[colabot7]

(CNN) — Het Witte Huis bevestigde dinsdag dat de Verenigde Staten “geen conflict zoeken” met China, als reactie op de kritiek van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang op het beleid van Washington.

Gang zei op zijn eerste persconferentie dat “conflicten en confrontaties met de Verenigde Staten onvermijdelijk zijn als Washington zijn beleid niet verandert”.

Aan de andere kant reageerde de strategische communicatiecoördinator van de Amerikaanse National Security Council, John Kirby, op de kritiek dat “het Amerikaanse beleid ten aanzien van China niet is veranderd omdat de nieuwe minister de retoriek heeft aangescherpt”.

Kirby vertelde verslaggevers dat de Verenigde Staten “geen conflict zoeken” met China. “Er is niets in deze bilaterale relatie met China dat iemand zou doen geloven dat we een conflict willen”, zei hij.

Hij verklaarde: “Er is geen verandering gekomen in het één-China-beleid en we steunen de onafhankelijkheid van Taiwan niet. Daar waren we heel duidelijk over. We willen ook niet dat de status quo eenzijdig verandert en zeker niet met geweld, dus met alle respect.” Dankzij de Chinese minister van Buitenlandse Zaken is er geen verandering in het standpunt van de Verenigde Staten over deze bilaterale betrekkingen.”

En hij zei: “Ja, er zijn spanningen in deze relatie, en de president (VS Joe Biden) gelooft dat die spanningen moeten worden erkend, maar ze kunnen worden overwonnen en weer samenwerken”, en hij benadrukte: “We kijken voor concurrentie, niet voor conflict.”

De Chinese minister noemde de betrekkingen met de Verenigde Staten: “Als Washington zichzelf niet in bedwang houdt en het verkeerde pad blijft bewandelen, zullen geen obstakels voorkomen dat het uitglijdt en zullen er zeker conflicten en confrontaties komen.”

Hij voegde eraan toe: “Wie zal de catastrofale gevolgen dragen? Zo’n wedstrijd is een roekeloze gok omdat de fundamentele belangen van de twee naties en zelfs de toekomst van de mensheid op het spel staan. Natuurlijk is China hier resoluut tegen.”

Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten een “diplomatieke crisis” met China hadden kunnen voorkomen vanwege wat hij het “onbemande ballonincident” noemde.

En vorige maand schoten de Verenigde Staten een zogenaamde “ballon die in staat was om inlichtingen te verzamelen” neer nabij de oostkust.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken herhaalde de bewering van Peking dat het luchtschip via de Verenigde Staten reisde in een “onverwacht ongeval veroorzaakt door overmacht”.

“Het incident kan iets fundamenteels aan het licht brengen, namelijk dat de perceptie en opvattingen van de Verenigde Staten over China ernstig vertekend zijn”, zei hij, terwijl hij Washington ervan beschuldigde “de ontwikkelingen in China in toom te houden”.

“Beperking en onderdrukking zullen Amerika niet groot maken, en de Verenigde Staten zullen de wederopbouw van China niet stoppen”, voegde hij eraan toe.

Hij vervolgde: “Waarom vragen de Verenigde Staten aan China om geen wapens aan Rusland te leveren terwijl het doorgaat met de verkoop van wapens aan Taiwan? Het is absurd dat hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen zich mengen in de Taiwanese kwestie, die een zaak is van belang voor het Chinese volk en geen enkel ander land heeft het recht zich hierin te mengen.”

Hoewel China zal werken aan de vreedzame hereniging van Taiwan met het vasteland van China, kunnen “alle noodzakelijke maatregelen” worden genomen, zei Chen. We behouden ons het recht voor om de nodige maatregelen te nemen.”

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *