[colabot7]

Atlanta, Verenigde Staten (CNN) – Veel Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, waaronder Ivoorkust, Mali, Guinee en Gabon, helpen hun burgers terug te keren uit Tunesië, na de controversiële aankondiging van de Tunesische president Kais Saied om hard op te treden tegen illegale immigratie naar zijn land. vorige maand.

Tijdens een ontmoeting met de Nationale Veiligheidsraad op 21 februari beschreef de Tunesische president de illegale grensoverschrijding van Afrika ten zuiden van de Sahara naar Tunesië als “een crimineel plan dat aan het begin van deze eeuw ontstond om de demografie van Tunesië te veranderen”.

Saeed zei dat de voortzetting van de illegale immigratie tot doel heeft Tunesië te veranderen in “het enige Afrikaanse land dat niet tot de Arabische en islamitische wereld behoort”, eraan toevoegend dat degenen achter het plan betrokken zijn bij mensenhandel.

De Afrikaanse Unie veroordeelde de verklaringen van de Tunesische regering krachtig en omschreef ze als “racistisch” en “schokkend”.

In een verklaring in februari zei de Afrikaanse Unie: “De voorzitter van de Commissie van de Afrikaanse Unie herinnert alle landen, met name de lidstaten van de Afrikaanse Unie, eraan om hun verplichtingen uit hoofde van het internationaal recht en de relevante AU-regels na te komen om alle migranten met waardigheid te behandelen, waar ze ook komen. van en zich te onthouden van extremistische haatzaaiende uitlatingen.” die mensen kwaad kan doen en prioriteit geeft aan hun veiligheid en mensenrechten.”

De Ivoriaanse regering zei dat zaterdag 145 burgers zullen worden uitgezet, aldus Ivorian News Agency, het staatspersbureau, op vrijdag.

Mali kondigde ook de vrijwillige repatriëring aan van zijn onderdanen uit Tunesië, volgens de regeringskrant L’Essour op donderdag, terwijl het presidentschap van Guinee foto’s vrijgaf van militaire juntaleider kolonel Mamady Doumboya die twee keer werd verwelkomd door repatrianten in Guinee op de luchthaven van Conakry, op zaterdag en afgelopen woensdag. .

De ambassade van Gabon in Tunesië zei dat veel migranten uit landen ten zuiden van de Sahara zich niet langer veilig voelen in Tunesië en bood aan om zijn onderdanen terug te sturen.

In een toespraak die op 23 februari volgde, beweerde Said dat er geen rassendiscriminatie was in Tunesië en zei hij dat “onze Afrikaanse broeders die legaal in Tunesië verblijven” welkom zijn in het land.

En het officiële Tunesische persbureau meldde zaterdag dat de Tunesische autoriteiten vrijdag 58 Afrikaanse immigranten hebben gearresteerd nadat ze de grens waren overgestoken en illegaal in het land waren.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *