[colabot7]


  • Cristina Manteca werkt in de bouwsector, een van de meest mannelijke


  • Loop door de straten van Vigo, werk aan wegenonderhoud, leg tegels


  • Op 28-jarige leeftijd verzekert hij dat hij van zijn werk houdt: “Ik kan me niet voorstellen dat ik me aan iets anders zou wijden”

Cristina maakt deel uit van een bende arbeiders die dagelijks door de straten van Vigo (Pontevedra) lopen. Ze werkt bij weg verbeteringhet repareren van die tegels die los blijven of breken op de trottoirs.

Deze 28-jarige is een metselaar en nogal een uitzondering in een door mannen gedomineerde sector. “Ik kan me niet voorstellen dat ik me aan iets anders zou wijden”, zegt Cristina, terwijl ze toegeeft dat ze als kind nooit had gedacht dat haar gereedschap mortel, beitel of troffel zou zijn.

Zijn eerste contact met de wereld van werken vond plaats toen hij 18 jaar oud was. Ze was net moeder geworden, ze moest werken en via het arbeidsplan kreeg ze de kans de bouwsector betreden.

“Ik heb zes maanden gewerkt het vormgeven van trottoirs, het maken van buizen en keerwanden. Ik hield van de baan”, beweert ze. Latere vacatures brachten haar echter in andere richtingen.

Hij werkte in een bakkerij, in een bloemenwinkel, op een kantoor en in een supermarkt. Maar hij hield van niets liever dan in een show zijn.

Sinds twee jaar werkt hij als metselaar

Na hem klopte de bouwsector opnieuw bij hem aan uitbraak van het coronavirus. De pandemie heeft, net als veel andere mensen, het leven van deze jonge vrouwen uit Vigo veranderd.

“Ik was werkloos en de kans deed zich voor om via de Fundación Laboral de la Construcción een cursus metselwerk te volgen”, zegt hij. Het zat in die formatie ongeveer twintig studenten en slechts twee vrouwen. “Ja, het is waar, meisjes zijn uitzonderingen in deze wereld”, geeft hij toe.

Cristina, werkt op straat in Vigo.NIUS

Na het afronden van de opleiding moest hij kiezen tussen werken in een supermarkt of weer een overall dragen. En hij aarzelde niet. “In juni vier ik twee jaar werk als metselaar”, punten. In die tijd werkte ze bij een bouwbedrijf dat zich bezighield met wegenonderhoud in Vigo.

En zo blij. De dag begint om acht uur ‘s ochtends en nadat hij de aanhanger van het busje heeft geladen met gips, cement en gereedschap, gaat hij door de wijken van Vigo om de trottoirs te repareren. “Ik zou niet gelukkiger kunnen zijn, met werk en collega’s”, bevestigt ze. Die kameraden zijn mannen.

Een klein percentage vrouwen

Cristina herkent dat sommige voorbijgangers voor haar stoppen als ze haar aan het werk zien. Om een ​​vrouw loopgraven te zien graven en boren in de bestrating met een drilboor ze vinden hem aantrekkelijk. “Om later te horen dat vrouwen er niet aan kunnen werken”, verzekert ze dat ze haar vertelden.

De aanwezigheid van vrouwen op de bouwplaats valt op omdat deze minimaal is. Het is de meest vermannelijkte sector. Volgens een rapport van het Construction Industrial Observatory werkten in Galicië in 2021 slechts 5.514 vrouwen in die sector. Dit is 7,6% van het totale aantal, waarbij moet worden opgemerkt dat de meeste van deze vrouwen in administratieve banen werken.

Ik heb me nooit minderwaardig gevoeld dan een man en gelukkig heeft niemand me ooit dat gevoel gegeven’, bevestigt Cristina. Ze geeft toe dat haar werk moeilijk is en kracht vereist omdat je gewichten moet dragen, maar ze ziet hierin geen beperking. “We verplaatsen puin, we verplaatsen zware tegels, maar ik zou het altijd kunnen. We kunnen het perfect’, zegt ze over vrouwen.

Hij verzekert dat de bouwsector hem in staat heeft gesteld om eindelijk een vaste baan en een betere verzoening te hebben, omdat hij van maandag tot en met vrijdag werkt. Ren ook weg van gesloten plaatsen, ondanks het feit dat het op regenachtige dagen onhandig is. “Elke dag op straat en op een andere plek werken is het beste voor mij. Ik voel me vrij”hij zegt.

Cristina wil zichzelf blijven verbeteren in de wereld van het metselwerk. Ze zou zich graag bezighouden met de constructie van gebouwen, knutselen badkamers en keukens. “Ik wil graag betegelen, betegelen en de vloer leggen”, legt ze uit. Hij wil zijn pensioen zien in de sector.

insertJS (“https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js”, false, null, null, onLoadFBAnalytics); if (venster.fbq){ venster.fbq(“init”, “1792536134202652”); venster.fbq (“init”, “154862309291125”); }

Na Cristina, een metselaar en een uitzondering in een door mannen gedomineerde sector verscheen als eerste op Kliniek Wiki.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *