringen’, en vraagt: Hoe zouden de Verenigde Staten reageren als een Russische drone New York of San Francisco zou naderen?

Pentagon-woordvoerder Patrick Ryder zei dat Russische jets 30 tot 40 minuten langs de Amerikaanse drone vlogen voordat ze ermee in botsing kwamen, waardoor het neerstortte boven de Zwarte Zee.

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten “al geruime tijd” inlichtingen-, bewakings- en verkenningsmissies uitvoeren in internationale wateren in de Zwarte Zee, ook vóór de Russische invasie van Oekraïne in 2022.

“Het belangrijkste punt hier is dat onderscheppingen zelf niet ongebruikelijk zijn, maar dit soort gedrag van Russische piloten is ongebruikelijk, ongelukkig en onveilig”, aldus de woordvoerder.

Later maakte de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, bekend dat het ministerie de Russische ambassadeur had ontboden om zijn “ernstige bezwaren” tegen het neerhalen van het vliegtuig over te brengen.

In Moskou gaf de Amerikaanse ambassadeur Lynn Tracy een “sterke boodschap aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken” over het incident, zei Price.

Het Russische ministerie van Defensie van zijn kant maakte dinsdag in een verklaring bekend dat de Russische jager “geen luchtwapens heeft gebruikt en niet in contact is gekomen” met de Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee.

“De drone schond de grenzen van het tijdelijke luchtruimregime dat was ingesteld voor een speciale militaire operatie, waarover alle gebruikers van het internationale luchtruim werden geïnformeerd, en werd ingezet in overeenstemming met internationale normen”, aldus het ministerie.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *