[colabot7]

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – De Saoedische academicus Khaled Al-Dakhil verdedigde de monarchieën in de Arabische regio en bekritiseerde tegelijkertijd de “republikeinen” tegen wie de zogenaamde “Arabische Lente” in 2011 losbarstte.

In een tweet via Twitter zei Al-Dakhil: “Gelooft u dat er geen republieken in de Arabische wereld zijn? Het is waar dat hun grondwet hierin voorziet, maar hun politieke realiteit is lijnrecht in tegenspraak met deze tekst.”

Al-Dakhil voegde eraan toe: “Aan de andere kant zijn er monarchieën waarvan de grondwet in overeenstemming is met hun politieke realiteit. Was dit verschil een van de redenen waarom de Arabische lente in 2011 uitbrak tegen de “republikeinen” en niet tegen de monarchieën?”, zei hij.

Om zijn standpunt te verduidelijken, vervolgde de Saoedische academicus en zei dat “Irak het rijkste Arabische land is, rijker zelfs dan Saoedi-Arabië. Algerije is ook een rijk land en grenst aan Europa. Royal Jordan is een arm land. Koninklijk Marokko heeft ook beperkte middelen in tegenstelling tot Irak. Vergelijk hun stabiliteit. Egypte is een rijk land, maar de economie weerspiegelt dit niet. In de Arabische wereld heeft politiek voorrang op economie’, zei hij.

Twitter-gebruikers reageerden op de tweet van Al-Dakhil, waarbij een van hen vroeg: “Dokter, hebt u de Iraakse privésector en de Iraakse industrie ontmoet? Heb je de glasfabrieken in Ramadi en de apparatuur in Alexandrië bezocht? Het probleem, zoals vermeld in de politiek en oorlogen die de unieke industriële situatie stopten.”

Al-Dakhil antwoordde hem en zei: “Ik weet, Haitham, dat Irak met zijn natuurlijke en menselijke hulpbronnen klaar is om de rijkste en meest ontwikkelde in de Derde Wereld te worden, niet alleen in de Arabische wereld. Maar eerst de politiek, en daarna de Iraanse invloed, verhinderde dat.”

Een andere tweeter was van mening dat “goed bestuur de basis is van stabiliteit, ongeacht de financiële middelen. Saoedi-Arabië, moge God het succes schenken met goed bestuur, want het werd verenigd door wijlen koning Abdulaziz en na hem door zijn zonen. Het probleem is niet olie en geld. Irak en Iran hebben olie, maar het zijn arme landen. Oman is geen rijk land, maar het is stabiel omdat het goed bestuurd wordt.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *