[colabot7]

(CNN) – De Amerikaanse regering beschreef vrijdag dat de Chinese president Xi Jinping een derde ambtstermijn won “ongekend in de geschiedenis van zijn land” als “verwacht en niet als een verrassing beschouwd”.

“Het verbaasde hier zeker niemand dat de Chinese president een derde ambtstermijn zou krijgen”, zei John Kirby, de strategische communicatiecoördinator van de National Security Council van de VS, tegen verslaggevers. “Er werd erg naar uitgekeken.”

Kirby voegde eraan toe dat de Amerikaanse president Joe Biden “gefocust is op het beheersen van de strategische concurrentie met China, en we zullen de communicatiekanalen met de Chinezen open blijven houden, want tijden zoals nu, waarin de zaken gespannen zijn, vragen om communicatiekanalen. open.”

Eerder op vrijdag werd Xi Jinping tijdens een ceremoniële stemming, grotendeels gezien als een formaliteit, unaniem gekozen tot president van China op het Nationale Volkscongres en unaniem gekozen tot voorzitter van de Centrale Militaire Commissie, waarmee hij het langstzittende hoofd van het communistische China werd sinds de oprichting. in 1949.

De stap komt op het moment dat Peking zijn retoriek richting de Verenigde Staten lijkt te laten escaleren, aangezien China’s nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Qin Gang, eerder deze week het Amerikaanse beleid krachtig veroordeelde en waarschuwde dat “conflicten en confrontaties met de Verenigde Staten onvermijdelijk zijn”. Als Washington zijn beleid niet verandert.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *