[colabot7]

Londen, Groot-Brittannië (CNN) – De Amerikaanse ambassadeur bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) riep dinsdag op tot een onderzoeksmissie naar het harde optreden van Iran tegen demonstranten om CNN’s bevindingen van geheime martelcentra in Iran te onderzoeken, die zijn gepubliceerd. In het onderzoek eind februari.

De Mensenrechtenraad heeft afgelopen november een onderzoeksmissie opgezet om het optreden van Iran te onderzoeken tegen de opstand die in september in het hele land uitbrak na de dood van Mahsa Amini, een 22-jarig Iraans meisje van Koerdische afkomst, tijdens een detentie.

De missie zal bewijzen verzamelen van schendingen van de onderdrukking van protesten.

De bevindingen van de Onderzoekscommissie Syrië, vorig jaar ingesteld door de VN-Mensenrechtenraad, werden gebruikt om een ​​voormalige Syrische kolonel in Duitsland te vervolgen wegens misdaden tegen de menselijkheid.

“Sterke en verontrustende berichtgeving over het harde optreden van Iran na de moord op Mahsa Amini”, tweette ambassadeur Michelle Taylor dinsdag, na het retweeten van een CNN-onderzoek in februari.

Ze voegde eraan toe: “De ontdekking van het geheim (martelgevangenissen) is zeer verontrustend en we moeten Teheran verantwoordelijk stellen voor deze gruwelijke daden.”

De opmerking van Taylor komt een dag nadat de voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen ook tweette naar aanleiding van een oproep van de VN-Mensenrechtenraad om de bevindingen van het CNN-onderzoek te onderzoeken.

Op basis van de getuigenissen van ongeveer 20 Iraanse advocaten en overlevenden van de zwarte sites, ontdekte CNN dat het gebruik van de zwarte sites – die buiten het juridische proces van Iran om bestaan ​​– op ongekende schaal plaatsvond.

Tot de zwaarste vormen van marteling die in deze getuigenissen worden genoemd, behoorden elektrische schokken, het uittrekken van nagels en huid, afranselingen die littekens achterlieten en ledematen braken, en seksueel geweld.

De bevindingen schetsen een beeld van een regime dat op grote schaal martelingen gebruikte om een ​​opstand de kop in te drukken die de grootste interne bedreiging vormde voor de religieuze elite in decennia.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *