[colabot7]

(CNN) — Saoedi-Arabië heeft de Verenigde Staten om veiligheidsgaranties en hulp gevraagd bij de ontwikkeling van een civiel nucleair programma, terwijl Washington probeert een normaliseringsovereenkomst tussen het Koninkrijk en Israël tot stand te brengen, aldus de Wall Street Journal en The New York Times. donderdag gemeld. Deskundige mensen en deelnemers aan discussies.

De “Wall Street Journal” stelt dat de regering van de Amerikaanse president Joe Biden nauw betrokken is bij complexe onderhandelingen, en de krant verwijst naar niet bij naam genoemde mensen die aan de discussies hebben deelgenomen.

The New York Times meldde van zijn kant dat ambtenaren en experts in de Verenigde Staten en de regio verdeeld zijn over de haalbaarheid van het voorstel.

CNN heeft de inhoud van die discussies niet onafhankelijk geverifieerd.

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië heeft herhaaldelijk, om diplomatieke betrekkingen met Israël aan te knopen, de verwezenlijking van het concept van een “tweestatenoplossing” met de Palestijnen als voorwaarde gesteld, gebaseerd op de principes van het Arabische vredesinitiatief.

“Ik zal zeggen dat de regering van Israël op dit moment alles doet wat in haar macht ligt om de belofte van de Abraham-akkoorden te ondermijnen”, zei de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken, prins Faisal bin Farhan, dinsdag tegen verslaggevers in Londen.

De nucleaire ambities van het koninkrijk zijn niet nieuw, aangezien de eerste plannen in 2010 werden aangekondigd. De Internationale Organisatie voor Atoomenergie bezocht het land in 2018 om de voortgang van de bouw van een experimentele reactor te controleren.

Saoedi-Arabië heeft er in het verleden echter op aangedrongen dat het onder strikte voorwaarden zijn eigen nucleaire brandstof mag produceren in plaats van deze te importeren.

Afgelopen december zei de Saoedische minister van Energie dat het koninkrijk van plan was zijn “enorme” uraniumvoorraden te gebruiken om zijn nucleaire programma “op de meest transparante manier” te ontwikkelen.

De Arabische Golfstaat heeft herhaaldelijk beloofd dat zijn nucleaire programma vreedzaam zal zijn. Maar de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zei vorig jaar: “Zonder twijfel, als Iran een atoombom ontwikkelt, zullen we zo snel mogelijk volgen.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *