[colabot7]

Dubai, Verenigde Arabische Emiraten (CNN) – Het Koninkrijk Saoedi-Arabië, Iran en China hebben vrijdag aangekondigd dat ze in Peking een akkoord hebben bereikt om de diplomatieke betrekkingen tussen Riyad en Teheran te herstellen en hun ambassades en vertegenwoordigingen binnen een periode van maximaal twee jaar te heropenen. maanden, volgens de gezamenlijke verklaring van de drie landen.

Riyad kondigde in januari 2016 de verbreking van de diplomatieke betrekkingen met Teheran aan, na aanvallen op de ambassade en het consulaat van het Koninkrijk in Iran, te midden van Iraanse protesten tegen de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in Saoedi-Arabië.

Het volgende is de tekst van de gezamenlijke verklaring van Saoedi-Arabië, Iran en China over het herstel van de betrekkingen tussen Riyadh en Teheran, volgens wat werd gepubliceerd door de officiële Saoedische, Iraanse en Chinese persbureaus:

Als reactie op het genereuze initiatief van de Chinese president Xi Jinping om China te ondersteunen bij het ontwikkelen van betrekkingen van goed nabuurschap tussen het Koninkrijk Saudi-Arabië en Iran, en op basis van de overeenkomst tussen president Xi Jinping en de leiders van Saoedi-Arabië en Iran, organiseert en sponsort China de gesprekken tussen Saoedi-Arabië en Iran, en hun wens om hun onderlinge verschillen op te lossen door middel van dialoog en diplomatie binnen de broederlijke banden die hen verenigen, en in hun toewijding aan de principes en doelstellingen van de handvesten van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Islamitische Samenwerking, en internationale conventies en normen. Van 6 tot 10 maart 2023 vonden in Peking besprekingen plaats tussen de delegaties van Saoedi-Arabië en Iran, onder leiding van Musaed bin Muhammad Al-Aiban, Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, lid van de Raad van Ministers, adviseur nationale veiligheid, en Ali Shamkhani , Secretaris van de Iraanse Hoge Raad voor Nationale Veiligheid.

De Saoedische en Iraanse partijen spraken hun dankbaarheid en waardering uit aan de Republiek Irak en het Sultanaat van Oman voor het organiseren van de dialoogrondes tussen de twee partijen in 2021 en 2022. De twee partijen spraken ook hun waardering en dankbaarheid uit aan het leiderschap en de regering van China voor het hosten en sponsoren van de gesprekken en hun inspanningen om ze tot een succes te maken.

En de drie landen kondigen aan dat het Koninkrijk Saoedi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran een overeenkomst hebben bereikt die een overeenkomst omvat om de diplomatieke betrekkingen tussen hen te herstellen en hun ambassades en vertegenwoordigingen binnen maximaal twee maanden te heropenen, en omvat hun bevestiging van respect voor de soevereiniteit van de landen en niet-inmenging in hun binnenlandse aangelegenheden en kwamen overeen dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen een bijeenkomst zouden houden om deze te activeren, overeenstemming te bereiken over de uitwisseling van ambassadeurs en manieren te bespreken om de wederzijdse betrekkingen te versterken. Er werd ook overeengekomen om de Overeenkomst inzake wederzijdse veiligheidssamenwerking, ondertekend op 17 april 2001, en de Algemene Overeenkomst inzake samenwerking op het gebied van economie, handel, investeringen, technologie, wetenschap, cultuur, sport en jeugd, ondertekend op 27 mei, te activeren. . in 1998.

Elk van de drie landen sprak de wens uit om alles in het werk te stellen om de regionale en internationale vrede en veiligheid te versterken.

Uitgegeven in Beijing op 10 maart 2023.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *