[colabot7]

Los Angeles, Verenigde Staten (CNN) — De documentaire ‘Navalny’ van CNN, die het complot onderzoekt om de Russische anticorruptieactivist en voormalig presidentskandidaat Alexei Navalny te vermoorden, won zondagavond de Oscar voor beste documentaire bij de Academy Awards.

De film volgt de politieke opkomst van Navalny, zijn overleving na een poging tot gifmoord en zijn daaropvolgende gevangenschap. Geregisseerd door Daniel Rohr en gepresenteerd door CNN Films en HBO Max, documenteert de film het systematische onderzoek door CNN’s belangrijkste internationale correspondent, Clarissa Ward, en onderzoeksrapportagegroep Bellingcat, om degenen op te sporen die probeerden Navalny te vermoorden.

“Navalny” ging in première op het Sundance Film Festival in januari 2022. De veelgeprezen film won afgelopen februari ook de BAFTA Award voor Beste Documentaire.

Navalny, een uitgesproken criticus van het Kremlin, zit een gevangenisstraf van negen jaar uit in een streng beveiligde gevangenis ten oosten van Moskou.

Navalny werd in 2020 vergiftigd met het zenuwgas Novichok, een aanval die Navalny en veel westerse functionarissen publiekelijk aan het Kremlin de schuld hebben gegeven, terwijl Rusland elke betrokkenheid heeft ontkend.

Na enkele maanden in Duitsland te hebben doorgebracht om te herstellen van de vergiftiging, keerde Navalny terug naar Moskou, waar hij prompt werd gearresteerd wegens het overtreden van zijn proeftijd in een verduisteringszaak uit 2014 die volgens hem politiek gemotiveerd was.

Oorspronkelijk veroordeeld tot twee en een half jaar gevangenisstraf, werd hij later veroordeeld tot negen jaar op grond van afzonderlijke aanklachten die hij had gestolen van zijn anticorruptiestichting.

CNN vierde zijn eerste Academy Award in zijn bijna 43-jarige geschiedenis tijdens de 95e Academy Awards op zondag in Los Angeles, Californië.

“Navalny’s film gaat in de eerste plaats over de passie, gedrevenheid en heroïsche inspiratie van Alexei Navalny, die blijft wegkwijnen in een strafinrichting, zelfs nu we deze prijs vieren”, zegt Amy Intellis, executive vice president of talent and content development voor CNN Internationaal.

“Een buitengewone groep mensen zet zich in om het verhaal van Alexi voor de wereld te houden, van het onvermoeibare filmteam onder leiding van visionair regisseur Daniel Rohr tot onze partners bij Warner Bros. Foto’s, HBO Max, en natuurlijk onze vrienden bij Bellingcat en CNN’s Clarissa Ward,’ voegde ze eraan toe. “.

“Achter elk project in de 10-jarige filmgeschiedenis van CNN staat een ongelooflijke groep mensen die ik ken en waar ik vandaag trots op ben. “Het is een enorme overwinning om CNN te eren met een Academy Award en een bewijs van de blijvende impact van de films van CNN”, voegde Intellis eraan toe.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *