[colabot7]

(CNN) De Canadese premier Justin Trudeau zei maandag dat hij een onafhankelijke onderzoeker zal aanstellen om buitenlandse inmenging in de verkiezingen in zijn land te identificeren en te bestrijden.

Trudeau heeft de afgelopen dagen zijn woede geuit over beschuldigingen dat China zich probeert te mengen in de verkiezingen van 2019 en 2021 in Canada.

“We weten al lang, en een onafhankelijk rapport bevestigde dit vorige week, dat de Chinese regering en andere regimes zoals Iran en Rusland niet alleen hebben geprobeerd onze democratie te ontwrichten, maar ons land in het algemeen, of het nu gaat om onze instellingen of bedrijven. , onze onderzoeksfaciliteiten of in het dagelijks leven van onze burgers.”

Hij voegde eraan toe dat hij “nieuwe stappen ondernam om de democratie te beschermen”, eraan toevoegend dat “buitenlandse actoren de instabiliteit in Canada willen bevorderen”, maar benadrukte dat tot nu toe uit veel rapporten is gebleken dat ondanks pogingen tot buitenlandse invloed, de resultaten van de verkiezingen van Canada in 2019 waren onaangetast. en in 2021.

Trudeau is onder vuur komen te liggen van oppositiepartijen omdat ze niet onmiddellijk hebben opgeroepen tot een breed openbaar onderzoek naar de zaak, maar hebben geantwoord dat het aan de onderzoeker is om te beslissen.

Aan de andere kant reageerde China boos op de beschuldigingen van inmenging in de Canadese verkiezingen en beschreef de beschuldigingen als “complete onzin”.

“Er moet op worden gewezen dat alleen mensen met ervaring in spionage buitensporige leugens kunnen verzinnen zoals gerapporteerd in de media”, zei een woordvoerder van de Chinese ambassade in Ottawa in een verklaring. Ze zijn achterdochtig en houden zich bezig met bedrog door onschuld te veinzen en anderen dieven te noemen.”

De Canadese oppositieleider Pierre Poilièvre zei maandag tijdens een persconferentie dat alleen een grondig onderzoek “de waarheid zal achterhalen” over wat er werkelijk is gebeurd met betrekking tot de buitenlandse inmenging.

“Justin Trudeau is al tien jaar op de hoogte van deze interventie, want tien jaar geleden ontving de Trudeau Foundation een donatie van $ 200.000 van een door Beijing gesteunde donor, en sindsdien weten we dat de regering in Beijing Justin Trudeau probeert te beïnvloeden en te steunen.” hij zei. toegevoegd.

Poiliffry verwees naar een rapport van The Globe and Mail dat een stichting vernoemd naar Trudeau’s vader, Pierre, een voormalige premier van Canada, in 2016 een donatie van $ 150.000 ontving van twee rijke Chinese zakenlieden om beurzen en leiderschapsprogramma’s te financieren, beweerde Pierre. Poiliver zegt dat die banden teruggaan tot 2013, toen de jongere Trudeau voor het eerst de politiek inging.

De Pierre Elliott Trudeau Foundation zei vorige week in een verklaring dat ze “de donatie zou terugbetalen in het licht van recente berichten in de media en in overeenstemming met haar rol als onafhankelijke, onpartijdige liefdadigheidsstichting”, en dat ze geen enkele donatie zou accepteren die “mogelijk zijn gesponsord door een buitenlandse regering.”

In een regeringsrapport dat vorige week werd vrijgegeven, concludeerde Morris Rosenberg, die verantwoordelijk is voor het onderzoeken van pogingen om de verkiezingen van 2021 in Canada te beïnvloeden, dat “buitenlandse actoren probeerden tussenbeide te komen, maar geen invloed hadden op de uitkomst”.

Rosenberg werd door Trudeau aangesteld om het onderzoek uit te voeren en was uitvoerend directeur van de Pierre Elliott Trudeau Foundation in 2016 toen de Chinese zakenlieden doneerden.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *