[colabot7]

Tim Lister, Vasko Kotoviu, Olga Wojtović, Jesse Greitner, Eleanor Bixton en Laura Ford van CNN droegen bij aan de rapportage.

(CNN)– Russische troepen naderen de controle over de stad Bakhmut in de Oekraïense regio Donetsk, na weken van bloedige gevechten die geleidelijk leidden tot het hevigste Oekraïense verzet.

Waarom staat Bakhmut zo in de belangstelling?

Bakhmut is niet de stad die Rusland hoopte te veroveren in het tweede jaar van de verovering. Het bevindt zich in een relatief kleine buitenpost in het oosten van Donetsk die al enkele maanden buiten de trage Russische campagne wordt gehouden.

Zelfs nu de Russische strijdkrachten door de stad zijn opgeschoven, geeft het Oekraïense leger niet op, wat leidt tot een patstelling die doet denken aan langdurige veldslagen in andere steden, zoals Severodonck in het afgelopen jaar.

De verovering van Bakhmut zou een teken zijn van enige militaire vooruitgang van de Russische president Vladimir Poetin en zijn troepen de kans geven om aanvallen uit te voeren op meer stedelijke gebieden in het Westen.

Wat gebeurt er op het veld?

Ongeveer 4.500 burgers, waaronder 48 kinderen, bevinden zich nog steeds in Bakhmut, vertelde Tetyana Ignatchenko, een woordvoerster van het regionale militaire bestuur van Oekraïne in Donetsk, aan CNN, en drong er bij mensen op aan de stad te evacueren vanwege het gevaar.

Maar Oekraïense troepen gaven toe dat het moeilijk was geworden om de stad vast te houden, aangezien de wegen vanuit het westen onder druk kwamen te staan ​​door Russische troepen die ten noorden en ten zuiden van de stad oprukten.

Het Oekraïense leger bevestigde ook dat Russische troepen zeer ervaren strijders van de particuliere militaire groep “Wagner” gebruiken bij hun poging om de stad te veroveren.

Wat betekent Bakhmut voor oorlog?

Het innemen van de stad zou een langverwacht succes zijn voor de Russische strijdkrachten, en zou ook beperkte strategische waarde opleveren, aangezien het belangrijke routes heeft naar andere delen van de Donetsk-regio, en als de Russen erin slagen de hoge grond ten westen van de stad te veroveren, de nabijgelegen industriesteden zullen overgeleverd zijn aan hun artillerie, en het is onduidelijk waar de Oekraïense troepen precies zullen terugkeren als ze zich terugtrekken uit de stad?

Ook belangrijk is Yevgeny Prigozhin, hoofd van de Wagner-groep, bekend als “Poetins chef”, die wilde laten zien dat zijn mannen overwinningen konden behalen door Solidar en nu Bakhmut in te nemen.

Eerder op vrijdag beweerde Prigozhin dat zijn troepen Bakhmut bijna hadden omsingeld en riep hij de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyi op om zijn troepen te bevelen zich terug te trekken uit de stad.

In een videoclip opgenomen in de noordelijke buitenwijken van Bakhmut, die hij op sociale netwerken plaatste, zei Prigozhin: “Ik doe een beroep op de president van Oekraïne, Vladimir Aleksandrovich Zelensky (Vladimir Zelensky), beste Vladimir Aleksandrovich, onze eenheden omsingelden Bakhmut, en alleen hij bleef daar een keer.”

Het hoofd van Wagner concludeerde: “Zij (Oekraïense soldaten) vechten, maar hun leven is kort, misschien een dag of twee. Geef ze de kans om de stad te verlaten, want die is eigenlijk omsingeld.”

Aan de andere kant zeggen experts dat de val van Bakhmut het algemene beeld van de oorlog in Oost-Oekraïne waarschijnlijk niet significant zal veranderen, aangezien er in 2023 op het terrein weinig is veranderd.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *