[colabot7]

Caïro, Egypte (CNN) — De opslagcrisis in de Egyptische havens is terug als gevolg van de moeilijkheid om de dollar te sparen, maar tegen een lagere koers dan de vorige keer, volgens importeurs.

Importeurs schreven de reden toe aan dollarspeculatie op de parallelle markt, na nieuws over een nieuwe devaluatie van de pondspread, terwijl de regering verschillende alternatieven onderzoekt om haar dollarinkomsten te verhogen, waaronder het bestuderen van de verkoop van aandelen in bedrijven die genoteerd zijn aan de Egyptian Stock Exchange, Bursa, naast het eerder aangekondigde aanbestedingsprogramma.

Na het uitbreken van de Russisch-Oekraïense oorlog in februari vorig jaar ontstond er in Egypte een crisis van een dollartekort, wat leidde tot een daling van de kasreserves van het land met meer dan 6 miljard dollar in 2022 en een daling van 100% van het pond ten opzichte van de dollar, die bereikte niveaus van £ 30,82 om te kopen. , 30,93 pond te koop, bij de Centrale Bank van Egypte, op woensdag.

Ahmed Shiha, een lid van de importeursafdeling van de Algemene Federatie van Egyptische Kamers van Koophandel, zei dat de hamstercrisis de afgelopen 10 dagen weer is teruggekeerd, maar in een langzamer tempo dan de vorige keer, als gevolg van de trage aanvoer van vreemde valuta, wat heeft geleid tot een relatieve accumulatie in de havens, in de verwachting dat het vrijgaveniveau zal terugkeren. Goederen worden binnen 7-10 dagen teruggestuurd naar hun normale wisselkoers, als het optreden van dollarisatie (handel in Amerikaanse valuta) op de lokale markt wordt geëlimineerd.

De havens waren gevuld met goederen na de besluiten van de centrale bank over de invoering van het systeem van documentaire kredietbrieven bij invoer en beperkingen op het geven van vreemde valuta aan bedrijven met als doel de invoer te rationaliseren.

In exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch legde Shiha uit dat de Egyptische dollarmiddelen de importbehoeften overtreffen, aangezien het volume van onze middelen 150 miljard dollar bedraagt, terwijl de Egyptische import 85 miljard dollar waard is. Noodzakelijk voor import, erop wijzend dat de regering hard probeert om buitenlandse valuta voor importeurs te krijgen om basisgoederen, productiebehoeften en medicijnen veilig te stellen, en deze worden regelmatig vrijgegeven, terwijl afgewerkte goederen relatief laat zijn.

Egypte ontvangt dollars uit 5 bronnen, namelijk: export, overmakingen van arbeiders uit het buitenland, toerisme, directe buitenlandse investeringen en inkomsten uit het Suezkanaal. De export stond op de eerste plaats in termen van omzet in dollars, goed voor $ 53,8 miljard in 2022, met een jaarlijkse groei van 20%.

Ahmed Shiha benadrukte de noodzaak om de parallelle markt van de dollar te elimineren, die getuigt van de grote vraag van burgers naar handel, die een negatieve invloed heeft op de nationale economie en de prijzen van goederen die op de markt beschikbaar zijn, erop wijzend dat de prijs van de dollar op de parallelle markt de officiële prijs overschrijdt met een waarde in het bereik van 1,5 -2. pond per dollar.

Imad Kenawy, hoofd van de importeursafdeling van de Kamer van Koophandel van Caïro, zei dat de staat prioriteit geeft aan de aanschaf van dollars voor de import van basisvoedselproducten en productie-eisen die nodig zijn voor de industrie, evenals medicijnen, zodat goederen tegen redelijke prijzen beschikbaar zijn op markten en om fabrieken te exploiteren zou de export toenemen en de invoerrekening verlagen. Sommige goederen vallen echter buiten deze lijst. We zijn getuige van een vertraging van de aanvoer van dollars, wat heeft geleid tot een vertraging in de afgifte ervan aan de havens, maar zonder een vergelijkbare accumulatie als de vorige keer.

Volgens de officiële verklaring van het ministerie van Landbouw werd in de periode van 24 februari tot 2 maart de behoefte aan diervoeder aangekondigd voor een bedrag van 2,8 miljoen ton, ter waarde van 1,4 miljard dollar.

Qinawy voegde eraan toe, in exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch, dat de regering probeert haar dollarmiddelen te maximaliseren en verschillende manieren bestudeert om deviezen te verkrijgen die nodig zijn voor invoer, die gemiddeld $ 7-8 miljard bedraagt, variërend van productievereisten, voedselgoederen en afgewerkte producten. goederen , na de goederen Een in de havens bevat kleine hoeveelheden, na de verbetering van de aanschaf van dollars die nodig zijn voor de invoer sinds afgelopen december.

De regering probeerde haar dollarmiddelen te maximaliseren door hoogrentende bankcertificaten uit te geven, en stond Egyptenaren in het buitenland ook toe auto’s belastingvrij en belastingvrij te importeren, in ruil voor een dollarstorting, en bood ook woongrond aan tegen betaling in de dollar , tijdens het voorbereiden van een programma om staatsbedrijven op de beurs of strategische investeerders te verkopen. .

Emad Qinawy schreef de vertraging bij het vrijgeven van een kleiner deel van de goederen aan Egyptische havens toe aan speculatie over de dollar op de parallelmarkt, wat leidde tot een stijging van de prijs, waarbij de dollar schommelde tussen 32 en 35 pond – volgens wat hij gerapporteerd – nadat internationale buitenlandse instellingen rapporten hadden aangekondigd die wezen op een nieuwe devaluatie van het pond ten opzichte van de dollar.

Lokale media meldden eerder rapporten van buitenlandse banken die de verwachting gaven dat het pond zou dalen ten opzichte van de dollar, waaronder Credit Suisse, die suggereerde dat het pond zou dalen tot £ 35 per dollar, en Societe Generale, die verwachtte 34 pond per dollar te bereiken.

In een andere context zei Dalia El-Sawah, een lid van de raad van bestuur van de Egyptian Stock Exchange, dat de Egyptische financiële markt getuige is van een “corrigerende beweging” na een grote groeigolf die begon van augustus vorig jaar tot het einde van januari van dit jaar, en deze golf viel samen met Bedrijven kondigden de opname aan van hun financiële rapporten, die de prestaties van hun aandelen weerspiegelden, in de verwachting dat de “corrigerende beweging” spoedig tot een einde zal komen, op voorwaarde dat een groot deel van de aandelen zich herstelt en weer opstaan.

De belangrijkste beursindex verloor tijdens de lopende maand maart 687 punten en sloot aan het einde van de sessie, op woensdag, op het niveau van 16.315 punten, als gevolg van de aanhoudende verkoopgolven door buitenlandse investeerders.

El-Sawah legde in exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch uit dat de regering overweegt een belang van 10% in Telecom Egypt op de aandelenmarkt te verkopen als onderdeel van haar plan om de deelname van de particuliere sector aan de nationale economie uit te breiden. om bij te dragen aan het verstrekken van dollars om de tekortfinanciering waarmee het land momenteel wordt geconfronteerd, te verminderen, maar dit is niet het geval. De belangrijkste beslissing over de verkoop, in feite het doel van de staat, is de implementatie van het staatseigendomsbeleidsdocument.

En Telecom Egypt stuurde een verklaring naar de beurs waarin ze aankondigde dat de staat is begonnen met het bestuderen van de winstgevendheid van het aanbod van een extra aandeel in het kapitaal van het bedrijf, en het is slechts een voorstudie die zich nog in de beginfase bevindt, en dat de zaak zich nog in de voorbereidende fase bevindt en dat er nog geen officiële besluiten zijn genomen.

Muhammad Kamal, een lid van de Securities Division van de Algemene Federatie van Kamers van Koophandel, was het met haar eens over de blootstelling van de Egyptische aandelenmarkt aan een “correctiebeweging” in de afgelopen dagen, na een sterke rally in aandelen tijdens de afgelopen kwartaal van vorig jaar, nadat het pond ten opzichte van de dollar was gedevalueerd en er hervormingsbesluiten waren genomen. Deze beweging ging gepaard met een afname van het handelsvolume en de onwil van instellingen van alle nationaliteiten om nieuwe winkelcentra te bouwen.

De beurs van Egypte was in 2022 de best presterende beurs in het Midden-Oosten, met een stijging van 22% voor de hoofdindex.

Kamal voegde eraan toe, in exclusieve verklaringen aan CNN in het Arabisch, dat er een andere reden is voor de val van de aandelenmarkt in deze periode, namelijk de verklaringen van de functionarissen van de Centrale Bank van de VS over de mogelijkheid om een ​​strenger monetair beleid te voeren. dat zou kunnen leiden tot een verdere stijging van de rentetarieven in de Verenigde Staten, vervolgens in de Golfmarkten en ook in Egypte. Bij gebrek aan enige informatie over de details van de lancering van het overheidstenderprogramma.

Afgelopen februari publiceerde de Egyptische regering een lijst van 32 bedrijven waaraan ze vanaf het eerste kwartaal van dit jaar tot hetzelfde kwartaal van 2024 haar aandelen op de beurs of aan grote investeerders wil verkopen.

Mohamed Kamal dacht na over de impact van de beslissing om Telecom Egypt-aandelen te verkopen, die de afgelopen drie dagen voor verliezen per aandeel zorgde; Nadat hij een verhoging van het voorgestelde handelspercentage had aangekondigd, als onderdeel van zijn implementatieplan van het staatseigendomsbeleidsdocument, dat het verlaten van sommige sectoren en de vermindering van aandelen in andere sectoren omvat, met behoud van strategische sectoren, terwijl dollars worden bespaard van de verkoop van aandelen in het Egyptisch, dat zeer gewild is bij investeerders.

Telecom Egypt-aandelen verloren 8% van hun marktwaarde tijdens de sessie op maandag en dinsdag toen het nieuws over de verkoop zich verspreidde, voordat ze tijdens de sessie op woensdag een deel van hun winst terugkregen en met 4% stegen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *