[colabot7]

(CNN) – De woordvoerder van het Pentagon, generaal Patrick Ryder, zei dinsdag dat Russische jets 30 tot 40 minuten naast de Amerikaanse Reaper-drone vlogen voordat ze ermee in botsing kwamen, waardoor deze uiteindelijk boven het hoofd neerstortte. Zwarte Zee.

Ryder voegde eraan toe dat een Russisch vliegtuig in botsing kwam met een Amerikaanse drone, waardoor het niet meer kon vliegen en de Verenigde Staten gedwongen werden het neer te schieten in internationale wateren.

Een woordvoerder van het Pentagon merkte op dat de Verenigde Staten “al geruime tijd” inlichtingen-, bewakings- en verkenningsmissies uitvoeren in internationale wateren in de Zwarte Zee, ook vóór de Russische invasie van Oekraïne in 2022.

“Het belangrijkste punt hier is dat onderscheppingen zelf niet ongebruikelijk zijn, maar dit soort gedrag van Russische piloten is ongebruikelijk, ongelukkig en onveilig”, aldus de woordvoerder.

Rader zei niet of de MQ-9-drone bewapend was, maar voegde eraan toe dat het ministerie van Defensie werkt aan het vrijgeven van de onderschepte foto’s.

In dit verband zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur had ontboden om hem zijn “ernstige bezwaren” tegen het neerhalen van het vliegtuig over te brengen.

Woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat later dinsdagmiddag een “verloving op hoog niveau” met ambassadeur Anatoly Antonov werd verwacht.

Tijdens de bijeenkomst, zei de woordvoerder, zal de ambassadeur rechtstreeks van hoge ambtenaren onze sterke bezwaren horen tegen wat duidelijk een onveilige en onprofessionele onderschepping van een Russisch vliegtuig is.

In Moskou gaf de Amerikaanse ambassadeur Lynn Tracy een “sterke boodschap aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken” over het incident, zei Price.

Het Russische ministerie van Defensie van zijn kant maakte dinsdag in een verklaring bekend dat de Russische jager “geen luchtwapens heeft gebruikt en niet in contact is gekomen” met de Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee.

“Op de ochtend van 14 maart 2023 detecteerden Russische luchtruimcontrolesystemen een Amerikaanse MQ-9-drone die over de Zwarte Zee bij de Krim vloog in de richting van de staatsgrens met de Russische Federatie”, aldus het ministerie in een verklaring.

“De drone vloog met zijn zender in strijd met de grenzen van het tijdelijke luchtruimregime dat was ingesteld voor een speciale militaire operatie, waarover alle gebruikers van het internationale luchtruim werden geïnformeerd, en het werd ingezet in overeenstemming met internationale normen”, aldus het ministerie.

Het ministerie verklaarde dat “de straaljagers van de dienstdoende luchtverdedigingstroepen een actie hebben gelanceerd om de indringers te identificeren. Als resultaat van een snelle manoeuvre rond 9.30 uur (Moskou-tijd), steeg de MQ-9-drone op in een ongeleide vlucht, met hoogteverlies tot gevolg.” En hij raakte het water.”

En ze vervolgde: “Het Russische vliegtuig gebruikte geen wapens aan boord, kwam niet in contact met de drone en keerde veilig terug naar hun oorspronkelijke luchthaven.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *