[colabot7]

(CNN) Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) heeft woensdag de overbrenging aangekondigd van de Saoedische staatsburger Ghassan Al-Sharbi (48 jaar oud), een bommenwerper in de “Al-Qaeda”-organisatie, van het Amerikaanse detentiecentrum Guantanamo Bay in Cuba naar Saoedi-Arabië, als onderdeel van de voortdurende inspanningen van de Amerikaanse regering om de gevangenis te sluiten. .

Het ministerie voegde in een verklaring toe dat “Al-Sharbi, die 20 jaar in Guantanamo vastzat, werd overgebracht naar Saoedi-Arabië nadat de Periodic Review Board van het Pentagon had besloten dat hij niet langer vastgehouden hoefde te worden om hem te beschermen tegen een grootschalig hardhandig optreden. dat een voortdurende bedreiging voor de veiligheid van de Verenigde Staten en het overdrachtsproces een aantal veiligheidsmaatregelen met zich meebracht.” Deze omvatten surveillance, reisbeperkingen en voortdurende uitwisseling van informatie.

Volgens de Amerikaanse regering ging Ghassan Al-Sharbi van 1999 tot 2000 naar de Embry-Riddle Aeronautical University in de Verenigde Staten, waarna hij naar Afghanistan reisde en zich bij Al-Qaeda-training voegde.

Vervolgens leerde hij in Pakistan op afstand bestuurbare bommen maken met de bedoeling anderen les te geven, aldus Records. Hij werd in 2002 gearresteerd en kort daarna uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Zijn overplaatsing naar Saoedi-Arabië komt twee weken nadat het Amerikaanse ministerie van Defensie twee andere gevangenen naar Pakistan heeft teruggestuurd: (Abdul Rabbani en Muhammad Rabbani), terwijl de regering-Joe Biden probeert het aantal gedetineerden in hechtenis te verminderen.

Abd al-Rabbani en Muhammad Rabbani werden tijdens de decennialange “oorlog tegen het terrorisme” gevangen gehouden omdat ze naar verluidt veilige huizen runden die werden gebruikt door al-Qaeda-leden, waaronder Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie zijn er momenteel 31 gedetineerden in Guantanamo, van wie er 17 in aanmerking komen voor overplaatsing.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *