[colabot7]

(CNN) – 4 geïnformeerde bronnen vertelden CNN dat Rusland enkele wapens en uitrusting naar Iran heeft gestuurd die door de Verenigde Staten en de NAVO aan Oekraïne zijn gegeven en die tijdens de gevechten door Russische troepen in beslag zijn genomen, aangezien de Verenigde Staten van mening zijn dat Teheran de wapens zal bestuderen met de doel van vinden betekent het tegenovergestelde.

De bronnen voegden eraan toe dat functionarissen in de Verenigde Staten, westerse landen en de NAVO het afgelopen jaar verschillende gevallen hebben gezien waarin Russische troepen op de schouder gemonteerde handvuurwapens in beslag hebben genomen, waaronder Javelin-antitankraketten en Stinger-luchtafweerraketten. werden gebruikt door Russische troepen. Oekraïense troepen hebben af ​​en toe moeten worden achtergelaten in gevechten.

De bronnen voegden eraan toe dat Rusland in veel van deze gevallen de uitrusting naar Iran heeft gevlogen voor demontage en analyse, en dat het mogelijk is dat het Iraanse leger zal proberen zijn eigen versie van het wapen te bouwen.

Volgens de bronnen gelooft Rusland dat het blijven leveren van westerse wapens aan Iran die in Oekraïne zijn buitgemaakt, Teheran zal motiveren om zijn steun aan de Russische oorlog in Oekraïne voort te zetten.

Amerikaanse functionarissen hebben gezegd dat ze niet geloven dat het probleem wijdverspreid of systemisch is. Sinds het begin van de oorlog heeft het Oekraïense leger regelmatig aan het Pentagon gerapporteerd over Amerikaanse uitrusting die door Russische troepen is verworven. Amerikaanse functionarissen geven echter toe dat dit moeilijk is.

Het is onduidelijk of Iran erin geslaagd is een manier te bedenken om in Oekraïne buitgemaakte Amerikaanse wapens tegen te gaan, maar Teheran heeft bewezen bedreven te zijn in het ontwikkelen van wapensystemen op basis van buitgemaakte Amerikaanse uitrusting in het verleden, zoals de Toophan geleide antitankraket. Die is ontworpen op basis van de Amerikaanse BGM-71 TOW-raket in de jaren 70.

De Iraniërs onderschepten in 2011 ook een door de VS gemaakte drone en produceerden na bestudering ervan een nieuwe drone die in 2018 het Israëlische luchtruim doorkruiste voordat hij werd neergeschoten.

De coördinatie is een ander voorbeeld van het groeiende defensiepartnerschap tussen Moskou en Teheran, dat het afgelopen jaar is geïntensiveerd omdat Rusland wanhopig militaire steun van buitenaf zocht voor zijn oorlog tegen Oekraïne.

Vorige maand zei de woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, dat het partnerschap “niet alleen Oekraïne verder destabiliseert, maar ook de buurlanden van Iran in het Midden-Oosten kan bedreigen.”

CNN heeft contact opgenomen met de Russische ambassade in Washington en de VN-missie in Iran voor commentaar.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *